Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła-dom 250m2, kocioł 25kv.Ekogroszek.

dzejson890

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukam nowego kotła na groszek i za bardzo nie ma mi kto doradzić.Zrobiłem wczoraj turnee po sklepach w okolicach Kielc i jedyne co mają sprzedawcy to defro, staporków, sas.Oczywiscie wszystko na zamówienie.Nie mogłem zobaczyć na żywo żadnego kotła w okolicach mocy którą chcę bo po prostu nie mają.Czytam i czytam to forum i widzę że przeważnie polecana jest firma sekom z pleszewa. Chciałem zapytac czym różnią się te piece od innych że są lepsze bo ja się po prostu nie znam.Z tego co oglądałem to kotły klasy 5 rożnią się chyba tylko tym że na chama mają wetknięte płytki szamotowe wokół paleniska.Czy to jest jedyna różnica między 4 a 5 klasą?

Co do budynku który ma ogrzewać to po pierwsze 25kw miał piec na ekogroszek marki hef który miałem ponad 10 lat więc moc mogła by być trochę mniejsza ale nie szalał bym zbytnio.Wkład z kamionki.Dom jednopiętrowy z małym strychem(ale nie na całej połaci) ocieplony.W sezonie spalałem ok.4-5t groszku.

Opublikowano

Stara norma to klasy I, II, III

Norma z 2012 to klasy III,  IV, V... 

Jak już ktoś badał pod Vkę i mu nie wyszła, to tylko wtedy miał IVklasę takich jest bardzo mało konstrukcji. 

Przy badaniu na starych zasadach jest zabto masa kotłów IIIklasy. 

Vka wcale nie musi być bezmyslnie wyklejona i obmurowana ceramika, przy danym palniku nie musi jej być wcale lub w niewielkiej ilości. 

Opublikowano

up nie odważyłby się zakupić tak małego pieca na ten dom.Po za tym nie wiem dlaczego wszyscy traktują tą stronkę jako wyrocznie?Ciekawe czy ta wyrocznia bierze pod uwagę strefy wietrzne w Polsce?U mnie wieje mniej lub mocnej non stop w zimę potrafi bardzo szybko oziębić dom.A to tylko jeden z czynników.

Wracając do wyboru pieca co myślicie o sas solid?

Opublikowano

Wyrocznia to to nie jest, ale już coś z niej można wywnioskować.
Ale jeśli spaliłeś koło 5 ton to więcej niż 18, 20 kW w klasie piątej nie ma co brać.
Dla mnie z węglaków zostają sztokery i skamy. Reszta to jakieś ulepy ze starymi palnikami i rozbudowanymi wymiennikami, które jeszcze komin zajadą jak nie masz wkładu.

Opublikowano

Ja mam Defro Eko Duo 25kW 4 klasa z dodatkowym rusztem, na ruszt się uparłem i trochę żałuję, byłem przekonany że się przyda, bo zawsze coś się tam spali w chłodniejsze wieczory. Teraz nawet mi się nie chce tam rozpalać tylko jade na automacie, a przy dodatkowym ruszcie niestety zbiera się sporo sadzy, więc weź to pod uwagę, czy jest Ci to potrzebne

Ja ogrzewam 200m2 - 2 piętra, bez ocieplenia ścian, okna drewniane, strop nieocieplony

Węgla na śmieciuchu spalałem 5t + troche drewna i papierów

Groszku w zeszłym sezonie poszło 5,5 t ale paliłem dłużej niż normalnie na starym piecu

Opublikowano

dzejson890 ogrzewasz 380 m2?

Opublikowano

Jeżeli nie zamierzasz ubiegać się o dofinansowanie to polecam kocioł firmy FIREECO-zrobią Ci kocioł pod Twoje zamówienie. Blacha, palnik, sterownik, motoreduktor-jakie wskażesz takie zamontują. Palę kotłem od nich trzeci sezon i jestem zadowolony. Ceny zupełnie przyzwoite. ***  Kotły w V klasie też robią więc jest w czym wybierać.

Opublikowano
12 godzin temu, shogunzlasa napisał:

Wyrocznia to to nie jest, ale już coś z niej można wywnioskować.
Ale jeśli spaliłeś koło 5 ton to więcej niż 18, 20 kW w klasie piątej nie ma co brać.
Dla mnie z węglaków zostają sztokery i skamy. Reszta to jakieś ulepy ze starymi palnikami i rozbudowanymi wymiennikami, które jeszcze komin zajadą jak nie masz wkładu.

Myślę brać w okolicach 20kw ale nie mniejszy.Kurcze z tymi skamami i sztokerami taki problem że w świętkorzyskim nie ma jak tego obejrzeć czy wysłuchać opinii z pierwszej ręki.Ciekawe też ile na zamówienie się czeka.Jutro tam przedzwonię i popytam.Skoro podjąłeś temat chciałbym jeszcze zapytać, bo rozumiem że chodzi głownie o palniki,jak jest z ich trwałością, czy drogie są części w porównaniu ze standardowymi jakie są w defro czy sas.Czy można w nich palić pelletem z taką samą wydajnością jak węglem?

11 godzin temu, rafcioa4 napisał:

dzejson890 ogrzewasz 380 m2?

Tam był jakiś błąd powinno być ok 200m2

edit:

Co myślicie  o kotle zębiec?, widziałem dziś, nie jest przekombinowany, producent chwali się wysoką sprawnością.Zębiec Topaz

Opublikowano

Sprawność to bajka - to jak sprawność silnika w samochodzie - ale jak jedzie do przodu, do tyłu? Pod górkę? Na dół?

Pierwsze się zastanów jaki masz komin i czy potrzebujesz kotła piątej klasy - teoretycznie tylko takie powinny być produkowane wg przepisów...

Termo-tech robi też na licencji sztokera. 

Co do palników różnica jest taka, że skamy i sztokery spalają czyściej - przez co wymienniki są mniejsze. Jest jeszcze KLASTER 5 - tutaj widzę wielu producentów...

Opublikowano
10 godzin temu, dzejson890 napisał:

Tam był jakiś błąd powinno być ok 200m2

Myślę, że powinieneś wypełnić to jeszcze raz http://cieplowlasciwie.pl/ tylko podaj obrys budynku a nie metraż jaki masz do grzania chyba , że podzielisz to przez 2 - czyli 94mkw. Ja ogrzewam chatę 300 m2 kotłem 17 KW https://ekotlownia.pl/sterownik-5/326  brat 180m2 skamp pv-13KW 

Opublikowano
Godzinę temu, rafcioa4 napisał:

Myślę, że powinieneś wypełnić to jeszcze raz http://cieplowlasciwie.pl/ tylko podaj obrys budynku a nie metraż jaki masz do grzania chyba , że podzielisz to przez 2 - czyli 94mkw. Ja ogrzewam chatę 300 m2 kotłem 17 KW https://ekotlownia.pl/sterownik-5/326  brat 180m2 skamp pv-13KW 

poprawiłem tak jak było wg projektu, wyszło mi co + cwu 15kw.

10 godzin temu, shogunzlasa napisał:

Sprawność to bajka - to jak sprawność silnika w samochodzie - ale jak jedzie do przodu, do tyłu? Pod górkę? Na dół?

Pierwsze się zastanów jaki masz komin i czy potrzebujesz kotła piątej klasy - teoretycznie tylko takie powinny być produkowane wg przepisów...

Termo-tech robi też na licencji sztokera. 

Co do palników różnica jest taka, że skamy i sztokery spalają czyściej - przez co wymienniki są mniejsze. Jest jeszcze KLASTER 5 - tutaj widzę wielu producentów...

Mam komin z wkładem jak już pisałem.

oglądałem termo techy- nie było z kim gadać: "Panie retorta jest najlepsza" nie widziałem żeby tam były jakieś inne palniki.

Teraz trochę przeanalizowałem przekroje tych kotłów, sas rzeczywiscie jest przekombinowany z tym turbulatorem,pewnie ciężko to czyścić.Natomiast zębiec wydaje mi sie w miarę ok , proste kanały do czyszczenia.Z tego co widzę na filmiku jest tam retorta obrotowa, chciłem sie dowiedzieć więcej ale na linii cały czas informacja że jestem 1 w kolejce.Inna sprawe jak te kotły są zrobione bo róznica w wadze jest znaczna sas ponad 500 kg, zębiec 600kg a te piece ze staporkowa ponad 300.Mnie to trochę daje do myślenia.

Dzwoniłem też do Sekoma,bradzo rzeczowo mi wszystko wytłumaczono i na piec trzeba czekac ok. 2 tyg.Pan z którym rozmawiałem powiedział że do mnie starczy klaster  14,7 z palnikiem 25kw.Do wyboru  obrotowy lub zwykły ardeo. Cena z Sekoma jest atrakcyjna tym bardziej że w kotłowni czekają mnie przeróbki jak kupno zaworu 4 drożnego.I co tu Panie brać jak taki wybór?

Opublikowano

Niedawno nabyłem klastra 5 14kw od sekom'a. Wizualnie na plus, kocioł wykonany solidnie, konstrukcja znana, sprawdzona i cena przyzwoita. Wsparcie techniczne na wysokim poziomie. Co do samej pracy kotła niestety nie mogę się narazie wypowiedzieć, instalacja skończona,  podepne elektronikę i zaczynam zabawę, myślę że w weekend wystartuję.

Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 11.10.2018 o 19:47, dzejson890 napisał:

Myślę brać w okolicach 20kw ale nie mniejszy.Kurcze z tymi skamami i sztokerami taki problem że w świętkorzyskim nie ma jak tego obejrzeć czy wysłuchać opinii z pierwszej ręki.

Jak to nie ma - napisz do mnie skąd jesteś a podam Ci namiar na najbliższego użytkownika Skam-PV

Opublikowano

Wziął bym tego sekoma na 100% gdyby był w jakiś pośrednich mocach typu 18-20kw a tak to już prawie jestem zdecydowany na zębiec, nie wiem tylko czy 17 czy 21 kw.Co do samego kotła to dostałem odpowiedz od producenta i wygląda to całkiem dobrze: palnik pancerpol duo-obrotowy, blachy 6 w poziomie,5 w pionie,4 po zewnątrz, system osuszania paliwa.Niewiadomy dla mnie jest sterownik.

Przy okazji zna ktoś dobrą firmę instalatorską ze świętokrzyskiego Kielce lub okolice,dobą w sensie znającą się na fachu i nie szukającą ofiary.

Opublikowano

Przecież skampy są w mocach 20kW. A jak ładnie poprosisz to producent zrobi Ci ciutke mocniejszy palnik (ja tak mam). Gabarytowo mam podobny dom i brałem Skampa   20kW z lekko przerobionym palnikiem. Na tę chwilę nie mam jeszcze zdania o piecu bo dopiero zaczynam 1 sezon grzewczy. Jest to też mój pierwszy piec z podajnikiem/sterownikiem. Trochę czasu zajęło mi opanowanie SPPv2 ale teraz już jest ok. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.