wrzasku Opublikowano 23 Listopada 2018 #1 Opublikowano 23 Listopada 2018 Witam prosze o poradę. Posiadam dom 2 kondygnacyjny. Wszędzie jest ogrzewanie podłogowe dodatkowo w łazienkach recznikowce. Piec Die Dietrich MPX 24 compact + zasobnik wody 100l. Na parterze mam termostat Opentherm podłączony kablem do pieca. Oprócz tego bezprzewodowy sterownik Tech R-8b do listwy tech L-8. Na pietrze jest 5sterownikow Tech v3 połączonych kablem do listwy Tech L-5. ( w każdym pomieszczeniu 4sypialnie+łazienka z przedpokojem). Jak to teraz wszystko ustawić żeby działało poprawnie? kolejny problem z bajpas. Jeżeli zamknę bajpas recznikowce w łazience niw grzeją. Jak jest otwarty recznikowce grzeja. Wyglada na to ze recznikowce są zasilane powrotem z podłogówki?! Czy jest To poprawnie zasilane??
odpowietrznik Opublikowano 23 Listopada 2018 #3 Opublikowano 23 Listopada 2018 Kocioł kondensacyjny obsługujący podłogówkę powinien być sterowany pogodowo(czujnik zewn.ustawienie krzywej grzewczej)Instalacja wykonana wg.projektu W zależności od wielkości instalacji(czy pompa kotłowa wydoli) jeżeli tak to bezpośrednio z kotła a jak nie to sprzęgło i za nim mocniejsza pompa(py).Sterowanie OP przy pomocy siłowników na zasadzie ON/OFF nie jest dobrym rozwiązaniem takie coś nie współpracuje z automatyką kotła Podłączenie grzejników do rozdzielacza podłogowego to błąd
wrzasku Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor #4 Opublikowano 23 Listopada 2018 To jest skrzynka na pietrze taka sama jest na dole
wrzasku Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 23 Listopada 2018 42 minuty temu, odpowietrznik napisał: Kocioł kondensacyjny obsługujący podłogówkę powinien być sterowany pogodowo(czujnik zewn.ustawienie krzywej grzewczej)Instalacja wykonana wg.projektu W zależności od wielkości instalacji(czy pompa kotłowa wydoli) jeżeli tak to bezpośrednio z kotła a jak nie to sprzęgło i za nim mocniejsza pompa(py).Sterowanie OP przy pomocy siłowników na zasadzie ON/OFF nie jest dobrym rozwiązaniem takie coś nie współpracuje z automatyką kotła Podłączenie grzejników do rozdzielacza podłogowego to błąd No właśnie grzejnik nie jest na listwie tylko jakiś inaczej idzie bo jak otworze bajpas i wtedy ciepła woda wraca do kotła to grzejnik jest cieplejszy a jak bajpas zakręcę to grzejnik zimny a typ co to robił to teść dewelopera i mu się nie da wytłumaczyć bo typ ma 100 lat i on wie najlepiej i sam kombinuje
gmaj22 Opublikowano 23 Listopada 2018 #6 Opublikowano 23 Listopada 2018 Tam gdzie niebieska strzałka powinien byc powrót do kotła. Czyzby powrót był przez bajpas i wspomniane drabinki???
wrzasku Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 23 Listopada 2018 56 minut temu, odpowietrznik napisał: Kocioł kondensacyjny obsługujący podłogówkę powinien być sterowany pogodowo(czujnik zewn.ustawienie krzywej grzewczej)Instalacja wykonana wg.projektu W zależności od wielkości instalacji(czy pompa kotłowa wydoli) jeżeli tak to bezpośrednio z kotła a jak nie to sprzęgło i za nim mocniejsza pompa(py).Sterowanie OP przy pomocy siłowników na zasadzie ON/OFF nie jest dobrym rozwiązaniem takie coś nie współpracuje z automatyką kotła Podłączenie grzejników do rozdzielacza podłogowego to błąd No właśnie grzejnik nie jest na listwie tylko jakiś inaczej idzie bo jak otworze bajpas i wtedy ciepła woda wraca do kotła to grzejnik jest cieplejszy a jak bajpas zakręcę to grzejnik zimny a typ co to robił to teść dewelopera i mu się nie da wytłumaczyć bo typ ma 100 lat i on wie najlepiej i sam kombi 4 minuty temu, gmaj22 napisał: Tam gdzie niebieska strzałka powinien byc powrót do kotła. Czyzby powrót był przez bajpas i wspomniane drabinki??? Tak powrót jest pod bajpasem zaraz koło mixera
odpowietrznik Opublikowano 23 Listopada 2018 #8 Opublikowano 23 Listopada 2018 Powrót jest jak w załączniku
gmaj22 Opublikowano 23 Listopada 2018 #9 Opublikowano 23 Listopada 2018 Żle. Ma być tam, gdzie naszkicowałem. Bajpas jest "obiegiem bezpieczeństwa" w razie zamkniecia wszystkich petli. Pompa tłoczy z dolnej belki do górnej. PS: Okazuje się, że ten model tak ma :) W tym mieszaczu pompowym połączenia sa OK. Przy okazji dziękuje kol. @odpowietrznik za sprostowanie i stosowny szkic :)
wrzasku Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 23 Listopada 2018 Tylko czy ten bajpas jest potrzebny bo listwa jak zamyka siłowniki tzn uzyskała temperaturę to pompę wykańcza Wiec po co bajpas?
odpowietrznik Opublikowano 23 Listopada 2018 #11 Opublikowano 23 Listopada 2018 Właśnie jest po to aby gdy zamkną się wszystkie siłowniki dzięki bajpasowi pompa ma gdzie tłoczyć czyli zawraca całą wodę do kotła
wrzasku Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor #12 Opublikowano 24 Listopada 2018 Tzn ze cała woda ciepła ucieka bajpasemi ciśnienie które idzie na podłogę idzie w bajpas a resztki idą w podłogę i tego właśnie nie rozumie po co to jest
pastor Opublikowano 25 Listopada 2018 #13 Opublikowano 25 Listopada 2018 Nie rozumiesz ze pompa musi mieć gdzie tłoczyć gdy zamkną się wszystkie pętle?
piotrek300582 Opublikowano 4 Grudnia 2018 #14 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Ja w swojej podłogówce nie mam takich bajerów tzn. sterowania automatycznego wg. mnie to zbędny wydatek mam określony przepływ na rotach i nie mam obawy ze się coś zamknie itp. Podlogowka ma dużą bezwładności dlatego takie bajery są niepotrzebne. ustawiam temperaturę na trójdroznym i grzeje jak chce. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.