Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek WESOŁA problem ze spiekami

pawelecek77

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, dormario napisał:

@mkaczko moim zdaniem w Twoim przypadku robotę zrobił węgiel brunatny. Skoro dalej palisz ten trudny węgiel to może zrobisz test i zmieszasz tylko z pelletem i wtedy będzie wiadomo. 

jeśli natomiast masz na myśli węgiel z wesołej

to będę na święta u rodziców i sprawdzę dokładnie co i jak

ale sam jako dodatek nie jestem przekonany, osoba od której kupiłem pellet z łuski słonecznika paliła nim do spółki z jakimś węglem, kocioł 25 kw a cały dom w podłogówce

ja podchodzę do pelletu w kategorii procesu spalania żeby spalanie, nie wiem czy dobrze się wypowiem było "czystsze, bardziej płomienne, tak jak przy paleniu drewna gdzie ogień zp....że aż miło"

pozdrawiam

Opublikowano

Dostalem od szwagra fotke jak wyglada palenisko w trakcie rozpalania po strefie

Pozdrawiam06e284280c1fff9afddf8085ffe3d1f9.jpg

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przyznam , że od kilku godzin śledzę ten watek i bardzo mnie zainteresował. Długi czas wahałem się czy zabrać głos w sprawie mieszanki ekogroszek -pellet , gdyż temperatura sporu pomiędzy dwoma adwersarzami , których jednakowoż podziwiam za ich wiedzę  ,niepotrzebnie wzrosła. Ale  postanowiłem troszkę podzielić się swoimi , bardzo zresztą szczątkowymi spostrzeżeniami na ten temat.

Jestem pod wrażeniem logiki wywodu kolegi Yaro . Może i jest teoretyczna ale konkretna i logiczna .Gdyby jeszcze była mniej obcesowa ...... ale to juz inna para kaloszy.

Wracając do tematu . Nie mam za dużo czasu na eksperymenty kotłowe ale zdarzyło mi się ,dla ciekawości,spalić mieszankę ekopelletową  w ilości orientacyjnie ok. jednego zasobnika . Było to w początkach mojej przygody z podajnikowcem  , dlatego wybaczcie , nie pamiętam proporcji ale  było to w granicach 3/1 do 4/1  groch/pellet. W każdym razie nie było najmniejszych problemów ze spiekaniem , mało tego kocioł był zdecydowanie czystszy.

Pozostaje jedynie kwestia ekonomiki takiej mieszanki , bo ceny pelletu są wyjątkowo wysokie . Bardziej racjonalne wydaje się zmieszanie wysokospiekającego się grochu z brunatnym co też uczynił z powodzeniem kolega mkaczko.

Przepraszam obydwu kolegów , że odgrzewałem temat .

To tyle i wszystkim Wesołych Swiąt

Opublikowano
47 minut temu, Jasa napisał:

Pozostaje jedynie kwestia ekonomiki takiej mieszanki , bo ceny pelletu są wyjątkowo wysokie . Bardziej racjonalne wydaje się zmieszanie wysokospiekającego się grochu z brunatnym co też uczynił z powodzeniem kolega mkaczko.

Witam Kolegę.

Ekonomika ...wiadomo pellet drogi jedna jako dodatek bardzo nie wywinduje kosztów spalania gdyż sam też około 18-20MJ może mieć, można z powodzeniem zastąpić pelletem z łuski słonecznika, większa średnica -więcej luzu a nawet jak troszkę zżużluje to struktura jego jest bardzo luźna i porowata i nadal utrzymuje przepływ powietrza w złożu. Łuska sama zazwyczaj spala się w bialutki jak mąka pył bez spieków, jednak były osoby który się podobno spiekała.

Nie miałem za wiele doczynienia z czechem gdyż dostępność w mojej okolicy w dobrej cenie jest żadna. Jednak kilka razy zdarzyło mi się rzucić na podajnik zdobycznego Czecha i moje wnioski są takie jak ogólnie panujące: lekki, wilgotniejszy, bardziej kopcący, w spalaniu bezproblemowy, jednak trochę brudził w kotle(może to być i różnica w węglu), pyłotwórczy czyli dobry do mieszanek ze spiekającymi się groszkami, cena niska , jednak u mnie słaba dostępność.

Swoje własne opinie opieram tylko na tym, co było ładowane przeze mnie do kotłów, czy to u mnie w domu , czy w mojej firmie na testach. Informacje zasłyszane, nie mojego autorstwa lub niesprawdzone, nie są przeze mnie publikowane czy powielane, zostają tylko dla mnie, chyba że ze stosowną informacją podane do wiadomości.

Pozdrawiam. Yaro

Opublikowano

Tona pelletu ze slonecznika pod koniec lata na slasku 620 zeta z faktura

Polski pellet no name od rolnika bez faktury 500

Polskiego kupilem 250 kg
Ukrainskiego chyba 500 albo 600 kg

Perla 750 kupilem 2 tony
Czesku 560 kupilem 3 tony
Srednio tona wegla jakies 680 na sezon

Idzie na zime 5 ton

Wady czeskiego
Pyli
Szybko ciagnie wode
Musi miec wieksze napowietrzanie

Zalety
Spala sie na maczke
Tanszy

Nalezy go kupowac w srodku lata jak sa upaly, w tym roku tak zrobilem i jest mega suchy

Powiem tak

Kosztowo moja mieszanka w koszcie doby to prawie to samo co wesola bo idzie jej o 30 % mniej

Za to nie ma stresow i siedze se i nie musze myslec o ustawieniach

Pozdrawia

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.