erik7 Opublikowano 12 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Witam. Chciałbym zapytać czy mógłby ktoś z was pomóc w doborze pieca gazowego? Dom 80 m2, 50-letni z pustaka, ocieplony 10 cm styropian, nowe okna plastikowe. Instalacja starego typu z nowymi grzejnikami. W tej chwili dom ogrzewany węglem ale w przyszłym roku chciałbym założyć piec gazowy który będzie grzał c.o. oraz c.w.u. ze zbiornikiem 120L. W domu mieszka jedna osoba. Ja osobiście w swoim domu założyłem piec na pellet i na piecach gazowych się nie znam. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
odpowietrznik Opublikowano 12 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Instalacja z samymi grzejnikami nie jest "wymagająca"to też każdy kocioł jej podoła. Sugeruje Termet Ecocondens Silver lub Gold 20kW Ważne aby był w pobliżu serwis kotła na który się zdecydujesz
erik7 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Dzięki za informację. A możesz jeszcze polecić jakiś sterownik pokojowy który będzie z nim współpracował?
KubaSko Opublikowano 12 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Kazdy ze stykiem zwierno rozwiernym bedzie dobry np. Salus, euroster, diamond. Nie ma sensu kupowac termeta opentherm. Do tego kup czujnik temperatury zewnetrznej termeta i steruj temperatura na kotle pogodowo
erik7 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #5 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Tak dokładnie zrobię. Mam u siebie podłączoną pogodówkę do pieca na pellet i super to działa. Dzięki za poradę.
Stan13a Opublikowano 26 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Jeśli to jest dom piętrowy /np. z poddaszem użytkowym/ to polecam kocioł ACV 18kW jednofunkcyjny może pracować w układzie otwartym CO.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.