Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Różnica temp

Aisza1206

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Wy jedno a to samo , dajcie spokój już z tą mocą na 80,70,czy 60 tu trzeba koniecznie zjechać z mocą ale tylko i wyłącznie mocą minimalną , w kotle są ustawienia mocy maksymalnej i minimalnej i w mocy minimalnej jest problem bo jak osiagnie swoją temp to mocowo kociołek nie jest w stanie zjechać bo potrzebuje grzać np tylko 2 kw a moc minimalna ustawiona na 3 kw więc zachodzi pytanie jak on ma to zrobić co ? jednym słowem zmniejszyć moc ale tylko minimalną a nie procentową.

Opublikowano

Ty chyba nie rozumiesz o co chlopaką chodzi. Ograniczenie mocy maksymalnej to po to żeby się nie bujał za wysoko

Gość berthold61
Opublikowano

Ograniczenie mocy maxymalnej nie ma związku z bujaniem sie za wysoko bo jak nie bedzie odbioru ciepła to on dłużej będzie tylko dochodził do zadanej ale dojdzie predzej czy później i znów to samo czyli przebije i w podtrzymanie wejdzie to jest błedne koło i złe rozumowanie , tu trzeba koniecznie zmniejszyć moc minimalną aby przy osiagnięciu włąsciwej temp był w stanie zjechać z moca , to takie proste a jak widać nie za bardzo .

przecież ja miałem to samo też kombinowałem jak koń pod górkę , dopiero zmniejszenie mocy minimalnej pomogło bo kocioł nie mógł zejdź niżej niż 2 kw a ja w październiku potrzebowałem tylko 1,5kw , ot cała filozofia.

Zmniejszenie tego parametru mocy minimalnej to 5 sekund roboty a to mniej niż pisanie dwa tygodnie w tysiącu postów.

Opublikowano

Witam

Jeśli możesz napisz o jakim parametrze mówisz? Ja mam problem podobny choćby nie wiem jak zjechał z mocą i korektą max i min w dól to kocioł i tak potrafi wejść w nadzór przy PID.

Gość berthold61
Opublikowano

Ja nie wiem kto jaki ma sterownik ale w ustawieniach serwisowych jest takie coś jak typ kotła moc kotła maksymalna i moc kotła minimalna nie mylic z mocą całkowitą kotła , wchodzisz w menu mocy minimalnej i zmniejszasz i tyle , ja miałem 20 procent a dałem na 10 procent i fyrla jak ta lala .

Opublikowano

Typ kotła występuje w momencie włączenia go na nowo tak? 12kw lub 15kw np u mnie. I mam właśnie ten sterownic co piszecie. 

Gość berthold61
Opublikowano

Dokładnie , taka opcja jest w każdym sterowniku tylko nie trzeba się tego bać to nie statek kosmiczny tylko proste urządzenie i aby one wiedziało co ma robić musi dostać parametry od was , a w waszym przypadku jestem na 100 procent pewny że macie zbyt wysoko ustawioną moc minimalną kotła i po zagrzaniu właściwej temp on nie potrafi zejść z moca aby trzymać te parametry na stałym poziomie

a ha dodam ze temp CWU powinna być zawsze o 10 stopni mniej ustawiona niz zadana kotła bo on bez sensu chce to jakoś dorównać i ma kiszkę .

Opublikowano
13 minut temu, Aisza1206 napisał:

Typ kotła występuje w momencie włączenia go na nowo tak? 12kw lub 15kw np u mnie. I mam właśnie ten sterownic co piszecie. 

Tak zgadza się wtedy jest możliwość zmiany, tak jak i w menu serwisowym, ale ja nie mam pojęcia czy to cokolwiek zmieni, ja tego ogólnie nie ruszałem...

Opublikowano
7 minut temu, berthold61 napisał:

Dokładnie , taka opcja jest w każdym sterowniku tylko nie trzeba się tego bać to nie statek kosmiczny tylko proste urządzenie i aby one wiedziało co ma robić musi dostać parametry od was , a w waszym przypadku jestem na 100 procent pewny że macie zbyt wysoko ustawioną moc minimalną kotła i po zagrzaniu właściwej temp on nie potrafi zejść z moca aby trzymać te parametry na stałym poziomie

a ha dodam ze temp CWU powinna być zawsze o 10 stopni mniej ustawiona niz zadana kotła bo on bez sensu chce to jakoś dorównać i ma kiszkę .

Tylko że ta opcja informuje sterownik jakim palnikiem ma sterować a nie obniża moc minimalną kotła.

Opublikowano

Ale mieszacie. Przy starcie sterownika niech wybierze nic jaką ma na tabliczce znamioniwej a w ustawieniach niech zmieni moc kotła.Jak pracuje w pid można też w ustawieniach serwisowych zmienić parametry pracy pid ale tym może niech się narazie nie bawi. 

Opublikowano

Co do mocy min. to kol. berthold ma rację.Jeżeli moc max. będzie te 80% a min. 50 to wiadomo że po osiągnięciu zadanej kocioł nie zejdzie poniżej tych 50 i będzie przeciągał temp.Jak ustawimy min.20% to będzie sobie grzecznie modulował

Opublikowano
Ja nie wiem kto jaki ma sterownik ale w ustawieniach serwisowych jest takie coś jak typ kotła moc kotła maksymalna i moc kotła minimalna nie mylic z mocą całkowitą kotła , wchodzisz w menu mocy minimalnej i zmniejszasz i tyle , ja miałem 20 procent a dałem na 10 procent i fyrla jak ta lala .
W sterowniku K1Pv4 lub K1Pv4 PZ nie ma czegoś takiego jak sterowanie mocą minimalną lub maksymalną. No chyba że przez dwa sezony użytkowania nie zauważyłem tego parametru. Jeśli jest to wskaż kolego gdzie go szukać?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie wiem czy mówicie o tym samym ale w k1pv4 wchodzisz w menu, mecu ustawienia, moc kotła i tam ustawiasz z jaką mocą ma pracować kocioł. U mnie mogę ustawić między 25 a 110% ale to ustawienie jest widoczne tylko w pid w dwustanie nie ma tej opcji

Opublikowano

No to wiem , że można tak ustawić , ale nie ma czegoś takiego jak Ty piszesz , że można ustwauć min . I max. Moc. Można tylko ustawić moc procentową a to jest jedna wartość...np. 50% .

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Gość berthold61
Opublikowano

Moc procentowa nic nie daje poza szyka lub wolną reakcję , porobię zdjęcia z mojego sterownika abyści to przynajmniej próbowali zrozumieć , chyba że macie jakies pokopane sterowniki które na to nnie pozwalają , w moim mogę to robić i nie tylko zresztą .

to nie ma żadnego znaczenia

CAM00553.jpg

Tu trzeba to zmienić na mniej , ja akurat dałem na 15 %

CAM00555.jpg

tu trzeba określić minimalne podawanie dla mocy minimalnej

CAM00556.jpg

tu podajemy parametr powietrza dla mocy minimalnej

CAM00557.jpg

a tu np powietrze dla mocy maxymalnej

CAM00559.jpg

jeszcze podawanie dla mocy maxymalnej

CAM00558.jpg

Jest tam jeszcze tysiąc innych parametrów do zmiany ale w zasadzie do poprawnego ustawienia tylko z grubsza tu wymienione są potrzebne , każdy sterownik jak mniemam ma takie opcje tylko trzeba mu je podac aby on mógł wyliczyć w jakich parametrach ma pracować w skrócie nazywa sie to szumnie algorytm .

jako ciekawostke podam ze mam totalnie inne parametry niż ustalił producent kotła oraz palnika i spalam ok 8-10kg na dobę

powinienem miec 18sek podawania oraz 42 sek przerwy a dałem jak widać 12 sek podawania na 65 sek przerwy , następna sprawa fabrycznie powietrze było na 36 proc ja mam na 26 , tylko panowie nie bać się tego bo to nie jest statek kosmiczny tylko głupie proste urządzenie , kod serwisowy trzeba znać bo bez tego kaplica .

Gość berthold61
Opublikowano

To nie wiem co to za dziadowstwo ? pewnie jeszcze dwa razy droższy od elstera a nic nie da się zrobić ? nie wydaje mi się , gdzieś to musi być , moze kodu serwisowego trzeba ale tego właściwego , ja też miałem kod niby serwisowy ale tam tylko ustawienia dla debili były , zdobyłem kod serwisowy od Zębca w moim wypadku 5 cyfrowy i moge dosłownie zrobić wszystko od stref pomp mieszających po cuda na kiju .

Opublikowano

Jaką masz temperaturę powrotu ? wrzuć foto 

Opublikowano
W dniu 13.12.2018 o 13:36, berthold61 napisał:

To nie wiem co to za dziadowstwo ? pewnie jeszcze dwa razy droższy od elstera a nic nie da się zrobić ?

To napisałeś odnośnie sterownika K1pv4 firmy Tech. Mam taki, nie wiem od czego jest droższy a od czego tańszy. Generalnie uznawany jest jako jeden z najlepszych ze względu na prostotę obsługi i brak konieczności wprowadzania przez użytkownika zmian i danych, które mogą i są wprowadzane przez producenta na podstawie jego wiedzy i doświadczenia. Nie wydaje mi  się, że sterownik, w którym jest jak piszesz "... jeszcze tysiąc innych parametrów do zmiany"  stanowił jakiś wzór użyteczności i przyjaznej obsługi. Jak zapalam auto, to po to by jechać,  - jeszcze by brakowało, bym miał ustawiać ilość powietrza w dolocie do cylindra, czy stopień sprężenia jak jadę pod górkę. 

Opublikowano

Jeden z najlepszych ze względu na prostotę kolego chyba nie wiesz co mówisz to jeden z gorszych sterów daleko mu do spp czy skzp2 a dlatego jest wstawiany w większości kotłów bo tech ma dobry marketing. Na przykładzie Sasa wstawiał chwile rewelacyjny moim zdanie sterownik z czujnikiem żaru i co przestał i  Z powrotem wrócił to słabego techa.

Gość berthold61
Opublikowano
14 godzin temu, Cemol napisał:

To napisałeś odnośnie sterownika K1pv4 firmy Tech. Mam taki, nie wiem od czego jest droższy a od czego tańszy. Generalnie uznawany jest jako jeden z najlepszych ze względu na prostotę obsługi i brak konieczności wprowadzania przez użytkownika zmian i danych, które mogą i są wprowadzane przez producenta na podstawie jego wiedzy i doświadczenia. Nie wydaje mi  się, że sterownik, w którym jest jak piszesz "... jeszcze tysiąc innych parametrów do zmiany"  stanowił jakiś wzór użyteczności i przyjaznej obsługi. Jak zapalam auto, to po to by jechać,  - jeszcze by brakowało, bym miał ustawiać ilość powietrza w dolocie do cylindra, czy stopień sprężenia jak jadę pod górkę. 

No widzę po postach jaki to on dobry no bo ma fajny wyświetlacz i nic poza tym , a co zrobisz jak kupisz paskudny eko koksujący lub słaby jak słoma ? nic nie zrobisz a jak nic nie zrobisz to wg mnie ster do dopy anie ster , ster ma słóchac ciebie bo ty jesteś majstrem , ja mam elster expert dynamic z pid-em i co bym za opał nie wrzucił to moge zrobić wszystko i spalę eko z węgla typ 34,4 jak też słomiany typ 32,1 , no i najważniejsze wg mnie i to tylko moje prywatne zdanie jak coś działa to nikt o tym nie pisze tzn że to jest dobre a jak coś nie teges to produkuje się 500 stron tematów , mój ster kosztuje ok 500 zł a ma wszystko no może poza tabletem ale to da się przełknąć bo zdjęć ani wykresów w piwnicy nie oglądam , jak wrzucę jazdę w pid to zapominam o kotle i tyle .

Opublikowano
21 godzin temu, berthold61 napisał:

no i najważniejsze wg mnie i to tylko moje prywatne zdanie jak coś działa to nikt o tym nie pisze tzn że to jest dobre a jak coś nie teges to produkuje się 500 stron tematów , mój ster kosztuje ok 500 zł a ma wszystko no może poza tabletem ale to da się przełknąć bo zdjęć ani wykresów w piwnicy nie oglądam

Nic, tylko pozostaje Ci pogratulować posiadania takiego cacka, choć fakt, że się o nim nie dyskutuje może mieć inną przyczynę, - Twój sterownik może być po prostu mniej popularny.

Opublikowano

W techu gdy ustawiasz procentową moc kotła to te procenty odnoszą się do pewnego przedziału który ustawia się w menu serwisowym i nie ma mowy żeby kocioł zszedł niżej niż to co w menu serwisowym jest wpisany a wpisany jest taka wartość którą wymyślił programista w techu i daje możliwość modyfikacji pod swoje warunki i nie należy się bać zmieniać parametrów menu serwisowego. tylko ustawiając parametry w menu serwisowym trzeba wykonać kilka obliczeń, prostych obliczeń takich jak stosunek podawanie przerwa daje moc taką i taką.aby faktycznie zejdzie z mocą kotła należy nieznacznie skorygować ustawienia w menu serwisowym minimalnej wartości zapisanych w tym menu. Należy również pamiętać że zainstalowany w każdym kotle palnik ma również swoją minimalną znamionową moc prawidłowej pracy. kod do ustawień serwisowych w techu to 5162.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W menu serwisowym jest max czas pracy nadmuchu - jest 70 s nastaw 90s kopiec sie podniesie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.