Szabi Opublikowano 9 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Witam posiadam kocioł na ekogroszek carbo ret ekocentr 15kw . spalanie 20kg na dobę w zakresie od 10+ do -2 stopni na zewnątrz podobno idzie zejść na 15kg a przy mrozach powyżej -10 miał spalanie jakieś 20 kg na dobę tak twierdzi poprzedni właściciel domu ale nie pamięta już ustawień . Obecnie moje ustawienia to 13sek podawanie,26czas pracy wentylatora ,135sekund przerwy między podaniami , dmuchawa wentylatora otwarta na jakieś 2cm .Moc wentylatora ustawiona na 5%mniej już się nie da Sterowniki kotła Compit R551.Ekogoszek ten sam marketowy co poprzednika 24Mj Czy ktoś wie jak można to poprawić
MarekDabrowski Opublikowano 9 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Jaki sterownik jaki groszek ile m2 do grzania i jaka instalacjaWysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
szelest Opublikowano 9 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Jakie ocieplenie domu? Ściany ,strop ,podłoga.
Szabi Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor #4 Opublikowano 9 Grudnia 2018 W ociepleniu doszły zmiany w postaci jedynie na plus . Chodzi mi głównie o dopracowane moich obecnych ustawień aby powrócić do ilość spalanego ekogroszku .Grzeje 3sezon z tym że w pierwszym sezonie pamiętam sam że piec pożerał jakieś 15kg na dobę w zakresie od -2 do +10a po awarii prądu ustawienia pieca się zmieniły na standardowe sterownika ale na tych ustawieniach piec wciągnie z 25kg jak nie więcej i puki co działa na moich ustawieniach Instalacja na 7 grzejników zawór 4d elektryczny ,osobno pąpa na grzanie CO osobno na CWU dynamika mieszacza ustawiona na 10 w skali do 30
Szabi Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor #5 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udało mi się zejść na 16kg na dobę obecnie mam 12sekund podawania 28sek czas pracy wentylatora moc wentylatora 6% przerwa w podawaniu 141sekund , niestety musiałem przymknąć czopuch o połowę .Dopalanie ekogroszku jest lepsze ale nadal do idealnego sporo brakuje w tej chwili ekogroszek trzeba pacnąć aby się rozsypał ale mniej twardych spisków
Przemyslaw85 Opublikowano 27 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Co to znaczy 28s czas przerwy wentylatora?Podaj te swoje ustawienia jeden pod drugim np:Praca:3s czas podawania25s przerwy35% wentyl, przysłona na xx cm. Podtrzymania6s czas podawania45min przerwy Przedmuchy:50s praca15min przerwy. Z twojego opisie nie wiele wynika. Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Szabi Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor #7 Opublikowano 28 Grudnia 2018 podawanie 12sek czas pracy wentylatora 28sek Przerwa między podaniami 141sek Siła pracy wentylatora 6% Przysłona wentylatora około 2cm otwarta Czopuch przymknięty na połowę Przedmuchy ustawiłem co godzinę tak aby tego piec nie robił w tedy dłużej jest w podtrzymaniu
andrejus17 Opublikowano 28 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Moim skormnym zdaniem przedmuch powinien być cześciej, pozwoli to na dokladniejsze spalanie.
Przemyslaw85 Opublikowano 28 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Hmm. Palnik ustawiony na ok 8kW. Jak duży metraż ogrzewasz? Możesz nam podać jakie są parametry domu wyliczone na stronie http://cieplowlasciwie.pl/start
Szabi Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor #10 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Parametry domu wyliczone na stronie http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4ygb
Przemyslaw85 Opublikowano 29 Grudnia 2018 #11 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Ogrzewasz poddasze które jest nieocieplone tj dach? Jaki tego sens?Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Szabi Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor #12 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Poprawiłem link źle wstukalem dane
Przemyslaw85 Opublikowano 29 Grudnia 2018 #13 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Podnieś nieco moc palnika do ustawień:- 6s czas podawania- 44s przerwy-wentyl na 35% na początek i obserwować.Wielkość kopca regulujesz obrotami jak i przysłoną.Podtrzymanie regulujesz osobno tak by się nie zapadał ani nie przerzucam. Osobiście mam 3s podawania do 22s przerwy. Spalam aktualnie ok 12kg na dobę z tym że mam lepiej ocieplony dom i większy metraż więc nie bardzo można tę 2 domy porównywać.Ty masz duże straty przez podłogę jak i piwnice gdzie ocieplenia brak. Dużo by ci dało gdybyś ocieplił podłogę, jak i fundamenty na całej głębokości. Mała moc palnika nie oznacza że mało spalisz. Był tu kiedyś na forum temat gdzie jeden z forumowiczów testował różne stany. I z jego testu jasno wynikało ze mała moc palnika nie wiele ma wspólnego z ekonomią. Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.