Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w ustawieniach

Rekin123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki Panowie mam juz jakas baze pod wyjscie,dzisiaj odpalam i będę relacjonowal.

Opublikowano
3 godziny temu, manx napisał:

A tak z ciekawosci jakie masz spalanie, palisz z czujnikiem zewnetrznym i jakie ustawienia zaworu?

Opublikowano

co do lata to spalanie mam na poziomie 2.9 - 3.0 kg na dobę, zasobnik mam 100L

zima to różnie, moja pierwsza zima to była masakra 25kg a nawet więcej

a dom mam około 100m, stare budownictwo, więc nawet 5t mi poszło w rok

obecnie w ciągu roku zamknę się około 3,2 - 3,3 t co daje koszt około 2500zł

Co do pogodówki to mam ją aktywną ale co do ustwień to musisz sam pokombinować jaka dla ciebie będzie ona najlepsza w pewnych zakresach i jaki będzie komfort w domu

tak, mam zawór 3d plus siłownik, otwarcie mam 140s i to wynika z instrukcji siłownika

minimalne otwarcie 0

kontrola co 25s chodz wyczytałem gdzieś że lepiej dać znacznie więcej nawet 200s

skok mam 10%

Opublikowano

O godz 10 zrobiłem ostatnia korekte ustawien i pojechałam do pracy. Moje zdziwienie po powrocie takie ze w pewnym momencie wykres osiągnął moje marzenie. Co sie wydarzylo ze poszedl prosto skoro nigdy jeszcze sie tego nie udalo zrobic?

20181024_183131.jpg

Opublikowano

A co zmieniałeś w ustawieniach ?

Opublikowano

Hmm i to jest dobre pytanie bo nie pamietam czym ruszylem. Generalnie pracowalo chaotycznie pozniej widoczna stabilizacja a pozniej znow chaos bez ruszania juz ustawien i to mnie dziwi

Opublikowano

Możesz mieć opał mieszany z kilku gatunków czyli niejednorodny i stąd zmiany...

Opublikowano

Teraz zrobilem ustawienia z krotka przerwa w podtrzymaniu 

Temp. Zadana 55

Podawanie 8

Przerwa 50

Nadmuch 25

Histereza 2

Praca pod. 11

Przerwa pod. 10

Wentylator 20 sek co 3 minuty

Spalania nie znam jeszcze ale kociol wytrzymuje ok 60 minut nim spadnie ponizej zadanej. Z obserwacji to jest bardziej okopcony na czarno w srodku

Wykres jak widac troche spokojniejszy

Wegiel placilem 850 za tone i moze tu jest pies pogrzebany. Kupie na probe od innego dostawcy, ktory ma pieklorza.

20181025_093958~2.jpg

Opublikowano
W dniu 4.10.2018 o 17:19, sorier napisał:

Wyłącz pogodówkę i wyłącz napęd zaworu 4d. Zawór ustaw ręcznie jak ci pasuje.

Zawor wiem jak wylaczyc ale jak go ustawic ręcznie zebym nic nie rozwalil. Wylacze go z automatu i ustawiac plaskim srubokretem tu gdzie lapka i trybik? Wole zapytac niz cos skopsac

Capture+_2018-10-25-13-37-22.png

Opublikowano

Czytam wasze posty i nasuwa mi się jeszcze jedno. Jaki wpływ na proces grzania i ilość spalania ma obieg wody w instalacji. Dokładnie chodzi mi o bieg na pompie CO. Czy obieg ma być wolny czy raczej szybszy. Mam zwykła pompę nie elektronika i tam mam 3 biegi. Jak to jest u was, na którym biegu jest najekonomoczniej, jeśli wogole ma to jakiś wpływ 

Opublikowano
50 minut temu, Rekin123 napisał:

Zawor wiem jak wylaczyc ale jak go ustawic ręcznie zebym nic nie rozwalil. Wylacze go z automatu i ustawiac plaskim srubokretem tu gdzie lapka i trybik?

No dokładnie tak. Dziś już Afriso inaczej to rozwiązało.

Opublikowano
16 minut temu, Janikp80 napisał:

Czytam wasze posty i nasuwa mi się jeszcze jedno. Jaki wpływ na proces grzania i ilość spalania ma obieg wody w instalacji. Dokładnie chodzi mi o bieg na pompie CO. Czy obieg ma być wolny czy raczej szybszy. Mam zwykła pompę nie elektronika i tam mam 3 biegi. Jak to jest u was, na którym biegu jest najekonomoczniej, jeśli wogole ma to jakiś wpływ 

według mnie i moich testów ma ogromny.

Woda z kotła powinna jak najwolniej się wydostawać ale na tyle by docierała do wszystkich grzejników

Jeszcze jedno, ty palisz w pid i manualu?

bo wykres pokazuje to drugie a co za tym idzie nigdy nie uzyskasz idealnego wykresu

i zwiększ temp kotła, ta 55 jest za niska i dlatego może ci kopcić, daj min 60 i obserwuj

Opublikowano

Palę w manualu i teraz mnie uspokoiłeś bo męczę się ustawieniami by wejść w prosty wykres. Tak naprawdę ustawię zawór ręcznie na 30% jak radził sorier   i skupie się na ustawieniu odpowiedniego spalania.

Opublikowano

Sprawdziłem u Siebie i u mnie jak jest zawór otwarty na 19% to mam w grzejniki 35-36 stopni

A co do ustawień bo widzę że masz ten sam piec ustaw sobie na początek podawanie 5s przerwa 60s

powietrze mam 23%

co do nadzoru to już musisz sam sobie posprawdzać

Opublikowano

W manualu to raczej marne szanse na to żeby wykres był w linii prostej, chyba że ustawisz taką przerwę podawania że piec będzie cały czas pracował bez odstawiania się

Opublikowano

sorier plaskim śrubokrętem przekręciłem z wersji poziomej na pionowa i mam go teraz za pokretlo ustawic na ile chce. Bo dosc sztywno to stoji. Jest potrzbna duza sila do recznego krecenia czy cos zle?

Opublikowano

Trudno powiedzieć, opór jest ale czy duży, to względne.

21 godzin temu, Rekin123 napisał:

Podawanie 8

Przerwa 50

Nadmuch 25

Histereza 2

Praca pod. 11

Przerwa pod. 10

Wentylator 20 sek co 3 minuty

Jak dla mnie to za dużo podajesz (zarówno w pracy jak i w podtrzymaniu) i za długo dmuchasz w podtrzymaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.