Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Termostat pokojowy do sterownika st-37

zenko63

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry mam pytanie czy jak do sterownika st-37 podłączę termostat pokojowy bezprzewodowy to termostat poda sygnał że kocioł ma grzać,czy po  osiągnięciu temperatury termostat wyłączy pompę co czy będzie dalej pracować rozprowadzając wodę do kaloryferów.

Opublikowano

Pompa co bedzie dalej pracowac zeby rozprowadzac cieplo po grzejnikach u mnie termostat przechodzi w stan uspienia do momentu jak temp spadnie o 1 stopien od zadanej na regulatorze a piec po prostu mniej pracuje pozniej znow schemat sie powtarza

Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przy kotle na pellet z palnikiem i zapalarką termostat  pokojowy może wyłączyć całkowicie kocioł aż do momentu spadku temperatury w pomieszczeniu w którym jest zainstalowany do ustawionej na termostacie (histereza temperatury pomieszczenia ) Podobnie odbywa się to w kotłach gazowych .

W przypadku kotła węglowego bez zapalarki nie ma takiej opcji a realizowane jest to zazwyczaj poprzez wyłączenie pompy CO przez co kocioł przechodzi w stan podtrzymania płomienia na palenisku  .

Opublikowano
A instrukcja jest dla kogo? Tak ciezko przeczytać?
Można ustawić żeby pompę CO tez wyłączyło.
Spoko tak pewnie mozna zrobic jak sie ma bufor i docieplony styro dom a jak ktos nie ma to musi palic szczescie ze koledzy mi doradzili zeby zalaczyc tryb nadzor w pidzie teraz spalanie mi schodzi do 57 60kg/ doba jak wiesz lepiej to poradz pls ;)

Opublikowano

Witam dzisiaj, wczoraj pytałem o termostat pokojowy.Dziś chciałem się dowiedzieć czy jak temperatura zostanie osiągnięta przykładowo 23 stopnie to termostat pokojowy wyłączy grzanie.To kocioł przejdzie w stan czuwania,  a pompa co będzie nadal pracowała ? informuję że mam tylko pompę co.

Opublikowano

Termostat powinien wyłączyć pompę  a kocioł po dojściu do nastawionej temperatury przejdzie w stan czuwania dokąd termostat nie wyczuje spadku temperatury.

Wtedy cykl zaczyna się od początku.

Opublikowano

To zależy od sterownika i zastosowanego termostatu oraz jak w danym układzie ma działać ten termostat. W moim przypadku termostat obniża zadaną temp mieszacza o ustawiona wartość. 

Opublikowano
Godzinę temu, pastor napisał:

No przecież to zależy od instalacji kotła i konfiguracji

Oczywiście! Ja opisałem przypadek najprostszy, tak jest zresztą zrobione u mnie....

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzień dobry.Zakupiłem termostat pokojowy ST-290v2 , jest to termostat pokojowy bezprzewodowy.Podłączyłem go do sterownika ST-37 RS .Podłączyłem go w miejsce termostatu pokojowego,włączyłem opcje termostat standardowy.Na sterowniku kotła pokazała się literka P, paląca się stale,temperatura na termostacie pokojowym pokazuje że pomieszczenie jest  niedogrzane, słoneczko na termostacie pulsuje a kocioł się nie włącza co robić, proszę o poradę.

Opublikowano

Sprawdź czy diody sygnalizują prawidłowo - opis w instrukcji

Sprawdź czy przewód sterujący do kotła podłączyłeś w odpowiednie zaciski  ON - 0 - NO

Opublikowano

Na odbiorniku pali się czerwona kontrolka i zielona.Przewód przy odbiorniku podłączyłem pod zaciski NO i COM.

Opublikowano

Jak pala sie obie to znaczy że grzeje

Opublikowano

Jak grzeje jak kocioł się nie włącza i literka P na sterowniku kotła nie pulsuje.

Opublikowano

Po pierwsze sprawdź czy sterownik kotła prawidłowo reaguje na sygnał na wejściu sterowania pokojowego. Więc odłącz tą pokojówkę i zewrzyj i rozewrzyj zworkę na tym wejściu. Zobaczysz, czy sterownik kotła dobrze działa.

Opublikowano

Witam poprzednio pisałem  o podłączeniu sterownika pokojowego ST-290 V2 do sterownika na kotle ST-37 rs.Nadal kocioł nie włącza się na sterowniku ST-290v2.Mam podłączony pod zaciski com i no na sterowniku pokojowym przy odbiorniku.Kontrolki na odbiorniku palą się czerwona i zielona,drugie  końce mam podłączone do zacisków sterownik pokojowy  kontrolka P się świeci temperatura na kotle spada a kocioł nie włącza się. Proszę o poradę.

Opublikowano

jeszcze jakbys pisal bardziej zrozumiale zeby nie szukac instrukcji. Korzystasz z jakiego rodzaju komunikacji? RS czy styk? zadana na pokojowym regulatorze jest wieksza niz rzeczywista?

Instrukcje czytales?

Opublikowano

Instrukcja obsługi termostatu pokojowego strona 9 oraz 17.

Opublikowano

Mam podłączone  według instrukcji st-290v2 .to nie jest podłączone do komunikacji RS podłączone jest na styk.zadana na sterowniku pokojowym jest temperatura zadana 22,6 stopnia, a na sterowniku kotła 55 stopni. Jest  to kocioł z podajnikiem .Przepraszam mam 70 lat.Za bardzo nie rozumiem niektóre odpowiedzi.

Opublikowano

Zadana na steriwniku pokojowym Ok. A jaka jest rzeczywista? I najważniejsze czy w regulatorze pieca wybrany jest termostat zewnętrzny on/off lub inaczej nazwany ale nie rs

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.