Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niska temperatura powrotu SAS Slim 23kw

maly6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie to w tym całym rurociągu tylko pompy są na śróbunkach. Szkoda, że instalator nie zamontował zaworów 4D i 3D na śróbunkach  i dodatkowo jeszcze ze trzy sztuki, aby w razie przeróbki/awari można było łatwo to rozkręcić. Oprócz pomp to chyba wszystko na sztywno. 

Screenshot_2018-11-19-11-46-26-1-800x541.png

Opublikowano

Nie, priorytet CWU nic nie zmienił. Tak niestety wszystko jest zrobione na sztywno oprócz pomp. Nie jestem hydraulikiem, więc tak nie myślałem o tym w czasie budowy a szkoda bo teraz byłoby o wiele łatwiej.

Opublikowano

Witam . maly6 czy to dawno się stało czy na rozruchu ? Te zawory zwrotne przy pompie mają wkład mosiężny czy plastyk (bo tańszy był dla instalatora ), mogła je skleić temperatura , albo co gorsza stopić i mało wody puszcza ma płaszcz jeśli długo czekasz na ciepły powrót z płaszcza ,spróbuj postukać po tym zaworze i daj na chwile pompę na 3 bieg

Opublikowano

a gdzie jest wpięty powrót z płaszcza , jaka średnica , zrób zdjęcie  powrotu za piecem .Stawiam na oszczędność i rurę miedz 28 wszystko przy wyjściu z pieca 6/4 cala

Opublikowano

Zapytam się o miejsce zamocowania termometru mierzącego temperature powrotu,powinien być jak najbliżej kotła. Prawdopodobnie masz go pomiędzy zaworem 4d a powrotem z CWU, dlatego załączenie CWU na stałe nic nie pokazuje.

Opublikowano

Jeżeli dobrze widzę to powrót z cwu wpięty poniżej 4d.Sprawdzałeś czy pompa kręci?Przy priorytecie cwu powinny się wyłączyć pompy co,czy tak było?Też nie grzało bojlera?

Opublikowano

@konopka jeśli termometr będzie zamocowany pomiędzy zaworem 4d a powrotem  z CWU to będzie pokazywać temperaturę powrotu z 4d ,a nie wody zmieszanej ( 4d z CWU ).

Opublikowano

Zgadza się. Widocznie coś źle zrozumiałem. 

Opublikowano
2 godziny temu, maly6 napisał:

Tak niestety wszystko jest zrobione na sztywno oprócz pomp. Nie jestem hydraulikiem, więc tak nie myślałem o tym w czasie budowy a szkoda bo teraz byłoby o wiele łatwiej.

Byłoby, ale nie jest... Weź kumatego hydraulika z  fleksem. Spuścić wodę z instalacji i niech wytnie co potrzeba... Zamontować pompę kotłową i powrót dużo cieplejszy. Powrót z podłogówki jest pewnie wpięty na powrocie przed kotlem do tego powrót z grzejników... Powrót będzie zawsze zimny, no chyba, że doraźnie zacznie podgrzewać CWU. 

55 st i tak pewnie będziesz musiał podnieść do ( przykładowo 60), aby przy pompie kotłowej uzyskać ok 50 st na powrocie. 

Pozdrawiam i powodzenia. 

Opublikowano
3 godziny temu, konopka napisał:

Jeżeli dobrze widzę to powrót z cwu wpięty poniżej 4d.Sprawdzałeś czy pompa kręci?Przy priorytecie cwu powinny się wyłączyć pompy co,czy tak było?Też nie grzało bojlera?

Bojler grzeje i nawet nie widać zmian ale pompa nie działa bo nie słychać jej wcale i powrót nie rośnie przy jej załączeniu tak jak kiedyś było jak działała tylko spada a potem rośnie do temp takiej jak jest normalnie powrót.

Termometr do powrotu zamocowany jest mniej więcej w połowie dystansu od zaworu 4d do wejścia powrotu do pieca. Może widać na zdjęciu.

Powrót z CWU jest zaraz za zaworem 4d

3 godziny temu, mironw napisał:

a gdzie jest wpięty powrót z płaszcza , jaka średnica , zrób zdjęcie  powrotu za piecem .Stawiam na oszczędność i rurę miedz 28 wszystko przy wyjściu z pieca 6/4 cala

Jest chyba dokładnie jak napisałeś. Nie wiem czy na zdjęciu będzie widać.

3 godziny temu, mironw napisał:

Witam . maly6 czy to dawno się stało czy na rozruchu ? Te zawory zwrotne przy pompie mają wkład mosiężny czy plastyk (bo tańszy był dla instalatora ), mogła je skleić temperatura , albo co gorsza stopić i mało wody puszcza ma płaszcz jeśli długo czekasz na ciepły powrót z płaszcza ,spróbuj postukać po tym zaworze i daj na chwile pompę na 3 bieg

Nie pamiętam dokładnie ale jakiś czas temu. Czy na rozruchu też nie pamiętam bo jak wszedłem sprawdzić sobie historię na sterowniku to właśnie zauważyłem, że powrót przy działaniu pompy CWU jest za niski (nie taki jak powinien być) ale czy to było w trakcie pracy czy od razu przy rozruchu to nie pamiętam. O zaworach też nic nie powiem ale stukałem w ten przy CWU i nic (może za lekko:)). Jak się pompa załączy jeszcze to walnę parę razy może coś się ruszy.

A przypomniało mi się, że przy temperaturze powyżej 65 na piecu nie ładuje wody do bojlera tylko syczy aż do momentu jak się piec ochłodzi. Taki szczegół jeszcze.

20181119_184618.jpg

Opublikowano

Wystarczy,choć nie zawsze pomaga.Zdarza się ,że pompa sama nie ruszy po dłuższym postoju i wtedy pomaga.Przynajmniej będziesz wiedział czy kręci czy nie.Jeżeli nie trzeba sprawdzić czy dostaje napięcie ze sterownika

Opublikowano

Czy napięcie dostaje to sprawdzałem bo podłączałem ją w różne zasilania i nawet kondensator zmieniałem bo myślałem, że to on może być powodem tego że nie kręci. Zaraz sprawdzę tą śrubę ale pompa nie miała długiego postoju bo to się zdarzyło w sezonie niemniej jednak zawsze warto to sprawdzić.

Opublikowano

A tak się zapytam z ciekawości czy można tą instalację reklamować? Instalację robiła firma mam fakturę ale to było 4 lata temu. Wcześniej się jakoś nie zagłębiałem w ten temat powrotu chociaż starałem się utrzymywać na poziomie 40 stopni. Nie zwracałem jednak uwagi na to, że znacznie odbiega od tego co powinno być.

Opublikowano

Po 4-ech latach możesz ich jedynie ( wiesz co) 

Maly6 :.

Czy nie możesz wziąć kumatego hydraulika, który zamontuje pompę kotłową.. 

Jak to się mówi " z g..na złota nie wyklepiesz", więc albo naprawisz pompę CWU i będziesz skazany na straty, albo założysz kotłową. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Ale w dalszy ciągu nie wiemy czy ta pompa kręci czy nie.Kol. maly6 pisze ,że <Czy napięcie dostaje to sprawdzałem bo podłączałem ją w różne zasilania>,ja to rozumię tak:sprawdzał na zasilaniu z poza sterownika ale nie sprawdził czy dochodzi zasilanie ze sterownika.W inny poście pisze,że bojler grzeje,jakim sposobem?

Opublikowano
12 godzin temu, marwol napisał:

Wejdz w tryb reczny i odpal tylko pompe cwu

Ustawienia - tryb reczny - sterowanie recznie - cwu - pompa ładujaca

Dokładnie zrób tak i sprawdź czy po ok 15 sek  powrót z zasobnika do kotla jest gorący. Jeżeli jest zimny, albo ledwo ciepły to jest coś zrąbane. 

Opublikowano
13 godzin temu, maly6 napisał:

A przypomniało mi się, że przy temperaturze powyżej 65 na piecu nie ładuje wody do bojlera tylko syczy 

Czy przypadkiem w układzie CWU nie ma zamontowanego automatycznego odpowietrzanika?  Bo się tak zastanawiam skąd Ci syczy. 

Opublikowano

Podejrzewam,że jest automat.Jeżeli rzeczywiście jest powietrze to nie puści wody,kilka razy miałem to samo u znajomych,mimo odpowietrznika co jakiś czas dochodzi do zapowietrzenia,podejrzewam ze zostaje przekroczona temp. na kotle i to znacznie i wytrąca się wtedy powietrze,ale do zagotowania nikt się nie przyzna.Zamykałem wtedy zawór na zasilaniu bojlera z kotła i powrotem wypychało wszystko powietrze grawitacyjnie,warto spróbować,nic nie kosztuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.