Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ogrzewanie basenu zimą - piec CO

grzegorzolszewski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie, 

Przeszukałem juz wszystkie posty i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, który chciałbym rozwiązać. 
Posiadam basen o wymiarach 7,5 x 3 m o głębokości 165 cm. Basen jest wkopany w ziemię (poliester) ocieplony pianą PUR. 
Posiada własną pompę oraz system filtracyjny który pompuję wodę latem do pompy ciepła (powietrze-woda). 
Pompa niestety w zimie nie będzie spełniać swojej roli i szukam rozwiązania , czy można podłączyć w miejsce pompy ciepła , piec na drzewo czy węgiel którym będzie można ogrzewac basen. Woda może być bezpośrednio z pieca wpuszczona do basenu .System filtracyjny pompuje zimna wodę do pieca czy kotła, który tylko ma za zadanie ogrzać i ciepłą wodę wypuścić do basenu. 

Jakie zastosować rozwiązanie. Czy potrzebny wymiennik ciepła, czy potrzeba jeszcze dodatkowej instalacji? 

Jesli ma ktoś pomysł, proszę o informację. Chętnie tez zlecę wykonanie takiej instalacji (podkarpacie) lub wykonanie pieca który ogrzeje ponad 30 tys litrów wody. 

Dziękuję za wszelką pomoc. 
Grzegorz

Opublikowano

Na pewno musi być wymiennik ciepła.

A kocioł wystarczy dowolny, byle spory - 25-50kW. 

Nie wiem jak to chcesz grzać - cały czas czy z przerwami , ale aby ogrzać 30m3 o 25C  trzeba prawie 900kWh ciepła czyli kocioł 30kW będzie to grzał ok 30h.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. rozumiem, że mogę zakupić piec na drzewo o podobnej mocy 25-30 kw i kwestia podłączenia pompy z basenu która wprowadzi wodę do pieca, i wymiennik , który będzie poza pompa i wodę bezpośrednio do basenu.

Zdaję sobie sprawę, że ogrzanie wody będzie za 1 razem czasochłonne , ale później przy podtrzymaniu temperatury powinnno być lżej:)

Opublikowano

Potrzeba kocioł , a nie piec, w układzie otwartym za kotłem pompa podająca na wymiennik , wymiennik - duży 40- 50 płyt i pompa ciągnąca wodę z basenu, pchająca ją na wymiennik.

Pompa po stronie wymiennika musi  być dopuszczona do kontaktu z taką wodą jak w basenie np Alpha 2 25/40 lub 25/60 z dodatkowym oznaczeniem N czyli Alpha 25/60 (40)N.

"zwykła pompa od CO nie nada się do wody basenowej.

Opublikowano

Witam.

Tylko wymiennik kolegę ratuje (np.dobry szwedzki płyciak rozbieralny) jeśli ogrzewasz wodę basenową bezpośrednio, najlepiej chyba byłoby osobny niż ten od PC. Spróbuj policzyć straty ciągłe, na uzupełnienie ciepła parowania wody (delta temp.), oraz emisję ciepła zależną (wypromieniowanie,konwekcja) od izolacji termicznej niecki basenu oraz izolacji samego budynku, przeszkleń, etc. Mogę zapewnić że zimową porą będą znaczne i niejeden dom by ogrzał. Oczywiście zasłony(kurtyny, rolety.etc) dryfujące na lustro wody podczas nieużywania też sporo ograniczą straty parowania.

Jeśli interesuje kolegę to podam przykład nie obliczeniowy tylko realny :)  ---  basen 30metrów kw. lustra wody(3x10), głębokość ok.145cm., w pomieszczeniu kubatura 300metrów sześciennych szer.7 x dług.14 x wys.3(część przyległa do domu południowa krótsza, zachodnia dłuższa) 2 ściany przeszklone całkowicie (wykonanie topowe), dobrze zaizolowany dach, Po wymianie wody pierwsze nagrzanie kotłem gazowym (ok.20godzin) od 10 do 28stopni - ok.90-95metrów sześciennych GZ-50, podtrzymanie temp. wody w zeszłą zimę 60-80m.gazu miesięcznie, używany prawie codziennie przez 2 osoby, weekendowo 5 osób, zasłona pływająca zaciągana cały czas tylko podczas używania odsłonięta. Wymiennik rurowy w dnie basenu. Resztę mogą sobie wszyscy policzyć-przeliczyć na inne formy ogrzewania. Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Dlaczego nie można użyć starego kotła węglowego  c. o. do podgrzewania wody w basenie bez wymiennika ciepła? Czy zanieczyszczenia ze stalowego kotła będą na tyle duże, iż filtr piaskowy sobie z nimi nie poradzi?

Opublikowano

Trzeba pamiętać że parownie to zarówno jak już napisane zostało strata ciepła, jak też woda która skrapla się w konstrukcji budynku.

dostarczenie ciepła do basenu jest niczym w porównaniu z zachowaniem odpowiedniej wilgotności na basenie. Trzeba pamiętać że punkt rosy dla temp ok 30oC i 54% to ok 19,6oC /wtedy dopiero na szybach widać ile wody wnika w konstrukcje/ a takie warunki trzeba na szybach utrzymać zimą

Co do lata utrzymanie parametru 30oC i 54% wilgotności jest wyzwaniem z uwagi na wilgotność powietrza zewnętrznego

Baseny domowe fajnie zabezpiecza się poprzez suszenie powietrza w gruntowych wymiennikach ciepła

PS. Warunki jakie podałem wewnątrz hali Basenowej są wytyczną do ich projektowania w basenach publicznych gdzie ilość pary wodnej w 1m3 powietrza nie może przekroczyć 14,3g. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.