jaceskor Opublikowano 18 Października 2018 #1 Opublikowano 18 Października 2018 Witam! Mam zainstalowany kocioł Cerapur Smart ZSB 24-5C + CW100 z zewnętrznym czujnikiem temp. Czujnik zewnętrzny kilka dni temu sam podłączyłem i zaczęły się dla mnie problemy. Do tej pory sterowałem temp. w pomieszczeniu CW100 i ustawienia 20 auto od 6-23 i 19 od 23-6, i tak sobie piec działa od miesiąca bo wtedy został zainstalowany. Prosił bym o informację krok po kroku co należy ustawić w sterowaniu kotła oraz sterowniku CW100 żebym miał stałą temperaturę 20 st w pomieszczeniu tak jak jest ustawione na sterowniku a kocioł zmieniał temperaturę wody co w zależności od temp. zewnętrznej. Jak podłączyłem czujnik temp.zewn. do kotła i uruchomiłem program automatycznej konfiguracji w CW100 to kocioł pomimo że temp. w pomieszczeniu jest wyższa od zadanej o 2-3 st włącza grzanie . Po za tym cały czas nawet jak kocioł nie ma włączonego palnika to słychać pracę jakiegoś urządzenia, pompa czy wentylator, świeci się niebieska kontrolka. Proszę o pomoc w ustawieniach. Pozdrawiam Jacek S.
teres Opublikowano 19 Października 2018 #2 Opublikowano 19 Października 2018 Pokombinuj w menu serwisowym z ustawieniami sposobu regulacji. Prawdopodobnie będziesz zadowolony z ustawienia "Pomiesz. moc". Instrukcja http://www.portalhydrauliczny.pl/katalogi/junkers/cr100cw100.pdf
jaceskor Opublikowano 20 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 20 Października 2018 Witam Dzięki za podpowiedz, będę w niedziele eksperymentował. Zastanawiało mnie że regulator nie wyłączył grzania pomimo niższej ustawionej zadanej w regulatorze, nawet zmiana na "księżyc" nic nie pomogła. Pozdrawiam
teres Opublikowano 20 Października 2018 #4 Opublikowano 20 Października 2018 Tak działa jak jest sonda zewnętrzna i sterowanie pogodowe.
jaceskor Opublikowano 20 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 20 Października 2018 To nie za bardzo to rozumie. Montując taki zestaw to myślałem że czujnik temp. zewnętrzny wraz z krzywą grzewczą będzie kontrolował moc (temp.) w kotle w zależności od temp. zewnętrznej a regulator pokojowy będzie utrzymywał(kontrolował) temperaturę w pomieszczeniu jaką mu zadam w ustawieniach dzień noc.
teres Opublikowano 20 Października 2018 #6 Opublikowano 20 Października 2018 no i tak jest, tylko, że on jeszcze uwzględnia typ budynku, tłumienia temperatury zewnętrznej itd. starając się utrzymać cały czas temperaturę w domu. Przy podłogówce sprawdza się lepiej, przy grzejnikach lepiej wybrać inne ustawienie.
jaceskor Opublikowano 20 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 20 Października 2018 Super, To może jak byś był uprzejmy i trochę nakierował mnie które funkcje ruszać a które nie. W sposobie regulacji już wiem że mogę wybrać inną opcję niż grzanie zew.optymalne, tłumienie ustawiłem na wł. typ budynku - ciężki. Krzywa grzewcza -20/60 +20/30
teres Opublikowano 21 Października 2018 #8 Opublikowano 21 Października 2018 Nie mam Cię jak nakierować. Sam musisz sprawdzić czy lepiej pilnuje Ci temperaturę z tłumieniem czy bez; typ budynku itd. PS. przy grzejnikach nie jest to wielki problem, bo masz termostaty.
jaceskor Opublikowano 21 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 21 Października 2018 Tak jak pisałem dzisiaj testy, ustawiłem krzywą 20-60 temp. w kotle utrzymywała się przez 12h 40-41 moc 13-15% przy temp. zewnętrznej 8-10 stC w pomieszczeniu na regulatorze 21-21,5 zużycie gazu 3m Budynek - średni, tłumienie - 5, sposób reg. - pomiesz.moc. Teraz ciekaw jestem jak będzie po 23 jak wskoczy temp. nocna (obniżanie) było by dobrze gdyby temperatura w kotle trochę się obniżyła, regulator na noc ustawiona 15 st
teres Opublikowano 22 Października 2018 #10 Opublikowano 22 Października 2018 A "wpływ pomieszczenia" masz na ile ustawiony? Jest jeszcze taki parametr "grzanie stałe poniżej" - wtedy w ogóle nie uwzględni temperatury do obniżania, tylko cały czas utrzymuje "dzienną". Ustaw sobie na "wył" ten parametr.
jaceskor Opublikowano 22 Października 2018 Autor #11 Opublikowano 22 Października 2018 Drobny błąd , tłumienie wył. wpływ pomieszczenia - 5 Tylko kocioł grzeje non-stop 24h, pogodówka kotła przejęła całkowicie kontrolę, regulator służy tylko jako wyświetlacz info. Regulacja temperatury dzień noc obniżanie podwyższanie zero reakcji, ktoś napisał że kocioł na obniżonej zmniejsza moc, może tak ale nie Junkers, obniżanie na noc ustawiłem na wył. a piec jak grzał tak sobie z tą samą mocą grzeje. Kocioł przegrzewał, wieczorem miałem 23 st w pokoju, zmieniłem krzywą na 20/50, do rana temperatura spadła do 22, na piecu zadana w/g krzywej 34 a rzeczywista 38, nie wiem czy to wada tego urządzenia czy jeszcze jakieś ustawienia. Czy obniżenie mocy kotła coś by pomogło, aktualnie mam 16kW. Ciekaw jestem czy są regulatory pokojowe którymi można regulować temp. kotła (moc). Może zamiast regulatora C100 zamontuje zwykły wł/wył. z niską histerezą a pogodówka kotła niech reguluje moc
teres Opublikowano 23 Października 2018 #12 Opublikowano 23 Października 2018 W "zwykłych" ustawieniach ogrzewania masz jeszcze opcję "optym. włącz program". Spróbuj ja ustawić na "tak". A jaki masz teraz ustawiony sposób sterowania?
jaceskor Opublikowano 24 Października 2018 Autor #13 Opublikowano 24 Października 2018 Teraz od wczorajszego wieczora ustawiłem pogodówkę w kotle krzywą 25/60 i nic więcej a w domu podłaczyłem regulator on/off z programem tygodniowym dzień/noc 20/19 i za 24h od wczoraj kocioł zużył 6m/3 gazu. Tak jak w którymś poście pisałem że w grzaniu ciągłym 24h kocił spalił 8m/3 i nie za bardzo chciał trzymać temp. zadaną przez krzywą przegrzewał o 4-5 st. tak teraz widzę że zadana temp. ustawioną krzywą idealnie pokrywa się z rzeczywistą na kotle. Temp. utrzymywana sterownikiem na poziomie 20 st. i to mi pasuje.
DrKoko Opublikowano 16 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Czyli co - tego cw100 odstawiles do kąta i kupiles taki prosty on-off? Cos jak euroster?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.