Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Defro z PiD - duże spalanie

panieera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odstawia się czyli przechodzi w tryb czuwania. W pracy auto czyli w pidzie sterownik moduluje mocą w określonym zakresie, nie znam Twojego sterownika, więc trudno mi udzielać podpowiedzi. Temat nastaw sterownika, i samego procesu spalania przerabiałem 4 lata temu u siebie i u rodziców. Istna katorga gdy jesteś zielony. Na chwilę obecną przestałem przejmować się małym "skwarkiem " na palniku, czy krzywa kreska na wykresie mam to gdzieś, ma być ciepło w domu, ma mało palić i tyle. W Twoim przypadku testował bym pracę w Pid , sprawdził pracę w mocy min oraz max na ile pozwala na to sterownik. Czas podawania paliwa możliwie jak najkrótszy ,ma to wpływ na zruszanie opalu w palniku co przyczynia się do niepowstawania spieków, ilość powietrza nie za duża ( powstają spieki) nie za mała ( kopci i brudzi kocioł). Najlepiej jak kocioł pracuje przez cały czas , nonstop. Kwestia jeszcze instalacji, czy jest ochrona powrotu, i jak rozwiazana, czy jest zawór 3lub 4 drożny. Dość istotne przy takim kotle. Możliwe inne rozwiązania instalacji np sprzęgło hydrauliczne lub sprzęgło rozdzielacz. Wbrew pozorom te elementy mają wpływ na zużycie opału. Znam z autopsji.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie zmieniaj wartości 30 KW RET ponieważ taką wartość masz na tabliczce znamionowej i taka musi być ustawiona. W DTR jest napisane że tej wartości nie można zmieniać. Ustaw go aby pracował w PID i zmień tylko moc kotła (wartość %) na np 50% lub jeszcze mniej. Odczekaj 2 dni i sprawdź czy jest różnica w spalaniu.

Opublikowano

Jak masz 30kw kocioł to masz mieć ustawione 30kw, bo to jest moc nominalna i potem sterownik będzie Ci szalał. Jak masz PID to schodzisz tylko z mocą kotła w menu ustawień, wszystkie inne korekty zmienia się w menu serwis, ale te nastawy podaje producent kotła, czyli Defro bezpośrednio, jeśli coś nie działa jak powinno; od tego w końcu mają te swoje laboratoria, nie? A tryb nadzoru to nie są nastawy na jakich działa piec na PIDzie tylko tryb awaryjny, w który przechodzi kocioł po przekroczeniu temperatury zadanej o 6 stopni i wtedy działa na tych nastawach z nadzoru, dopóki temperatura mu nie spadnie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.