Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie ogrzewanie elektryczne? POMOCY

Myshh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. 

Mam spory dylemat dot. ogrzewania mojego mieszkanka na poddaszu 50m2 po podłodze 35m2 pow. użytkowej.

Otóż plan w wersji A był taki, że budujemy zewnętrzną kotłownię i montujemy piec stałopalny. Odeszliśmy od tego pomysłu, ale pozostała po nim nowa instalacja centralnego ogrzewania (zamontowane rurki miedziane i grzejniki). Nie ma w domu gazu, doprowadzanie go to inwestycja (chyba dość kosztowna i skomplikowana?), a ja dysponuje tylko poddaszem i nie widzi mi się pokrywać całości doprowadzenia gazu. Jest to domek w konstrukcji kanadyjskiej, n ie jestem pewna, czy wskazany jest tu gaz. Nadmienię też, że planujemy tu pomieszkać jeszcze z 3-4 lata i później wynająć

Pozostaje elektryka. I teraz. Czy piece akumulacyjne, a c.o. do demontażu? Czy mały kocioł elektryczny i z bańki(ale czy rachunki nas nie zeżrą)? Są też kotły działające w 2 taryfie, ale one wymagają montażu ciężkiego bufora, czy tak? Jeśli tak to jak dużego?Nie chcemy zbytnio obciążać konstrukcji, piec miałby być na strychu. Pomożecie znawcy tematu?

Opublikowano

Jak już masz instalację to najlepszym rozwiązaniem jest kocioł elektryczny + sterowanie termostatem pokojowym i głowicami na grzejnikach.

Opublikowano

Jeżeli będziecie miec bufor, zapłacicie 26 gr za kWh, czyli koszty będą porównywalne z kotłem peletowym i nieco wyższe, niż przy węglowym. Bez bufora kWh będzie już kosztowała 55 gr.

Wielkość bufora zależy po pierwsze od taryfy (G13 ma mniejsze odstępy między tanią taryfą, ale prąd w drogiej jest o połowę droższy, niż w G12). Orientacyjnie będzie to między 400 a 800 l, w zależności od zapotrzebowania mieszkania na ciepło. Nie ma sensu liczyc tego na rekordowe mrozy, bo taniej podgrzać bufor kilka dni w roku w drogiej taryfie, niż inwestować na starcie w tonowego potwora.

Z drugiej strony bufor z grzałkami i zaworem 3d jest droższy, niż sam kocioł elektryczny. Więc kalkulację musicie przeprowadzić dla oczekiwanego czasu pracy (3-4 lata?) i zapotrzebowania mieszkania na ciepło, jak też z uwzględnieniem czasu, gdy nie ma Was w domu (praca, szkoła, weekendy itd). 

Ogólnie sam ćwiczyłem temat kilkanaście lat temu w poniemieckiej kamienicy 80 m2 z kotłem węglowym w piwnicy i buforem 400l w łazience (16 m2) i szczerze nawet nie chciało mi sie rozpalać w piecu przez większą część sezonu grzewczego, bo choc węgiel kosztował 400pln/tonę, cena ogrzewania prądem nie była jakoś jaskrawie większa. 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi!Mamy małe dzieciaki i generalnie zawsze w domu ktoś jest. Pozostała po planie A również "kotłownia", gdzie ew. mógłby stanąć bufor, ale ona postawiona jest 50  cm od domu i obawiam się, że byłyby duże straty ciepła. Bo montowanie pół tonowego zbiornika na stryszku sobie nie wyobrażam. Ile droższy mniej-więcej byłby bufor od samego kotła 8kw? 

Opublikowano

Harryh czy możesz wskazać który z operatorów daje takie taryfy? Mój PGE za samą opłatę dystrybucyjną pobiera 0,22 + VAT , fakt opłata za samą  energię w taryfie antysmogowej 0,15 brutto (netto trochę ponad 0,12 za 1kWh). Łącznie za 1kWh w nocy trzeba zapłacić 0,41 zł   poz Hermogenes 

Opublikowano

Tauron na Dolnym Śląsku, standardowa taryfa bez żadnych zniżek i promocji. 

Bufor raczej będzie chyba nawet tańszy od kotła średniej klasy, ale będzie wymagał grzałek, zaworu 3d i pewnie jakiejś automatyki kręcącej tym 3d. Po taniości można założyć 3d  termostatryczny, jeśli już są głowice na kaloryferach i wtedy sądzę, że będzie jeden diabeł. Tu jak mówię musisz policzyć wszystko dokładnie, ale jeśli są dzieci w domu to ciepła trzeba sporo i raczej opcja z akumulacją energii z tańszej taryfy w buforze nawet w perspektywie tylko 3 lat będzie tańsza. 

Jeżeli będziesz znać zapotrzebowanie mieszkania na energię w kW (w średniej zimowej temp. dla twojej strefy klimatycznej, a nie w -20C :-) ) , to mnożysz to przez 7 (czas drogiej taryfy) i masz energię bufora (powiedzmy E)

Musisz wiedzieć, na jaką temp. liczone były grzejniki. Jeżeli np. na 50C, a bufor bedziesz grzać na 90, to masz 90 - 50=40 K (powiedzmy dT)

Stąd pojemność bufora w litrach:

V= (E [kWh] 8 *1000 )/1.16 *dT [K]

Np, jeżeli zapotrzebowanie mieszkania wynosi 3kW, a dT 40K, to pojemność bufora V= (3 *7*1000) / (1.16*40) = 450 litrów

Taki bufor musisz nagrzać od 13 do 15 w taryfie G12, czyli grzałki powinny mieć  E/2, w tym przypadku 10,5 kW.  

Opublikowano

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Przemyślimy, przeliczymy i podejmiemy decyzję. HarryH dzięki za zaangażowanie, jestem pod wrażeniem. Widzę, że też jesteś z Dolnego Śląska. Planujemy skorzystać z dofinansowania na docieplenie domu. Może kojarzysz firmę w okolicy, która robi audyty energetyczne i jest godna zaufania?

Opublikowano

To chyba oksymoron :-) Niestety nie jestem w stanie nikogo polecić.

• 4 tygodnie później...
Gość berthold61
Opublikowano

Pewnie już nieaktualne ale ostatnio jakoś modne zrobiło sie ogrzewanie foliami na podczerwień nie mylić z kablami ani panelami na podczerwień , podobno jak połozy sie to na styropianie i na to panele to wychodzi z tego tanie ogrzewanie , sam to chyba zrobię w kawalerce do wynajmu 31m2 , 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.