Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmniejszenie spalania

Szabi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam kocioł na ekogroszek carbo ret ekocentr 15kw . spalanie 20kg na dobę w zakresie od 10+ do -2 stopni na zewnątrz podobno idzie zejść na 15kg a przy mrozach powyżej -10 miał spalanie jakieś 20 kg na dobę tak twierdzi poprzedni właściciel domu ale nie pamięta już ustawień . Obecnie moje ustawienia to 13sek podawanie,26czas pracy wentylatora ,135sekund przerwy między podaniami , dmuchawa wentylatora otwarta na jakieś 2cm .Moc wentylatora ustawiona na 5%mniej już się nie da 

Sterowniki kotła Compit R551.Ekogoszek ten sam marketowy co poprzednika 24Mj

Czy ktoś wie jak można to poprawić 

Opublikowano

Jakie ocieplenie domu? Ściany ,strop ,podłoga.

Opublikowano

W ociepleniu doszły zmiany w postaci jedynie na plus  . Chodzi mi głównie o dopracowane moich obecnych ustawień aby powrócić do ilość spalanego ekogroszku .Grzeje 3sezon z tym że w pierwszym sezonie pamiętam sam że piec pożerał jakieś 15kg na dobę w zakresie od -2 do +10a po awarii prądu ustawienia pieca się zmieniły na standardowe sterownika ale na tych ustawieniach piec wciągnie z 25kg jak nie więcej i puki co działa na moich ustawieniach Instalacja na 7 grzejników zawór 4d elektryczny ,osobno pąpa na grzanie CO osobno na CWU dynamika mieszacza ustawiona na 10 w skali do 30

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Udało mi się zejść na 16kg na dobę obecnie mam 12sekund podawania 28sek czas pracy wentylatora moc wentylatora 6% przerwa w podawaniu 141sekund , niestety musiałem przymknąć czopuch o połowę .Dopalanie ekogroszku jest lepsze ale nadal do idealnego sporo brakuje w tej chwili ekogroszek trzeba pacnąć aby się rozsypał ale mniej twardych spisków 

Opublikowano

Co to znaczy 28s czas przerwy wentylatora?

Podaj te swoje ustawienia jeden pod drugim np:

Praca:

3s czas podawania

25s przerwy

35% wentyl, przysłona na xx cm.

Podtrzymania

6s czas podawania

45min przerwy

Przedmuchy:

50s praca

15min przerwy.

Z twojego opisie nie wiele wynika.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

podawanie 12sek

czas pracy wentylatora 28sek 

Przerwa między podaniami 141sek 

Siła pracy wentylatora 6%

Przysłona wentylatora około 2cm otwarta 

Czopuch przymknięty na połowę 

Przedmuchy ustawiłem co godzinę tak aby tego piec nie robił w tedy dłużej jest w podtrzymaniu 

Opublikowano

Moim skormnym zdaniem przedmuch powinien być cześciej, pozwoli to na dokladniejsze spalanie. 

Opublikowano

Hmm. Palnik ustawiony na ok 8kW. Jak duży metraż ogrzewasz? 

Możesz nam podać jakie są parametry domu wyliczone na stronie http://cieplowlasciwie.pl/start 

Opublikowano

Ogrzewasz poddasze które jest nieocieplone tj dach? Jaki tego sens?

Opublikowano

Podnieś nieco moc palnika do ustawień:

- 6s czas podawania

- 44s przerwy

-wentyl na 35% na początek i obserwować.

Wielkość kopca regulujesz obrotami jak i przysłoną.

Podtrzymanie regulujesz osobno tak by się nie zapadał ani nie przerzucam.

Osobiście mam 3s podawania do 22s przerwy. Spalam aktualnie ok 12kg na dobę z tym że mam lepiej ocieplony dom i większy metraż więc nie bardzo można tę 2 domy porównywać.

Ty masz duże straty przez podłogę jak i piwnice gdzie ocieplenia brak. Dużo by ci dało gdybyś ocieplił podłogę, jak i fundamenty na całej głębokości.

Mała moc palnika nie oznacza że mało spalisz. Był tu kiedyś na forum temat gdzie jeden z forumowiczów testował różne stany. I z jego testu jasno wynikało ze mała moc palnika nie wiele ma wspólnego z ekonomią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.