Skocz do zawartości
IGNOROWANY

połączenie instalacji z grupą bezpieczeństwa (gotową belką) przez PEX

marian1980

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jaką dać średnicę rury PEX od instalacji z powrotu o przekroju rury PP Stabi 32 mm do grupy bezpieczeństwa - gotowej belki bezpieczeństwa o gwincie wewnętrznym 3/4 cala (posiadająca odpowietrznik, zawór bezpieczeństwa, manometr i podłączony przez szybkozłącze zbiornik przeponowy) ?
Czy rura PEX 20 mm będzie odpowiednia ? Wtedy trójnikiem przez złączkę skręcaną PEX  3/4 na 20mm PEX podłączył bym ze strony powrotu instalacji i wejścia do belki.

pozdrawiam i dziękuję Marian

Opublikowano

PEX 20 ma średnicę wewnętrzna 16 mm i jest stanowczo za mały. Minimum Cu22, skoro belka jest 3/4"

Opublikowano

Ok  rozumiem, a czy PEX 25 wchodziłby w takim razie w grę bo spełniałby wtedy chyba warunek grubość ścianki ma około 2,5 mm więc wychodziłoby 22,5 wewnętrzna średnica

I wtedy też podłączenie przez złączkę PEX 3/4 cala 25mm rura pex ?

Opublikowano

Chcesz to rurą podłączać, czy rynną?? :))

PEX 25 - (2 x 2,5mm) = 20 mm :) Ale są jeszcze przewężenia na złączkach. A to niezgodne z normą. Poczytaj sobie, tam masz wszystko:

PN-B_02414 _zabezp_instalacji_zamknięte.pdf

Opublikowano

Już czasami nie mam siły do tego wszystkiego, nie wiem czy nadmieniłem ale mam ciepło z elektrociepłowni a nie z pieca jeśli to coś zmienia.

Miałem u siebie niedawno można pomyśleć naprawdę dobrego fachmana co nie jedno już robił i w ogóle cały węzeł u mnie obsługiwał i spawał, sąsiadów, w elektrociepłowni też u nas pracował  itp , ma z 60 lat i całe życie przy instalacjach i to on mi powiedział że mogę spokojnie poprowadzić pexa i argumentował też to m.in. tym że nie może być żadnych kolanek itp przy takim połączeniu. Dlatego pytałem o średnicę bo tego nie powiedział a ja wtedy nie pytałem .Teraz to już zupełnie zgłupiałem i nie wiem co mam robić 

Opublikowano

Ok już chwila zwątpienia mnie minęła więc chciałbym jakoś to uporządkować.

gmaj22: dziękuję za normę dużo interesujących rzeczy i na pewno w moim przypadku przydatnych.

Panowie to ostatni raz do potwierdzenia po przeczytaniu normy i Waszych uwag czy takie rozwiązanie będzie zgodne z normą i Waszymi radami ?:

do trójnika  który jest w instalacji na powrocie na rurze PP 32mm i ma gwint wewnętrzny 3/4 cala podłączam rurę miedzianą 22mm za pomocą złączki miedzianej skręcanej Conex 22 3/4 cala gwint zewnętrzny spadkiem około 5 % od trójnika z instalacji i tak samo podłączam do grupy bezpieczeństwa - gotowej belki która też ma 3/4 cala ?

Czy mogę zastosować do tego rurę miedzianą miękką tak żeby uniknąć kolanek i innych kombinacji ?

Opublikowano
4 godziny temu, marian1980 napisał:

(...)Conex 22 3/4 cala gwint zewnętrzny spadkiem około 5 % od trójnika z instalacji (...)

Prowadzenie rury wzbiorczej ma umożliwić jej samoodpowietrzanie. Odpowietrznik jest na konsoli, więc rura bezpieczeństwa miedziana MUSI być prowadzona ze spadkiem OD konsoli  DO trójnika na instalacji. 

Oczywiście zakładajac, że konsola jest powyżej trójnika.

Opublikowano

Ok dziękuję za poprawienie, w załączeniu dodałem prosty schemat z opisem proszę o spojrzenie  na niego czy tak mogę postąpić , u mnie kawałek rury powrotu od węzła jest na wysokości 35 cm od sufitu a zasilania niecałe 25 cm od sufitu , czy mogę tak jak na tym schemacie podłączyć trójnik i dać rurę bezpieczeństwa miedzianą miękką na tych złączkach skręcanych conex z tym spadkiem o którym wspomniałeś (czyli od konsoli do trójnika instalacji) i później za tym trójnikiem przejść normalnie kolankiem  w górę tak żeby zbliżyć się z rurą jak najbardziej do sufitu tak żeby nie ciągnęło się to tak nisko w poprzek piwnicy ? 

prosty schemat.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.