Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa instalacja piec CO + piec węglowy

adi593

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi mi o stabilizowaną włóknem szklanym. Czyli daje na oba rozdzielacze tą 32.

Ogólnie to nie będzie docelowy piec, jednak aż takim problemem będzie utrzymać w nim temperaturę w miarę odpowiednią? Jeśli chodzi o piec gazowy to będzie on prawdopodobnie dopiero na następny sezon ale mimo wszystko i tak nie chciałbym rezygnować z tego pieca, ogólnie instalacja już była w tym domu tylko że z grzejnikami, i co prawda problemu nie było. Tylko że instalacja była mniej rozbudowana.

Opublikowano

No jeszcze nie mam ogólnie Ale docelowo chce mieć, jednak narazie nie mamy takiej możliwości. A że ten piec był to chce to wykorzystać na pewien okres Ale jednak nie chce z niego później rezygnować dlatego chciałbym żeby to jak najlepiej działało.

Za co z góry dziękuję za dorady i pomoc Panowie/Panie

Opublikowano

Panowie jeszcze mam takie pytanie odnośnie grup pompowych przy podłogówce. Mianowicie znalazłem że występują dwa rodzaje: jeden z zaworem termostatycznym trójdrożnym a drugi z zaworem termostatycznym z kapilarą (ale zawór jest jedynie na zasilaniu tylko). Czy to ma znaczenie który? Poniżej załączam zdjęcie jeśli chodzi o zawór termostayczny z kapilarą.

image;s=1000x700

Opublikowano

Okej, czyli nie było pytania :) Powiedz mi jeszcze jeśli możesz na jakie pompy zwracać uwagę (chodzi mi też o modele) oprócz alpha 1 i alpha2 i pomp firmy LFP? Na podłogówkę oraz na część pierwotną chciałem zastosować Alpha1, a na grzejniki i całą część wtórną Alpha2. Ale czy są powiedzmy jakieś zamienniki tych pomp które są powiedzmy o mniejszym budżecie ale też nie są złe? Czy po prostu nie kombinować bo to będzie bez awaryjne?

Czy może ogólnie jeszcze inne zastosować pompy bo aż takie nie muszą być? 

A co powiedzie na Pompę  LFP EPCO jak bym zastosował na podłogówke i na cześć od pieca??

Opublikowano

Panowie mam jeszcze jedno pytanie, z pieca wychodzi mi rura 2 calowa, jednak na flanszy która jest dostępna jedynie z gwintem 1 i 1/2 cala. i za tym stosować odrazu rurę miedzianą 28mm? Czy może zrobić stronę pierwotną na rurze stalowej półtora calowej?

Opublikowano

Na zasilaniu i powrocie daj po dwa trójniki albo 2"x1" albo 6/4x1" do jednego z wyjść Cu 28 do wymiennika płytowego a z drugiego Cu 22 na bojler od góry red.np.2x1" czy 6/4x1"(zależy jakie będą trójniki)  i rura do naczynia Cu 28 lub stal 1" kształtki czarne.nie ocynk.Do twojej instalacji powinny wystarczyć rury PP 25

Opublikowano

Okej, a jeśli chciałbym zastosować jedną pompkę i zawór termostatyczny na boiler to wystarczy jeden trójnik 6/4x1" a za pompką dać znów trójnik i na boiler dać cu 22 a na na wymiennik 28, tak może być? 

Chodzi mi bardziej o zastosowanie jednej pompki z powodów kosztowych ponieważ po zamontowaniu gazu część pierwotna będzie używana dość sporadyczne (bardziej weekendowo jak będziemy w domu). Dlatego też dopytuje o popki ponieważ w części pierwotnej chciałbym zastosować dobrą pompkę ale nie musi być one mega energooszczędna bo tak jak mówiłem będzie ona używana jedynie rok czasu maksymalnie a później już sporadycznie. Chciałbym tylko żeby była bezawaryjana. Odnośnie pompek w częsci wtórnej w mojej hurtowni polecają mi Wilo yonos Pico 25/1-4. Jednak cały czas myślę co zakupić i sam już nie wiem... 

Opublikowano

Nie chodzi mi o koszty trójnik i nypla tylko, że podpoowiedałeś zastosowanie dwuch pompke w układzie pierowtnym a ja chciałbym zamienić to na jedną pompkę. Coś takiego jak na rysunku niżej, tylko pytanie czy to będzie miało sens? A doradzisz jaką pompkę zastosować w układzie pierwotnym? Też się pchać w tego grundfosa albo Wilo czy może jest coś zamiennego (a co za tym idzie alternatywnie tańszego).

MOJE - DOBRZE moje.jpg

Co do rur to do rozdzielacza podłogówki dałem już PP Stabi Glass 32 i za wymiennikiem chciałem wyjść  właśnie PP32 i dalej na trujniku dać na grzejniki PP 25 a na podłogówkę 32. ogólnie odcinki bedą wszystkich rur mega krótkie ponieważ moja kotłownia ma 2x1,3m :) 

Opublikowano

1. za pompa w obiegu pierwotnym nie potrzeba zaworu zwrotnego.

2. pompa w obiegu pierwotnym to wystarczy Grundfosl Alpha 2 L

3. na zasilaniu wężownicy zbiornika CWU musi być zawór termostatyczny z kapilarą do max 55 stopni.

4. w obiegu wtórnym zamiast rur PP25 dałbym wszędzie PP32.

Opublikowano

pk.2  - Odnośnie własnie tej pompy, jaki mogę zastosować zamiennik tak jak pisałem? Nie musi być koniecznie mega energooszczędny, chodzi mi o coś tańszego, czy odradzacie kombinowanie w ten sposób?

pk3. Własnie taki zawór chce zastosować o zwiększonym przepływie na 3/4 cala

pk4. Ogólnie narazie jestem przez zakupem pompek wiec jeszcze mogę zmienić na większy przekrój.

Opublikowano

pkt. 2 - tanie mięso psy jedzą, chcesz mieć spokój na lata kup grundfosa

pkt. 3 - wystarczy zawór 1/2 cala - mam taki u siebie i ogrzewa bez problemu zbiornik  400 litrów przez dwie wężownice połączone szeregowo

pkt. 4 - większy przekrój nie zaszkodzi a nawet często ratuje sytuacje, w druga stronę to już tak łatwo nie jest

Opublikowano

Panowie a czy za zaworem termostatycznym przy bojlerze mogę już zastosować rurę PP Stabi glass? Tylko czy przekrój 25 czy może 32? (załączam zdjęcie co mam na myśli)

MOJE - 13.12.2018.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mam takie pytanko jeszcze odnośnie części wtórnej. Bo odwiedził mnie kolega taty i zaproponował mi zamontowanie takiego jak by rozdzielacza (rura z kwasowki 50c o średnicy 100mm z 4 krućcami) na wyjściu z wymiennika i do jednego kroćca wpiąć sie zasilaniem rozdzielacza, drugiegi dać zasilanie podlogówki, trzeciegi pompę od grzejników A czwarty zostawić później żeby podpiąć się piecem gazowym. Mówił coś na temat żeby to zastosować żeby pompy miały odpowiednią ilość przepływów i żeby się nie klóciły tak jak by między sobą. I tak zastanawiam się czy brać w to rozwiązanie bo musiałbym wykonać ten rozdzielacz (mini bufor ciepła) czy zostać przy pierwotnym pomyśle jako zastosowaniu pompy żeby wtłaczała do wymiennika a na wyjściu z zasilania dać trójnik i jeden na grzejniki A drugi na podlogowke.

I teraz zastanawiam się czy tak robić bo rozumiem że później po zastosowaniu pieca gazowego musiałbym używać 3 pomp a chciałem później zredukować to do dwóch: jedna w piecu i druga podlogowka. A wymiennik i pompę odciąć zawodami żeby piec gazowy tego nie ogrzewal i nie pchał wody tam.

Opublikowano

Zamieszczam zdjęciep(pominąłem grupę bezpieczeństwa oraz zbiornik przeponowy na powrocie, ale chodziło mi głownie o ten rozdzielacz zasilania) co miałem na myśli opisując powyższy post:

2019.01.07.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.