Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka - ilość obwodów, gęstość ułożenia rurek a długość obwodu

Quadratus

Który wariant ogrzewania podłogowego jest lepszy?  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wariant ogrzewania podłogowego jest lepszy do ogrzania 160m2?

• wariant#1: 18 obwodów po 85m każdy, rurki co 10cm
    • wariant#2: 12 obwodów po 100m każdy, rurki co 15cm
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,
pomóżcie. Jako totalny amator-hydraulik mam dylemat podczas projektowania ogrzewania podłogowego na powierzchni 160m2 (rurki fi16).

Projekt #1 po rozrysowaniu w programie graficznym daje następujące parametry:

• rurki ułożone co 10cm
  • długość obwodu: ~85m
  • ilość obwodów: 18

Projekt #2 daje w wyniku:

• rurki ułożone co 15cm
  • długość obwodu: ~100m
  • ilość obwodów: 12

W projekcie #1 rurek wychodzi 1530mb, w drugim 1200mb. Nigdzie nie znalazłem informacji o maksymalnej liczbie obwodów, jednak zauważyłem, że nie ma rozdzielaczy o takiej liczbie wejść/wyjść. Teoretycznie da się połączyć 2x9 co spełni założenia projektu #1, ale proszę o poradę, czy warto instalować takie szczegółowe ogrzewanie. Różnice kosztów instalacji pomińmy, pytam o zasadność techniczną. Dodam, że źródłem ciepła będzie bufor (póki co 1000L) nagrzewany prądem.

Jeżeli pytanie jest głupie z punktu widzenia inżynierskiego, proszę też o wyrozumiałość ;) Odpowiedź przyda się innym szukającym takiej odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Marcin

Opublikowano

Krótsze obwody łatwiej wyregulować. W standardowo ocieplonym budynku rozstaw 15 cm w zupełności wystarczy. Ja trzymam sie obwodów do 80m, rzadko powyżej 90m. Obwody powyżej 100 m przy rurze 16 mm są zbyt długie.

Opublikowano
3 minuty temu, Charon napisał:

Krótsze obwody łatwiej wyregulować. W standardowo ocieplonym budynku rozstaw 15 cm w zupełności wystarczy. Ja trzymam sie obwodów do 80m, rzadko powyżej 90m. Obwody powyżej 100 m przy rurze 16 mm są zbyt długie.

Słyszałem tę tezę jako obowiązującą od wielu fachowców. Problem w tym, że rozkład pomieszczeń nie pozwala na podział 80mb co 15cm. Muszę dawać gęsto co 10cm i krótkie obwody (80m) lub długie obwody (100m) co 15cm. Nie wiem jak z tego wybrnąć. Czy układanie jednej pętli nieproporcjonalnie w 2 pomieszczeniach ma sens?

Opublikowano

Do tego potrzebny jest porządny projekt  na którym będzie rozstaw i długość pętli w danym pomieszczeniu ,ilość sekcji ,średnice rur do rozdzielacza 

Opublikowano

Spróbuj przy rozstawie 12,5 i wyszło mi w strefach po max 80 MB. 10 to trochę dużo. A jakie ma zapotrzebowanie budynek na ciepło? Bo to też ważne.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wiadomo ze przy oknach i ścianach zewnętrznych można a nawet trzeba dać przynajmniej ze 3 rozstawy po 10

Opublikowano
34 minuty temu, piotrek300582 napisał:

Spróbuj przy rozstawie 12,5 i wyszło mi w strefach po max 80 MB. 10 to trochę dużo.

12,5cm rozstawu rur też nie pokrywa się z powierzchniami pomieszczeń. Pozostanę chyba przy rozstawie 10cm i będę regulował temperaturą na zaworze 3d. Teoretycznie instalacja o większej pojemności (1530mb*0,113dm³=173dm³) dostarczy więcej energii w danej jednostce czasu niż mniejsza (1200mb*0,113dm³=136dm³) i ilość tej energii będę dawkował na mieszaczu, w rotametrach i na elektrozaworach. Całe centrum dowodzenia postawię na RaspberryPi.

39 minut temu, piotrek300582 napisał:

A jakie ma zapotrzebowanie budynek na ciepło? Bo to też ważne.

Nie robiłem jeszcze OZC, ponieważ budynek ma dosyć nietypową bryłę (duża oszklona weranda, ale narażony częściowo na wiatr północny) a nie do końca wierzę tym wyliczeniom. Natomiast za wiarygodne, o ile są możliwe w biznesowych warunkach, trzeba słono zapłacić. Gdy projektowałem koncepcję budynku oraz podczas budowy unikałem mostków termicznych, na ściany dałem 20cm styropianu, okna 3 szybowe, wentylacja z rekuperacją. Wynik OZC okażę się w portfelu, jako OZP (obliczenie zapotrzebowania pieniędzy ;-). Wiem, że to brzmi jak słowa ignoranta - zdaję sobie sprawę, ale ważny jest dla mnie wynik. W ogrzewaniu elektrycznym nie da się przewymiarować kotła, więc uważam OZC na tym etapie za nieistotne. Czy może się mylę?

Opublikowano

Rozstaw wynika z długości i powierzchni na której układamy rurę a długość rury wynika z mocy potrzebnej do ogrzania pomieszczenia.

Takie pseudo rozważania czy co 10 czy co 15cm nic nie dają.

Projekt jest potrzebny a nie szamaństwo!

Opublikowano

Jak dasz 15 to masz mniejsza moc jak dasz 10 to masz duża moc. Przy 15 temperatura podlogowki przeważnie jest w granicach 30-34 st a 10 28-32 ale to wszystko zależy od zapotrzebowania na ciepło. Jeżeli masz nowy dom to w projekcie przeważnie jest certyfikat energetyczny. Ja taki miałem i wg tego dobieralem podlogowke z lekkim zapasem mocy.

Opublikowano
8 godzin temu, sambor napisał:

Projekt jest potrzebny a nie szamaństwo!

Ktoś jest chętny do zaprojektowania? i za ile?

Opublikowano
23 minuty temu, piotrek300582 napisał:

Przy 15 temperatura podlogowki przeważnie jest w granicach 30-34 st a 10 28-32 [...]

Czyli ze względów zdrowotnych korzystniejszy jest rozstaw gęstszy, ponieważ temperatura podłogi jest bardziej zbliżona do temperatury powietrza. To też trzeba wziąć pod uwagę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.