Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła dla domu o powierzchni 250m2

karolb73

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Po 15 latach użytkowania stary piec zasypowy (35 kw) zaczął przeciekać (sezon grzewczy to około 10 ton miału czyli jakieś 6 tys zł). Stoję teraz przed koniecznością szybkiego zakupu pieca z podajnikiem na ekogroszek. Powierzchnia jaką musiałby ogrzać piec to 250 m2. Dom z lat 80tych, poddasze docieplone, okna wymienione na plastyki, stara instalacja grzewcza tzn żeliwne kaloryfery żeberkowe (na parterze i piętrze naliczyłem 207 żeberek + 2 kaloryfery rurkowe w łazienkach + 3 panelowe na korytarzach). W przyszłym roku miałem w planach zacząć docieplać dom i miałem nadzieje że stary piec wytrzyma jeszcze rok.... (w kotłowni zostały 2 tony miału) W zaistniałej sytuacji muszę zadecydować jakiego producenta wybrać oraz dobrać moc kotła.

obecnie sytuacja wygląda tak:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/438z

ale za rok planuje docieplić dom styropianem 15 cm wiec zapotrzebowanie na KW będzie znacznie mniejsze a przecież piec wybiera się na paręnaście lat... może ktoś miał podobne zdarzenie? będę wdzięczny za wszelkie sensowne rady odnośnie jaką moc pieca dobrać w tej sytuacji

Opublikowano

To że został ci miał to nie problem , większość podajnikowców normalnie spala miał , nawet u mnie najmniejszy podobno problematyczny pancerpol spala miał .

Opublikowano

Kup jakąś używkę na rok, przemęczysz się.

A jak ocieplisz chałupę to kupisz docelowy.

Opublikowano

taki miałem plan na samym początku zanim trafiłem na to forum:) ale znajomy przerabiał podobny problem kupił używany 10 letni piec (za około 1 tys zł) który 2 tyg po montażu (600 zł) zaczął przeciekać

Opublikowano

Ja kupiłem 3 razy używane. Zawsze do 4 lat. Żaden się nie rozciekł. Jeden działa cały czas.

Najdroższy 800 zeta.

Opublikowano

znajomy kupił 10 letni piec wiec pewnie stąd ten problem z przeciekaniem. czy jeśli kupie teraz kocioł z zasobnikiem na groszek 20-25 kw to dogrzeje mi on 250 m2 nieocieplonego domu? przecież te kotły mają jakiś zakres mocy i w ostateczności będzie on chodził na najwyższych obrotach cały czas? czy to  nie tak działa?

Opublikowano

Polecam od siebie Defro Sigma E 16KW. Rodzice ogrzewają tym dom 224m2, na ścianach tylko 10cm styro, 4ta strefa klimatyczna, niekorzystne warunki i wiatr zewsząd.  Kocioł nigdy nie poszedł powyżej 80% mocy i jest prosty w czyszczeniu .

Opublikowano

Karol, nie do końca, ja mam 200m2 bez ocieplenia, tylko poddasze, tak jak u ciebie, mam Defro 25kW i wydaje mi się że jest za duży, w tej chwili chodzi na ok. 8kW a w poprzednią zimę były spore mrozy i dawał radę bez problemu i wcale nie chodził na pełnych obrotach

Opublikowano

czyli brać 20 kw? rozmawiałem z osoba sprzedającą piece i ta zaproponowała piec klaster 5 z mocą  24 kw + palnik ARDEO AZP - R obrotowy który może elastycznie zwiększyć moc pieca (tak to zrozumiałem) + sterownik IRYD R. czy to dobre rozwiązanie?

Opublikowano

Klaster 5 jest ok, ale za duży kocioł ładujesz. Patrz co pisałem wyżej. 

Opublikowano

16 kw wydaje mi się troszkę za mało. będę celował w 20 kw a jak będzie za dużo mocy to w ostateczności podłącze 3 fawiery w piwnicy które teraz mam odłączone. teraz tylko jaki model pieca z jakim sterownikiem i z jakim palnikiem polecacie?

Opublikowano

To źle Ci się wydaje ale ok, zrobisz jak uważasz.  Patrz jeszcze jaki masz typ instalacji,  otwartą czy zamkniętą, bo to inne kotły idą. 

Opublikowano
3 godziny temu, karolb73 napisał:

tylko jaki model pieca z jakim sterownikiem i z jakim palnikiem polecacie?

Ja tam bym brał coś z sv_200.

Popytaj Pieklorza, może coś doradzi.

Opublikowano

instalacje centralnego ogrzewania mam typu otwartego.

Opublikowano

Majstry - klaster jest na ARDEO - tam jak chcesz mieć większy palnik to zmieniasz jeden element za 100-200 zł (tą czapkę) - tak było w starych, tu pewnie też tak jest. Można zadzwonić, zapytać.

Popytaj - może Ci go ktoś sprzeda z Ironem (stary typ) - pod miał czy tam groszkomiał. Wymiennik koło 15kW. do tego większa czapka palnika i już z 18kW uciągnie.

Jak nie to SKAMP-PV Ci skonfigurują żeby wersja 13kW też miała rezerwe mocy, a ten palnik na pewno lepiej spali jak cała reszta...

Opublikowano

napisałem na PW do Pieklorz. poczekam co ewentualnie jeszcze on doradzi

Opublikowano

kolega Pieklorz zasugerował dwa warianty:

I.  skamp-pv 20kW na palniku Sv200n —30

II. Klaster5 14kW ale z palnikiem od 24 z wersją na głowicy obrotowej tj. AZP-TR 25

Zdecydowałem się na zestaw ze Skampem razem ze sterownikiem Cobra II. Lokalny przedstawiciel zaproponował zakup pieca ze sterownikiem Cobra i montażem za około 9200.  czas oczekiwania na zrobienia pieca to okolo 3 tyg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kocioł od ponad tygodnia stoi zamontowany w kotłowni i ogrzewa dom:) Ekipa montażowa z Virtus Sun z Torunia spisała się elegancko. Wszystkim dziękuję za okazana pomoc przy wyborze kotła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.