Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w ustawieniu ogrzewania podlogowego

wrzasku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

prosze o poradę. Posiadam dom 2 kondygnacyjny. Wszędzie jest ogrzewanie podłogowe dodatkowo w łazienkach recznikowce. Piec Die Dietrich MPX 24 compact + zasobnik wody 100l. Na parterze mam termostat Opentherm podłączony kablem do pieca. Oprócz tego bezprzewodowy sterownik Tech R-8b  do listwy tech L-8. Na pietrze jest 5sterownikow Tech v3 połączonych kablem do listwy Tech L-5. ( w każdym pomieszczeniu 4sypialnie+łazienka z przedpokojem). Jak to teraz wszystko ustawić żeby działało poprawnie? 

kolejny problem z bajpas. Jeżeli zamknę bajpas recznikowce w łazience niw grzeją. Jak jest otwarty recznikowce grzeja. Wyglada na to ze recznikowce są zasilane powrotem z podłogówki?! 

Czy jest To poprawnie zasilane??

Opublikowano

Kocioł kondensacyjny obsługujący podłogówkę powinien być sterowany pogodowo(czujnik zewn.ustawienie krzywej grzewczej)Instalacja wykonana wg.projektu

W zależności od wielkości instalacji(czy pompa kotłowa wydoli) jeżeli tak to bezpośrednio z kotła a jak nie to sprzęgło i za nim mocniejsza pompa(py).Sterowanie OP przy pomocy siłowników na zasadzie ON/OFF nie jest dobrym rozwiązaniem takie coś nie współpracuje z automatyką kotła

Podłączenie grzejników do rozdzielacza podłogowego to błąd

Opublikowano
42 minuty temu, odpowietrznik napisał:

Kocioł kondensacyjny obsługujący podłogówkę powinien być sterowany pogodowo(czujnik zewn.ustawienie krzywej grzewczej)Instalacja wykonana wg.projektu

W zależności od wielkości instalacji(czy pompa kotłowa wydoli) jeżeli tak to bezpośrednio z kotła a jak nie to sprzęgło i za nim mocniejsza pompa(py).Sterowanie OP przy pomocy siłowników na zasadzie ON/OFF nie jest dobrym rozwiązaniem takie coś nie współpracuje z automatyką kotła

No właśnie grzejnik nie jest na listwie tylko jakiś inaczej idzie bo jak otworze bajpas i wtedy ciepła woda wraca do kotła to grzejnik jest cieplejszy a jak bajpas zakręcę to grzejnik zimny a typ co to robił to teść dewelopera i mu się nie da wytłumaczyć bo typ ma 100 lat i on wie najlepiej i sam kombinuje

Opublikowano

Tam gdzie niebieska strzałka powinien byc powrót do kotła. Czyzby powrót był przez bajpas i wspomniane drabinki???

gdzie powrót.png

Opublikowano
56 minut temu, odpowietrznik napisał:

No właśnie grzejnik nie jest na listwie tylko jakiś inaczej idzie bo jak otworze bajpas i wtedy ciepła woda wraca do kotła to grzejnik jest cieplejszy a jak bajpas zakręcę to grzejnik zimny a typ co to robił to teść dewelopera i mu się nie da wytłumaczyć bo typ ma 100 lat i on wie najlepiej i sam kombi

4 minuty temu, gmaj22 napisał:

Tam gdzie niebieska strzałka powinien byc powrót do kotła. Czyzby powrót był przez bajpas i wspomniane drabinki???

gdzie powrót.png

Tak powrót jest pod bajpasem zaraz koło mixera

Opublikowano

Żle. Ma być tam, gdzie naszkicowałem. Bajpas jest "obiegiem  bezpieczeństwa" w razie zamkniecia wszystkich petli.

Pompa tłoczy z dolnej belki  do górnej.  

PS: Okazuje się, że ten model tak ma :) W tym mieszaczu pompowym połączenia sa OK. Przy okazji dziękuje kol. @odpowietrznik za sprostowanie i stosowny szkic :)

mieszacz.png

Opublikowano

Tzn ze cała woda ciepła ucieka bajpasemi ciśnienie które idzie na podłogę idzie w bajpas a resztki idą w podłogę i tego właśnie nie rozumie po co to jest

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja w swojej podłogówce nie mam takich bajerów tzn. sterowania automatycznego wg. mnie to zbędny wydatek mam określony przepływ na rotach i nie mam obawy ze się coś zamknie itp. Podlogowka ma dużą bezwładności dlatego takie bajery są niepotrzebne. ustawiam temperaturę na trójdroznym i grzeje jak chce.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.