trk Opublikowano 28 Października 2018 #1 Opublikowano 28 Października 2018 Dzień dobry, To mój pierwszy sezon z nowym kotłem i nowymi danymi. Pytam zatem, bo brakuje mi wiedzy.... Wcześniej kocioł miałowy - zasyp, rozpal, zapomnij, wybierz :) Instalacja kotłowni - miedź. Zasilanie - kocioł pelletowy Lazar. CWU zasilane pompą, wymiennik dwupłaszczowy 140l, brak pompy cyrkulacyjnej CWU. Mieszacz + druga pompa CO. Ochrona kotła - pompa kotłowa. Sterownik dla CWU ma ustawione 50°C jako wartość zadaną, z obniżeniem o 10° poza okresem zapotrzebowania. Gdy pompa CWU nie pracuje wymiennik nadal dość szybko się nagrzewa. Oczywiście logiczne jest, że ciepło przenoszone jest przez metal, jednak nie wiem, czy wzrost o 1° na 10 minut jest czymś normalnym? (OK, to nie wzrost temperatury wody, ale płaszcza, mimo to czy to normalne?) Kolejną kwestią jest temperatura CO. Pomiar umieszczony za mieszaczem. Kocioł w trakcie nagrzewania, temperatura 60°, mieszacz ustawiony na 35° a temperatura za nim 52°. Czy to oznacza, że zbyt ciepła woda wraca z instalacji??
odpowietrznik Opublikowano 28 Października 2018 #2 Opublikowano 28 Października 2018 Lazar ma wbudowany zawór 3D wraz z pompą do ochrony powrotu.W tej sytuacji jak masz kolejny zawór 3D do regulacji temp.na instalację to powinno być zamontowane sprzęgło hydrauliczne do rozdzielenia obiegów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.