Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,
szukam kotła gazowego do segmentu (w domu typu bliźniak) o pow 135mkw po podłodze, 128mkw użytkowej.
Link do wyliczeń, starałem się do tego podejść rzetelnie, jedynie nie znałem pow zabudowy, więc podałem szerokość i dł budynku
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4v2x

rodzina 2+2, dzieci przedszkolne, więc zużycie cwu zimą znikome, latem olbrzymie wink-2.gif
system mieszany: przedsionek, kuchnia, wc + łazienka ogrzewanie podłogowe, reszta kaloryfery

parter

12.jpg

poddasze

14.jpg

jestem totalnym laikiem w tych sprawach. Zastanawiam się czy kocioł dwu funkcyjny sprawdzi się w takim domu? Skłaniam się raczej ku 1 funkc, ale wiadomo - kasa kasa kasa wink-2.gif
nie jestem nastawiony na jakąś markę, zupełnie! teść namawia na Brotje, dwufunkcyjny. Wydaje mi się, że w tych pieniądzach można znaleźć jednofunkcyjny innej marki (zasobnika już nie liczę, wiadomo)

o czymś zapomniałem? piszcie, uzupełnię!
dzięki
Jacek

1) czy dwufunkcyjny będzie działał jak popularne gazowe podgrzewacze gazowe w mieszkaniach - ciepła woda będzie załączać się przy jakimś tam ciśnieniu wody? Nie zawsze małym? Bo to jest coś co mnie strasznie wk$%@... wkurza obecnie - nie chce dużego ciśnienia, ale chcę ciepłą wodę! I nie, nie mogę jej mieć!!!
2) jakie dane techniczne kotłów są warte bliższego poznania? spotkałem się z MODULACJĄ, TAKTOWANIEM, natomiast fajnie byłoby poczytać gdzieś o tym w zrozumiały dla laika sposób...

Opublikowano (edytowane)

Przy tym zapotrzebowaniu szukaj kotła który schodzi nisko z modulacja np Termet. Wtedy kocioł nie będzie taktował czyli włącz wyłącz tylko pracował cały czas na niskiej mocy

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

giecik, dzięki za odpowiedź w temacie.

Poniżej dane techniczne Termet ECOCONDENS GOLD PLUS, którego też biorę pod uwagę.

Który z parametrów mówi o modulacji?

asdasdsad.jpg

Nie uważasz, że ten kocioł będzie zbyt dużej mocy??

Biorę pod uwagę też ten tutaj Immergas Victrix 12, który ma mniejszą moc i... tyle jestem w stanie powiedzieć :)

asdasdzxczxc.jpg

W co jeszcze dodatkowo będę musiał wyposażyć taką instalację?

Edytowane przez j4cekolawa
Opublikowano (edytowane)

Jeśli 1f to ten victrix moduluje od 2kw więc ok.
Jeśli 2f to potrzebny duży żeby nadarzył grzać wode

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
W dniu 11.12.2018 o 21:14, j4cekolawa napisał:

system mieszany: przedsionek, kuchnia, wc + łazienka ogrzewanie podłogowe, reszta kaloryfery

Instalacje masz już wykonaną czy dopiero zaczynasz ? Przy tak małym zapotrzebowaniu nie lepiej wszystko w podłogówce a w łazience zrobić grzejnika z grzałką ? System mieszany drożej wyjdzie.

Opublikowano
12 godzin temu, giecik napisał:

Jeśli 1f to ten victrix moduluje od 2kw więc ok.
Jeśli 2f to potrzebny duży żeby nadarzył grzać wode

Jesteś w stanie mnie jakoś nakierować i podać wady i zalety rozwiązań jednego i drugiego rozwiązania? 

Co będzie bardziej ekonomiczne?

Opublikowano

O samej instalacji. Masz na to jakiś projekt ? Wg. tego robiłeś podłogówkę plus grzejniki ? Chodzi o to, że kocioł to nie wszystko, a już w ogóle przy instalacji mieszanej.

Załóż temat w tamtym dziale. I wklej projekt podłogówki jak masz.

Zobacz na temat kolegi.

Opublikowano

No to teraz zrób zdjęcia, napisz co dokładnie masz, zmierz rury i załóż nowy temat w dziale o instalacjach jak to połączyć i z jakim kotłem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proponuję zastanowić się nad kotłem jednofunkcyjnym ACV 18kW.