ftomekk Opublikowano 1 Października 2018 #1 Opublikowano 1 Października 2018 Dzień Dobry Wszystkim. Nazywam się Tomasz, mam 40 lat i od dzisiaj będę tutaj raczej stałym bywalcem Kilka tygodni wstecz po latach mieszkania w mieście przeprowadziłem się z małżonką i córką na wieś. Kupiliśmy dom i w zasadzie 60 % spraw związanych z nim jest mi obca. Proszę, podchodźcie łagodnie do mojej niewiedzy i pomóżcie rozwiązać nurtujące mnie problemy. Na pierwszy ogień, jako, że zbliża się okres grzewczy idzie kotłownia, a w zasadzie rozprowadzenie rur i zaworów w kotłowni. Wstawiam odręczny rysunek całej instalacji. Moje pytania są następujące: 1.Które zawory zakręcić, aby móc podgrzać wodę tylko w CWU ? Chciałbym na wieczór zagrzać wodę tylko do kąpieli, czy jest to bezpieczne ? 2.Podłączyłem CWU do prądu i grzeję w ten sposób wodę do kąpieli, ale idzie ona również na grzejniki - wiem, dzisiaj rano, po całej nocy, gdzie CWU było podłączone do prądu a piec wygaszony miałem ciepłe grzejniki , nie bardzo bym chciał elektrycznie podgrzewać wodę w grzejnikach . Podpowiedzcie bardzo proszę, które zawory powinienem zamknąć, aby woda z bojlera podgrzana grzałką nie szła również na grzejniki. To na razie tylko tyle Załączone zdjęcia
kiminero Opublikowano 1 Października 2018 #2 Opublikowano 1 Października 2018 Używając grzałki zakręć zawór górny z ostatniego zdjęcia (ten zakreślony na czerwono). Tam powinien być zawór zwrotny na zasilaniu bojlera i wtedy by ciepła woda nie cofała się na grzejniki. Grzejąc bojler kotłem zakręć zawory: Tam jest źle wpięte naczynie wzbiorcze. Powinno być bezpośrednio w kocioł, a schemat trochę dziwnie narysowałeś, bo za dużo rur wchodzi do naczynia. P.S. Oczywiście przy grzaniu bojlera kotłem zawór ze zdjęcia musi być otwarty. Zamykasz go tylko gdy kotła nie używasz grzejąc wodę grzałką.
GREMIK Opublikowano 1 Października 2018 #3 Opublikowano 1 Października 2018 Możesz zamontować zawór zwrotny sprężynowy przed zaworem na zasilaniu do bojlera. Zapobiegnie to wychładzaniu zasobnika. Na szczęście masz przy tym zaworze śrubunek i nie będzie konieczności spuszczania całej wody z C.O. Wystarczy zamknąć zawory zaznaczone na czerwono i wstawić zawór zwrotny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.