mattpl Opublikowano 29 Października 2018 #1 Opublikowano 29 Października 2018 Witam, sezon grzewczy już rozpoczęty i po zeszłorocznym ogrzewaniu chciałbym zoptymalizować zużycie gazu zwłaszcza że według mnie i moich obserwacji aktualne nastawy pieca przez instalatora są wrzucone na full. Mieszkanie 60m2, 3 pokoje i łazienka - poddasze. 1 pokój łącznie 3 grzejniki Kermi, głowicie ustawione na 3 - jest to salon + korytarz + kuchnia 2 pokój sypialnia - 1 grzejnik Kermi ustawienie głowicy 4 3 pokój - pusty - 2 Kermi grzejniki ustawione na 2 Łazienka 1 grzejnik wiszący ustawiony na 6 Instalacja wykonana z PEX'u Regulator pokojowy Salus, ustawienia: Temperatura komfortowa 20,8C ustawiona w godzinach 6-8 | 16-22 Temperatura ekonomiczna 19,8C pozostałe godziny. Temperatura wody dla C.O 65C, temperatura wody 38C Na aktualnych nastawach dość często piec łapie L3, chłodzi się i ponownie pompuje w kaloryfery. W zeszłym roku instalator stwierdził że ustawienia są optymalne a zmniejszenie temperatury na piecu spowoduje wytwarzanie się kondensatu. Poczytałem kilka wątków i warto sprawdzić parametr P03 który odpowiada za moc kotła, niestety jest dostępny w menu serwisowym do którego nie mam dostępu a instrukcja podstawowa dla użytkownika nie zawiera informacji o tym.
Ksieciunio Opublikowano 29 Października 2018 #2 Opublikowano 29 Października 2018 Ten kociol wyglada jak gold ? Jesli tak to wejscie w menu serwisowe dokonuje sie podczas wlaczania kotła, po testach przytrzymać restart i grzejnik.
SorenLorenson Opublikowano 29 Października 2018 #3 Opublikowano 29 Października 2018 Będzie taktował, bo minimalna moc kotła to ok 7kW. Nic z tym nie zrobisz. Jedyne co możesz to moc max zrównać z mocą min. Wejście do menu, wprowadzić kocioł w stan czuwania, wyłączyć zasilanie, włączyć zasilanie, przytrzymać jednocześnie przycisk reset i grzejnika do ukazania się menu nastaw.
mattpl Opublikowano 30 Października 2018 Autor #4 Opublikowano 30 Października 2018 własnie tak czytam i dochodzę do wniosku że kondensacyjny były o wiele lepszy z racji o wiele niższej mocy minimalnej. Czyli nastawy p03 w tym przypadku dać 00 Tak, gdzieś czytałem że menu serwisowe - wejście jak w Termet Gold
Tomekpasja Opublikowano 9 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Witam jak wejść w menu serwisowepieca termet Gold plus 20
Denddalf Opublikowano 9 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 9 Stycznia 2020 I co z tego, że przy niższej temperaturze będzie się wytwarzal kondensat, skoro rura od pieca jest skierowana tak aby nie spływal w jego stronę. Prawda jest taka, że im mniejsza temperatura tym mniejsze spalanie. Wystarczy 50 stopni.
Tomekpasja Opublikowano 9 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 9 Stycznia 2020 W dniu 29.10.2018 o 19:37, Ksieciunio napisał: Ten kociol wyglada jak gold ? Jesli tak to wejscie w menu serwisowe dokonuje sie podczas wlaczania kotła, po testach przytrzymać restart i grzejnik. Witam jak wejść w menu serwisowe termet gold plus 20
Tomekpasja Opublikowano 9 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 9 Stycznia 2020 A nie czasem plus minus i reset ?
Pablos14 Opublikowano 11 Stycznia 2020 #12 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Też mi wychodzi że tam jest polski sterownik a nie Honeywella
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.