Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmieniam węgiel, co wypada zmienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od września palę Retopalem (24MJ/kg), lada dzień zapowiadają ochłodzenie, więc załadowałem zasobnik węglem o znacznie większej wartości opałowej - 29 MJ/kg.  Dla Retopalu ustawienia kotła mam idealne i nie wiem, czy można ot tak, po wsypaniu tego węgla lepszego "od ręki" podkręcić jakiś parametr? Pytam , bo pewnie czytają to użytkownicy kotłów, którzy zmianę węgla w czasie sezonu przerabiali wielokrotnie.

A może nic nie robić, pracujący z pogodówką w PIDzie kocioł sam sobie poradzi?

Opublikowano (edytowane)

Zapytałem, bo nie zmieniłem nic, a zużycie wbrew logice wzrosło :( i to prawie o 20%. Temperatura zewnętrzna ta sama, opał lepszy o 20%, a zużycie wzrasta zamiast spadać? Zakładam, że to co  napisane na workach jest prawdziwe, obydwa węgle są konfekcjonowane bezpośrednio na kopalni.

Edytowane przez Cemol
Opublikowano (edytowane)

Jeśli mówisz o tym min 28Mj w zielono czarne work z napisemi "nahajcuj doma" o ile to oryginał to jest bardzo dobry i mocny opał, palę nim i niewiele go idzie.

Edytowane przez krisgie
Opublikowano

Dokładnie ten. "Niewiele" to rzecz względna. Mnie szło niewiele Retopalu, to jak wsypałem tego Skarbka pomyślałem, że pójdzie jeszcze mniej. Czuję, że trzeba coś zrobić z ustawieniami, tylko nie mam doświadczenia i nie chcę niczego spieprzyć. Dziś trochę obniżyłem moc kotła, z 65 do 60% i dodatkowo ująłem powietrza, też w zasadzie nieznacznie. Mam za krótki czas obserwacji, bo zrobiłem to dopiero po powrocie z pracy, czyli raptem kilka godzin temu, ale to może być dobry kierunek, bo za ten czas spalanie ciut spadło, mimo, iż spadła też na zewnątrz temperatura.

Opublikowano
8 godzin temu, Cemol napisał:

"Niewiele" to rzecz względna.

Pi*oko jakieś 15-20% mniej niż Retopala na szybko licząc. Porównanie mam jeszcze z innego zestawu (palnik, ster, dmuchawa) gdzie nie było kaloryczności tylko korekty i chyba korekta paliwa w dół (-10%) i powietrza w górę (+15%) ale zapiski mi gdzieś wcięło więc pewności nie mam...

Musisz poeksperymentować.