Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa instalacja piec CO + piec węglowy

adi593

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ogólnie rórki bedą mi wychodziły z sufitu w piwnicy i najprościej miałbym powiesić odwrotnie ale jak mam mieś problem to  zamontuje dwa kolanka

Gość Digitrax
Opublikowano

Nie Nie Nie.

Rozdzielacz ma być na tej kondygnacji gdzie ma być ogrzewana podłoga. Jeżeli rurki będą schodzić bezpośrednio do piwnicy to będzie występował problem z zapowietrzaniem obiegu. Jeżeli tak bardzo chcesz mieć rozdzielacz w piwnicy to na powrocie każdej pętli OP musisz zainstalować trójnik z odpowietrznikiem na poziomie wyższym niż ogrzewana podłoga.

Opublikowano

Kurcze łudziłem się że jednak będzie mogło być wszystko w piwnicy jednak jak ma być z tym problem to zamontuje go w jednym z pomieszczeń i tyle. 

Panowie doradzicie mi jakich pomp użyć do tego centralnego? Myślałem nad Grundfos Alfa 2 L do podłogówki ale nie wiem jakiej użyć w obwodzie pierwotnym oraz jakiej do grzejników.

Opublikowano

Nie ma już pomp Alpha 2L zastąpił je model Alpha 1L.Do grzejników jak z zaworami termostatycznymi  to Grundfos Alpha 2 (bez literki L) czyli z funkcją Autoadapt.Musisz jeszcze zamontować naczynie przeponowe +ZB po stronie wtórnej wymiennika płytowego

Opublikowano

A po stronie wtórnej może być zwykła bez autoadaptacji czy lepiej żeby tez była?

A co do naczynia przeponowego to rozumiem że to może być zamontowane w każdym miejscu w obiegu, nie ma to większego znaczenia?

Opublikowano

A co powiecie na pompy LFP? Warto zawracać sobie nimi głowę czy lepiej nie kombinować?

Opublikowano

Panowie a średnica rury w części pierwotnej CU 28mm wystarczy?? Zaś w części wtórnej jak bym zastosował już PP STABI? Tylko jaką średnicę? 25 czy może lepiej 32?? Chodzi mi od wymiennika do rozdzielaczy 

Opublikowano

A jak jestem w stanie to policzyć? Na całym domu mam rozprowadzone podłogowe, co tworzy mi łącznie 6 obwodów, do tego będzie jeden grzejnik w łazience oraz 2 grzejniki w piwnycy, dodatkowo rozprowadziłem instalacje pod grzejniki do każdego pomieszczenia tak na wszelki wypadek bo też są zalane już w posadzce. I jak mam teraz policzyć tą moc jaką bedą musiały przenieść te obwody albo cały rozdzielacz?

Opublikowano

Ogólnie jak napisałeś że rozdzielacz musi być na kondygnacji tam gdzie jest podłogówka więc z wymiennika puszczę rurą PP32 do rozdzielacza OP a następnie na trójniku dałbym powiedzmy do grzejników, tylko czy 25 czy też 32? Ogólnie grzejników nie mamy w planach zakładać, one mają być awaryjnie jeśli podłogówka nie zadziała albo nie ogarnie wszystkiego, grzejniki będą jedynie od samego początku w piwnicy i w łazience (łazienka ma około 4m2 a piwnica około 12m2)

MOJE - DOBRZE.jpg

Opublikowano

Filtry mają być przed pompami,za pompami równie dobrze może ich nie być.Brak zaworów zwrotnych po stronie wtórnej wymiennika a po stronie pierwotnej daj ZZ zaraz za pompami.Jak już chcesz koniecznie dać odpowietrznik w tej grupie bezp.po stronie wtórnej to ręczny nie automat.I zamień kolory rur po stronie wtórnej zasilanie/powrót,górna z wymiennika na czerwono,dolna na niebiesko

Opublikowano

Zmieniłem miejsce filtrów oraz dołożyłem zawory zwrotne. A odnośnie odpowietrzników to rozumiem że w rozdzielaczu podłogówki tez muszą być odpowietrzniki ale manualne nie automatyczne?

MOJE - DOBRZE.jpg

Opublikowano

Miejsce na pewno się znajdzie ponieważ dopiero najwcześniej po niedzieli będę się za to brał. Naniosłem kolejne poprawki, mam jeszcze pytanie, w obwodzie wtórnym rozumiem że tylko jeden zawór zwrotny za pompą zaraz czy dać jeszcze na powrocie z grzejników jeden?

A Gdzie dołożyć termometry? Może być zamiast automatycznego odpowietrznika po stronie wtórnej w belce bezpieczeństwa?? A po stronie pierwotnej mam na pewno w piecu ale mogę dołożyć jeszcze jeden.

Ogólnie naczynie będzie znajdowało się na klatce schodowej do piwnicy więc będzie na pewno więcej jak 0,3m od bojlera :)

MOJE - DOBRZE.jpg

Opublikowano

Poprawiłem :) usunąłem ZZ na powrocie podłogówki i na powrocie z wymiennika po stronie pierwotnej

Opublikowano

Mogłem nie zauważyć bo staram się na bieżąco odpowiadać. Ogólnie chce zastosować rozdzielacz wraz z grupo pompową z zaworem trójdrożnym termostatycznym Afriso ATM 20-43stopnie. A oddzielnie w późniejszym czasie chce zamontować na każde pomieszczenie termostaty pokojowe i żeby każdy sterował poszczególnym pomieszczeniem, a narazie będę starał się to uregulować na zwykłych termostatach. 

Zastanawiam się jeszcze nad zastosowaniem jednej pompy po stronie pierwotnej i do tego zastosowanie zaworu termostatycznego z kapilarą do bojlera. Czy wiele będę musiał przerabiać czy wystarczy usunięcie pompy jednej i podpięcie trójnika na wyjściu z pompy oraz za ZZ na bojler zastosowanie tego termostatu - czy dobrze kombinuje czy jednak nie da rady tak?

Opublikowano

Do ogrzewania podlogowego lepiej zastosować zawór 3d z siłownie sterowanym pogodowo. Woda powinna cały czas krążyć w petlach tylko niech się zmienia jej temperatura.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Panowie wczoraj nasunęła mi się taka myśl odnośnie przekroju rury PP do podłogówki, czy te PP32 nie będzie później zbyt duże jeśli będzie już piec gazowy? To jest pytanie czysto teoretyczne - bo gdzieś czytałem kiedyś o piecach gazowych że one powinny mieć dość małe przekroje rurek. Ogólnie rozdzielacz podłogowy będzie znajdował się w odległości max. 2m (po długości rurek) od wymiennika.

Opublikowano

Właściwie dla tak małej podłogi 45m2 wyszło mi moc grzewcza ok.2,5kW co daje przepływ 0,43m3/h przy różnicy temp.powrót/zasilanie 5K powinna wystarczyć rura PP zbrojona włóknem szklanym np.Faser Hakana o ściance 3,5mm.Tylko dla samej podłogówki bez grzejników.Przy obliczaniu średnicy rur nie bierze się pod uwagę źródła ciepła tylko parametry odbiorów czyli moc i temp.zasil.i powrotu tak że zapomnij o tym co czytałeś o kotłach gazowych i małych średnicach rur

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź i nakierowanie. Nie wiem czy dobrze patrzę ale pokazuje mi rurki o ściance 3,4mm to rura PP20, troszkę nie za mała średnica?

Może zastosuje PP25 STABI do obu rozdzielaczy czy jednak pozostać przy pierwszym wyborze PP 32?

Opublikowano

Jest kilka typów rur PP. Zwykłe mają grubszą ściankę czyli np.25 x4,2 albo stabilizowane włóknem szklanym 25x3,5 czy w końcu w z wkładką w środku tzw.np.V-Centro(tu musiałbym sprawdzić grubość ścianki) Dla doboru średnicy rur ważna jest jej średnica wewn.

Jak zastosujesz rurę PP 32 to nic się nie stanie tylko większy koszt.Rura PP25 Stabi zależy czym stabi) lizowana

Obawiam się  że przy 45m2 do ogrzania każdy kocioł na paliwo stałe będzie przewymiarowany,mogą czekać cie problemy)chyba ze wybijesz wszystkie szyby w oknach;)albo wstawisz buforek)Na twoim miejscu od razu bym montował odpowiedni=z niską mocą minimalną kocioł gazowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.