Norman1212 Opublikowano 17 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Jak w temacie, nie mogę nigdzie tego znaleźć, czyli jaki nadmiar tlenu w spalinach powinien być, czy koreluje to jakoś z ilością CO, lub jak zrobić pomiar tlenku węgla w spalinach?
Norman1212 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor #2 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Nikt nie miał z tym do czynienia? Mam sondę szerokopasmową z kontrolerem, mogę określić procent tlenu w spalinach i lambdę. Czy takie czujniki czadu do kupienia z wyświetlaczem ppm przyłożone nad kominem pokażą ilość CO w spalinach w miarę dokładnie?
bonanza Opublikowano 17 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Piec na pellet, czy węgiel? Powiedz więcej o własnych doświadczeniach :-) tego rozwiązania.
Duck Opublikowano 17 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Skrócone cytaty z podręczników szkolnych z l.70, "współczynnik nadmiaru zależy od rodzaju paliwa, stanu rozdrobnienia, budowy paleniska, warunków spalania, zawiera się między 1,1 - 2,1. Przy jednorodnym, dobrze rozdrobnionym paliwie dokładniej można wymieszać jego cząstki z powietrzem i wówczas współczynnik może być mniejszy, dla palenisk rusztowych ręcznych powinien wynosić 1,8-2,0 a dla bardziej zautomatyzowanych 1,6-1,8, zwartość tlenku węgla dla spalin suchych nie powinna przekraczać 0,3%". Co do sposobów pomiaru składników spalin może ten tekst. Analiza składu spalin Instrukcja Laboratoryjna.pdf
sambor Opublikowano 17 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Instrukcja mojego palnika na pellet podaje takie dane do prawidłowego ustawienia CO2- 12,5+-2,5% CO < 300ppm sadza 1-3 temp spalin podczas pomiaru 160C temp kotła 60-80C Jak robiłem pomiary to nigdy nie zdołałem osiągnąć wszystkich zadanych wyników Może to wina pelletu lub innego powietrza.
Norman1212 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #6 Opublikowano 18 Grudnia 2018 W zasadzie to chodzi mi o to co można zmierzyć sondą lambda w piecu zasypowym, pewnie poziom tlenu w spalinach i ewentualnie jakoś aproksymować lambdę na podstawie napięcia, czy na podstawie poziomu zawartości tlenu w spalinach można określić poziom CO? Ewentualnie mam jeszcze sondę szerokopasmową, którą mogę zmierzyć dokładnie poziom tlenu i lambdę w spalinach ale czy da się określić tlenek węgla? Nie mam już testera i muszę sobie radzić inaczej.
sambor Opublikowano 18 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Tak nie określisz poziomu tlenku węgla. Lambdę sie wylicza - może to zrobić analizator albo na piechotę, po pomiarze tlenu, a pozostałe CO i CO2 to tylko przybliżone wartości.
Duck Opublikowano 18 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Uważam, że sam pomiar tlenu też może być pouczający, w końcu przekonałem, się, iż najczystszym sposobem palenia w górnym śmieciuchu jest bez wątpienia spalanie węgla od góry, ale w tej metodzie też nie da się, kolokwialnie mówiąc, całego procesu przeprowadzić czyściutko ot tak, bez odpowiedniego przygotowania Wystarczy otworzyć kocioł, kiedy sonda pokazuje tlen na poziomie 2-5%, no, ale jak palenisko z 20 kg, co prawda słabego węgla, tworzące palnik o rozmiarach 43x43x20 ma dać sobie radę po osiągnięciu zadanej, jest taki „mararas”, że trzeba szybko zamknąć żeby nie cierpieć:). Nawet nie znając chemicznego składu węgla i poziomu CO2 w spalinach żeby przynajmniej móc ocenić zawartość tlenku węgla z wykresu Ostwalda, można wówczas spokojnie powiedzieć, iż odbywa się właśnie spalanie niezupełne tylko o nieznanych stratach. Raczej powinno się palić z poziomem 8-10% ale jest to trudne w takim zwykłym śmieciuchu.
sambor Opublikowano 18 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Z węglem to nie wiem jak jest ,ale w DS-ie na drewnie bez problemu osiągam 9-12% tlenu w spalinach a przy RCK to można taki stan pociągnąć dłużej.
Norman1212 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #10 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Sondą szerokopasmową zmierzę procent tlenu w spalinach bo nawet mam taką funkcję, lambdę też więc chyba nieźle, natomiast tlenek węgla chce zmierzyć tak, że kupię czujnik dymu certyfikowany z wyświetlaczem i tam są wyświetlane ppm'y.
Duck Opublikowano 18 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 18 Grudnia 2018 @Norman1212, czy masz zamiar wykorzystywać uzyskane wyniki tylko w celach kontrolnych czy zaprzęgniesz sondę do sterowania. @sambor oczywiście kocioł zasypowy GS na węgiel, też ma fazy przebiegu spalania z takimi poziomami tlenu, ale tak jak piszesz dobrze jest się wyposażyć w RCK, ustabilizowany ciąg daje przewagę. Bowiem może się zdarzyć, że wydawałby się banalna zmiana, jaką będzie o kilka kg większy zasyp, wywoła znaczne wahania ciągu, a to z kolei spowoduje oscylacje tlenu o wielkich amplitudach i właściwe wówczas jedynym wyjściem jest je przeczekać, w miarę wypalania się wsadu wszystko się uspakaja, a tak zapewne ogarnie to RCK.
Norman1212 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #12 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Tylko w celach kontrolnych, spaliny mam przeźroczyste i chce wiedzieć co w nich jest.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.