Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapotrzebowanie na energię użytkową- ogrzewanie w kWh/rok

Mati80

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wykonałem obliczenia energetyczne dla budynku jednorodzinnego o powierzchni ogrzewania 208m^2.

Wyniki otrzymałem w jednostce kWh/rok,  jednakże do kolejnego projektu musze je podać w jednostkach kW.

Być może sprawa z jednostkami wydaje sie być błaha, aczkolwiek liczę na pomoc.

Zapotrzebowanie na energię użytkową dla celów ogrzewania 14 000 kWh/rok.

Zapotrzebowanie ciepła użytkowego do podgrzania c.w.u.  3 898 kWh/rok.

Czy ktoś mógłby mi doradzić jak zamienić podane wyniki na kW ??

Opublikowano

jeśli budynek jest w strefie -20 stopni i średnia temp. w budynku wynosi 21 stopni to zapotrzebowanie budynku wynosi 5,82 kW. CWU podaje się w kWh/rok, ten wynik który masz podany to dla 3 osób co najwyżej

Opublikowano

Wiem, że niektórzy lubią mieć podane wszystko na tacy. Ale trzeba ich zmusic do odrobiny myślenia....

Podzielic   14000 kWh przez 24godziny i 100 dni sezonu grzewczego to chyba nie jest duży wysiłek? ;)

Opublikowano

Panie projektant Mati80 proszę szybko oddać dyplom na uczelnię z przeprosinami. To są dwie inne jednostki mimo że tak podobne w zapisie ! kWh to energia a kW to moc.  Czy ktoś mógłby mi doradzić jak zamienić podane wyniki na kW       to się nie zamienia.

poz Hermogenes

Opublikowano

A to prawda...Większość pisze o mocy, a zapomina o czasie, w którym ta moc ma zostać wygenerowana/dostarczona :)

Opublikowano

Zgadza się, bo to zaledwie trzy miesiace. Odniosłem się jedynie do wyniku, który podał KubaSko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.