Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat instalacji ze sprzęgłem do wyjaśnienia: IMMERGAS

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W książce Poradnik instalatora IMMERGAS edycja 2017 jest opisane kilka schematów instalacji c.o z użyciem sprzęgła hydraulicznego.
Przykłady traktują o doborze sprzęgła w zależności od wyliczonych przepływów i mocy urządzenia na poszczególnych pętlach C.O

Z teorii (w skrócie): W instalacji ze sprzęgłem hydraulicznym wartość wymaganego przepływu instalacji za sprzęgłem może wynosić maksymalnie 130% wartości przepływu przed sprzęgłem. [ Suma przepływu które generują pompy za sprzęgłem do poszczególnych sekcji c.o może być tylko o 30% większa od przepływu pompy kotłowej przed sprzęgłem]

W schemacie "Instalacja 3" [ Rysunek na dole do wglądu]  jest opisane że:

Przepływy za sprzęgłem jest WIĘKSZY niż 130% wartości pompy kotłowej.

"Zaleca się wtedy zastosowanie dwóch spinek z zaworami regulacyjnymi".  

I teraz zaczynają się schody bo do końca nie rozumiem po co ta spinka, co to za zawory są konkretnie i jak to ma działać.
Przecież zmniejszając jakoś przepływ tymi zaworami spada nam wymagany przepływ i tym samym instalacja nie będzie działać poprawnie.
Autor to wyjaśnił pisząc m.in "A przez odbiorniki instalacji c.o zapewniony będzie przepływ wynikający z ich mocy" - Kompletnie tego nie rozumiem. Jak może przepływ wynikać z mocy?

Może mi ktoś kumaty wytłumaczyć zasadę działania tego schematu?

Strona 1.jpg

Strona 2.jpg

Opublikowano

Widzę że nikt się nie kwapi)Spróbuje podjąć się analizy)Od razu mówię że nie wiem czy poprawnie podchodzę do tematu.Gdyby nie było tych zaworów(spinek) 1,2 to w obiegu za sprzęgłem byłby sumaryczny przepływ - w obiegu grzejników (573l/h)+w obiegu podłogówki(1228l/h) co daje łączny przepływ na poziomie 1801l/h a jak wiadomo z założeń co do wydajności pompy przed sprzęgłem i sumy  pomp za,nie powinno być więcej niż 130% czyli w tym przypadku 1430l/h Obieg grzejnikowy "zabiera"573l/h z tych 1430 i dalej pozostaje dla podłogi 857l/h Na zaworze regulującym przepływ nr.1 ustawiamy wartość 371l/h co daje łączny wymagany przepływ w podłogówce 1228l/h(857+371) Na zaworze nr.2 ustawimy przepływ 857l/h który to przepływ po zsumowaniu  z przepływem w obiegu grzejnikowego daje nam pożądany przepływ przez sprzęgło.

Sądzę że w praktyce nikt lub prawie nikt nie montuje takich zaworów regulujących przepływ przy sprzęgle.Instalator pakuje sprzęgło i myśli że na tym się kończy jego rola w tym temacie-ma działać)Sprzęgło jest-jest)Mówię to na podstawie obserwacji z kilku lat mojej obecności na tym forum.Setki zdjęć instalacji ze sprzęgłem i nie widziałem aby choć w jednej były zamontowane zawory tego typu.Sam robiąc identyczną instalację oczywiście  ich nie zamontowałem choć wiedziałem że powinny być;)

Myślę że mogły by  tu znaleźć zastosowanie zawory do regulacji przepływu jak w załączniku(przykład zaworu firmy Herz)

Stromax.jpg

zmz.jpg

Opublikowano

Myślę że już nieco bardziej to rozumiem. ( Chyba :-) )

Dlaczego, kolego odpowietrznik jest tam 857l/h ? Skąd się wzieła ta wartość?
Za sprzegłem jest 1801l/h wydajności pomp.

Idzie sobie przepływ rozpędzony z 1801l/h i tu ciach, grzejniki zabierają 1801 - 573 = 1228. 

Czy tu chodzi jakby o to żeby tak nakierowywać te strumienie na siebie żeby wchodziło te 1228l/h na podłogowe a już 1430l/h łącznie z OP I OG na sprzęgło na powrocie?

Ja niepanimaju. 

Opublikowano

Nie idzie sobie przepływ "rozpędzony" dzięki owym dwóm spinkom.Dążymy do tego aby przez sprzęgło był przepływ nie większy jak te 1430l/h .Ze sprżęgła "wychodzi"przepływ 1430l/h,z projektu mamy ze w obiegu grzejników ma być 573l/h czyli 1430-573=857 idzie dalej na podłogówkę.Dzięki zaworowi regulującemu #1 z nastawą 371l/h dodając do tego 857l/h uzyskujemy projektowy przepływ w obiegu ogrzewania podłogowego czyli 371+857=1228l/h Znów z podłogówki "wychodzi"przepływ 1228 i część 371 "zawraca" do obiegu podłogówki(patrz strzałki na schemacie)łącząc się z tym 857 a dzięki zaworowi #2 "wraca" do sprzęgła 857l/h który to przepływ sumuje się z przepływem z grzejników i przez sprzęgło jest "wyjściowy" przepływ 1430.Bez spinek przepływ przez sprzęgło byłby 1801l/h=573+1228

Opublikowano

Te mądrości są dobre dla dużych instalacji i mocy powyżej 30-40kW, wtedy to ma sens.

W obecnych instalacjach są kotły z pompami elektronicznymi, podobnie jak pompy w samej instalacji i układ się sam równoważy.

Dla kondensata ważne jest aby temp powrotu na kocioł była jak najniższa i tego należy pilnować.

Zawory regulujące przepływy wymagają regulacji i to nie na skali tylko sprzętem podłączonym do króćców pomiarowych na zaworze.

Ciekawe kto w praktyce dla domku 200-300m2 takie regulacje wykona?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.