Gość Opublikowano 9 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Witam, W książce Poradnik instalatora IMMERGAS edycja 2017 jest opisane kilka schematów instalacji c.o z użyciem sprzęgła hydraulicznego. Przykłady traktują o doborze sprzęgła w zależności od wyliczonych przepływów i mocy urządzenia na poszczególnych pętlach C.O Z teorii (w skrócie): W instalacji ze sprzęgłem hydraulicznym wartość wymaganego przepływu instalacji za sprzęgłem może wynosić maksymalnie 130% wartości przepływu przed sprzęgłem. [ Suma przepływu które generują pompy za sprzęgłem do poszczególnych sekcji c.o może być tylko o 30% większa od przepływu pompy kotłowej przed sprzęgłem] W schemacie "Instalacja 3" [ Rysunek na dole do wglądu] jest opisane że: Przepływy za sprzęgłem jest WIĘKSZY niż 130% wartości pompy kotłowej. "Zaleca się wtedy zastosowanie dwóch spinek z zaworami regulacyjnymi". I teraz zaczynają się schody bo do końca nie rozumiem po co ta spinka, co to za zawory są konkretnie i jak to ma działać. Przecież zmniejszając jakoś przepływ tymi zaworami spada nam wymagany przepływ i tym samym instalacja nie będzie działać poprawnie. Autor to wyjaśnił pisząc m.in "A przez odbiorniki instalacji c.o zapewniony będzie przepływ wynikający z ich mocy" - Kompletnie tego nie rozumiem. Jak może przepływ wynikać z mocy? Może mi ktoś kumaty wytłumaczyć zasadę działania tego schematu?
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Czy ktoś zna odpowiedź na to pytanie?
odpowietrznik Opublikowano 10 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Widzę że nikt się nie kwapi)Spróbuje podjąć się analizy)Od razu mówię że nie wiem czy poprawnie podchodzę do tematu.Gdyby nie było tych zaworów(spinek) 1,2 to w obiegu za sprzęgłem byłby sumaryczny przepływ - w obiegu grzejników (573l/h)+w obiegu podłogówki(1228l/h) co daje łączny przepływ na poziomie 1801l/h a jak wiadomo z założeń co do wydajności pompy przed sprzęgłem i sumy pomp za,nie powinno być więcej niż 130% czyli w tym przypadku 1430l/h Obieg grzejnikowy "zabiera"573l/h z tych 1430 i dalej pozostaje dla podłogi 857l/h Na zaworze regulującym przepływ nr.1 ustawiamy wartość 371l/h co daje łączny wymagany przepływ w podłogówce 1228l/h(857+371) Na zaworze nr.2 ustawimy przepływ 857l/h który to przepływ po zsumowaniu z przepływem w obiegu grzejnikowego daje nam pożądany przepływ przez sprzęgło. Sądzę że w praktyce nikt lub prawie nikt nie montuje takich zaworów regulujących przepływ przy sprzęgle.Instalator pakuje sprzęgło i myśli że na tym się kończy jego rola w tym temacie-ma działać)Sprzęgło jest-jest)Mówię to na podstawie obserwacji z kilku lat mojej obecności na tym forum.Setki zdjęć instalacji ze sprzęgłem i nie widziałem aby choć w jednej były zamontowane zawory tego typu.Sam robiąc identyczną instalację oczywiście ich nie zamontowałem choć wiedziałem że powinny być;) Myślę że mogły by tu znaleźć zastosowanie zawory do regulacji przepływu jak w załączniku(przykład zaworu firmy Herz)
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Myślę że już nieco bardziej to rozumiem. ( Chyba :-) ) Dlaczego, kolego odpowietrznik jest tam 857l/h ? Skąd się wzieła ta wartość? Za sprzegłem jest 1801l/h wydajności pomp. Idzie sobie przepływ rozpędzony z 1801l/h i tu ciach, grzejniki zabierają 1801 - 573 = 1228. Czy tu chodzi jakby o to żeby tak nakierowywać te strumienie na siebie żeby wchodziło te 1228l/h na podłogowe a już 1430l/h łącznie z OP I OG na sprzęgło na powrocie? Ja niepanimaju.
odpowietrznik Opublikowano 11 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Nie idzie sobie przepływ "rozpędzony" dzięki owym dwóm spinkom.Dążymy do tego aby przez sprzęgło był przepływ nie większy jak te 1430l/h .Ze sprżęgła "wychodzi"przepływ 1430l/h,z projektu mamy ze w obiegu grzejników ma być 573l/h czyli 1430-573=857 idzie dalej na podłogówkę.Dzięki zaworowi regulującemu #1 z nastawą 371l/h dodając do tego 857l/h uzyskujemy projektowy przepływ w obiegu ogrzewania podłogowego czyli 371+857=1228l/h Znów z podłogówki "wychodzi"przepływ 1228 i część 371 "zawraca" do obiegu podłogówki(patrz strzałki na schemacie)łącząc się z tym 857 a dzięki zaworowi #2 "wraca" do sprzęgła 857l/h który to przepływ sumuje się z przepływem z grzejników i przez sprzęgło jest "wyjściowy" przepływ 1430.Bez spinek przepływ przez sprzęgło byłby 1801l/h=573+1228
sambor Opublikowano 11 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Te mądrości są dobre dla dużych instalacji i mocy powyżej 30-40kW, wtedy to ma sens. W obecnych instalacjach są kotły z pompami elektronicznymi, podobnie jak pompy w samej instalacji i układ się sam równoważy. Dla kondensata ważne jest aby temp powrotu na kocioł była jak najniższa i tego należy pilnować. Zawory regulujące przepływy wymagają regulacji i to nie na skali tylko sprzętem podłączonym do króćców pomiarowych na zaworze. Ciekawe kto w praktyce dla domku 200-300m2 takie regulacje wykona?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.