karolasterka Opublikowano 30 Września 2018 #1 Opublikowano 30 Września 2018 Witajcie. Od tego roku mam wymieniony kocioł tradycyjny na kocioł gazowy jak w opisie - jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU 120l, sterownik rc310+ czujka pogodowa. Dom powierzchnia ok 115 - stare budownictwo, ocieplony, system grzejnikowy. Serwisant wykonał pierwsze uruchomienie i zostawił ustawienia mocy dla CO-24 kw, natomiast CWU -30 kw. Wydaje mi się że to dużo za dużo czy piec sam moduluje moc z jaką ma pracować i lepiej nie ruszać tych ustawień? Regulacja temp. ustawiana według temp. zewnętrznej, natomiast temperatura wewnętrzna ustawiona w tryb auto na dzień 22,5, na noc 20. Kocioł załącza się na chwilę, zasila instalację temp. ok 36-40 stopni. Czy nie można ustawić tego jakoś by pracował stabilniej a w domu nie było wahań temperatury? Trochę to chaotycznie opisałem ale dopiero poznaję ten temat.
irys258 Opublikowano 1 Października 2018 #2 Opublikowano 1 Października 2018 Ja ma Buderus GB 062 dwie funkcje. Miałem podobnie obniż krzywą grzewczą ,wpływ pomieszczenia daj na 8 lub 9. Przy takich temperaturach piec ustawia mi temp od 31 do 33 , w nocy temp około zera piec grzeje na 35 w domu mam 23 st , tylko grzejniki.
karolasterka Opublikowano 1 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 1 Października 2018 Hej. Dzięki za podpowiedź. Czy dużo obniżałeś tą krzywą grzewczą i którym parametrem? Piec pracuje u Ciebie Ciągle czy się włącza i wyłącza? I ile mniej więcej Tobie spala gazu na jaki metraż?
irys258 Opublikowano 1 Października 2018 #4 Opublikowano 1 Października 2018 Teraz są temp wysokie w dzień się wyłącza w nocy chodzi cały czas. Temp tak jak pisałem na piecu mam 31 st czasami jak jest ok zera w nocy to ok 34 st. Ekonomicznie jest aby kocioł pracował cały czas jak najmniej się wyłączal.Obniżyłem krzywa dość mocno ok .10 st ale to zależy od domu i od grzejników. Lepiej jak są przewymiarowane.Mam dom z lat 60 ocieplony styropian na ścianę 8 cm i 10 cm strop pywnicy . Plus ocieplony strych. Za cały rok spalił mi gazu na ogrzewanie ok 3.9tyś. A na gotowanie na dwie kuchni i grzanie wody ok 1000 zł na cały rok..Razem ok 4900 zł na wszystko. Temp nam w domu ok 23 st cała dobę.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
gbbsoft Opublikowano 1 Października 2018 #5 Opublikowano 1 Października 2018 Poczytaj tutaj: Po pierwsze spisz wszystkie ustawienia na kartkę, abyś mógł do nich wrócić. Po drugie przełącz się na temperaturę zewnętrzna z punktem początkowym, wtedy masz większy wpływ na krzywa grzania. Po trzecie popracuj nad krzywa grzania. A nam podaj jeszcze co masz ustawione na "punkt początkowy" "punkt końcowy" i "wpływ pomieszczenia", oraz "maksymalna temperatura ogrzewania" I "maksymalna temperatura zasilania". Ps. A w pokoju, gdzie masz sterownik, masz otwarte wszystkie termostaty?
karolasterka Opublikowano 2 Października 2018 Autor #6 Opublikowano 2 Października 2018 To tak, teraz jak mam skręconą moc kotła na CO-10,1 KW, na CWU - 24kw. regulacja według tem. zewnętrznej. Temp. obniżenia 21 stopni( w godz. 6:15-14:45 i 21:00-5:30), temp. dzienna 23 stopnie( wtedy gdy ktoś przebywa w domu w godz. 5:30 -6:15). Ustawienia z krzywej grzewczej: min. temp. zewnętrzna -24, temp. projektowa 55 stopni, max tem. zasilania 55 stopni. wpływ pomieszczenia 3K, korekta temp. 0K. Typ budynku średni, czas wybiegu pompy 20 min sposób obniżenia - temp. pomieszczenia. Przy tych ustawieniach i obecnych temp. spalanie wynosi ok 5,5-6m3 gazu na dobę razem z CWU dla trzech osób. Wcześniej identyczne ustawienia na max mocy kotła 24kw i CWU 30kw nie sprawdzałem jakie zużycie dokładnie wyszło. Czy warto modulować moc kotła tzn. obniżać?
gbbsoft Opublikowano 2 Października 2018 #7 Opublikowano 2 Października 2018 W Polsce "min. temp. zewnętrzna" raczej ustawia się na -20. To nie ty masz obniżać moc kotła, tylko ma to wynikać z działania sterownika. Ponieważ masz ustawione "wg temp. zewnętrznej" (a nie "wg temp. zewnętrznej z punktem począkowym"), to w zasadzie krzywa grzania (a tak na prawdę "prosta grzania") jest ustalana przez dwa parametry: "minimalna temp zewnętrzna" i "maksymalna temperatura zasiania". Pierwszą masz ustawiona na -24 (albo sugerowanie: -20stC) drugą na 55 stC. Wiec krzywa jest taka, że: - gdy na zewnątrz będzie -24st (lub -20), to piec powinien na wyjściu dać wodę o temperaturze 55stC - gdy na zewnątrz będzie +20st, to piec powinien na wyjściu dać wodę o temperaturze 25stC. W pozostałych temperaturach na zewnątrz, temperatura wody będzie proporcjonalna. Jeżeli uważasz, że piec za często się wyłącza, to masz dwa wyjścia: - obniżyć maksymalna temperaturę zasilania, co spowoduje że prosta będzie bardziej płaska - zwiększyć wpływ pomieszczenia, np. na 5stC lub 10stC Ta druga opcja powoduje, że jeżeli ustawisz zadaną temperaturę na 23st, a pomieszczeniu zrobi się 24st, to sterownik powinien obniżyć temperaturę wyjścia wody z pieca o 15st lub 30stC (czyli o różnicę temperatur razy pewien współczynnik, u mnie: x3). I odwrotnie: jeżeli w pomieszczeniu zrobi się 22stC, to powinien odpowiednio podwyższyć temperaturę wody na wyjściu z pieca. Ta druga opcja będzie poprawnie działać tylko wtedy, gdy w pomieszczeniu, gdzie masz sterownik będą wszystkie termostaty otwarte na maksa. Nie powiedziałeś, czy tak masz. Dodatkowo: Jeżeli sterownik obniży temperaturę wyjścia wody z pieca tak bardzo, że piec aby to wykonać będzie musiał zmniejszyć swoją moc ponad swoje możliwości (u mnie: poniżej 11% mocy), to się wyłączy. Przy obecnych temperaturach to jest bardzo możliwe, bo na zewnątrz jest ciepło. No może poza nocami. Obniżanie mocy może spowodować, że jak będzie rzeczywiście -20 na dworze, to piec nie dogrzeje ci domu, bo go odgórnie ograniczyłeś. Takie ograniczenie raczej nie ma wpływu na zużycie gazu, gdy na zewnątrz jest +10stC.
karolasterka Opublikowano 2 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 2 Października 2018 termostaty otwarte mam na max. Czyli podniosę z powrotem moc kotła na 24kw. Spróbuję Twoich podpowiedzi, zobaczymy co z tego wyjdzie.
gbbsoft Opublikowano 2 Października 2018 #9 Opublikowano 2 Października 2018 Mój w 2018-09-29 spalił ok.14kWh gazu (wg wskazań pieca, po przeliczeniu z kWh wychodzi: 1,29m3), ale dom 220m2. Bez CWU.
karolasterka Opublikowano 3 Października 2018 Autor #10 Opublikowano 3 Października 2018 To bardzo mało spalił rzeczywiście. Gdzie w rc 310 sprawdzę kWh?
gbbsoft Opublikowano 3 Października 2018 #11 Opublikowano 3 Października 2018 U mnie (RC300) pod przyciskiem Info jest Zużycie z podziałem na 24h i 30 dni. W zasadzie od 18 do rana działał non-stop na 11%-12% mocy, tylko aby podtrzymać temperaturę 20stC w budynku.
karolasterka Opublikowano 3 Października 2018 Autor #12 Opublikowano 3 Października 2018 U mnie w "info" tego nie ma. A możesz opisać jak masz ustawione, tzn. sposób regulacji temperatury itp?
gbbsoft Opublikowano 3 Października 2018 #13 Opublikowano 3 Października 2018 Wyłaczenie na lato = 12stC Maks. temp. ogrzew = 76stC min. temp. zewn = -20stC tłumienie = tak typ budynku = średni Max moc cieplna = 100% Minimalna moc urządzenia = 11% (mniej nie można) Sposób regulacji = z.p.poc (Temp.zewn. z punktem pocz) System grzewczy = grzejniki Maks. temp. zasilania = 75stC Sposób obniżenia = Zewn (Prób temp. zewnętrznej) Krzywa grzewcza: Punkt końcowy = 75stC Punkt początkowy = 30stC Wpływ pomieszczenia = 5stC Korekta temp. Pom. = 0stC Szybkie rozgrzewanie = wył Pod linkiem, który podałem wcześniej opisałem, jak metodą prób i błędów ustawiałem krzywą grzewczą dla mojego domu. PS. U Ciebie w menu zużycia nie ma pewnie dla tego, że masz inny model pieca. Ja mam GB192i
gbbsoft Opublikowano 3 Października 2018 #14 Opublikowano 3 Października 2018 obserwując piec spisuje w Excelu następujące dane: - temperatura zawnętrzna - temperatura zewnętrzna tłumiona - modulacja - temperatura powrotu wody do pieca - temperatura zasilania (woda z pieca) - temperatura zadana w pomieszczeniu - temperatura zmierzona w pomieszczeniu U mnie w kilku miejscach są te same dane, ale w jednym miejscu są zaokrąglone do 1stC lub do 0.5stC, a w innym miejscu do 0.1stC. Interesują mnie zawsze Szybkie te drugie... :-)
karolasterka Opublikowano 3 Października 2018 Autor #15 Opublikowano 3 Października 2018 U mnie kilku parametrów brakuje- masz więcej ustawień np. " Max moc cieplna = 100% Minimalna moc urządzenia = 11% (mniej nie można)" . Wybieg pompy jak długi ustawiłeś? Nie masz programów czasowych? Ja w sumie nie potrzebuje 24/h 23 stopni
gbbsoft Opublikowano 3 Października 2018 #16 Opublikowano 3 Października 2018 Nie wypisałem WSZYSTKICH parametrów, bo ich dużo a nawet nie wszystkie mam wpisane w Excel. Niektóre są bezpośrednio na piecu. Kolejne parametry: Char. wykreślna pompy=Delta P2 Czas wybiegu pompy = 3 min Tryb zalaczania pompy = ź.ciepła Int.czasu (blok.cyklu) = 10 min Int.temp. (blok.cyklu) = -6K Jeżeli chodzi o program czasowy to mam ustawione tak: od 0:00 do 23:45 ma być 20stC, a od 23:45 do 0:00 ma być 18stC. Dlaczego, to opisywałem w linku, który dałem wyżej (aby nie wyskakiwał błąd pieca, że piec grzeje dłużej niż 48h). PS. Pamiętaj, że to jest dom niezamieszkały na stałe.
karolasterka Opublikowano 3 Października 2018 Autor #17 Opublikowano 3 Października 2018 Dziś podniosę moc kotła na 24KW. Wprowadzę Twoje uwagi do ustawień i poobserwuję co się będzie działo
karolasterka Opublikowano 3 Października 2018 Autor #18 Opublikowano 3 Października 2018 a czym różni się deltaP1 od 2 itp?
gbbsoft Opublikowano 3 Października 2018 #19 Opublikowano 3 Października 2018 Tego nie wiem. Też jestem ciekaw. Stawiam, że jest schemat typu: chwilę kręcę pompą, chwilę nie. Kwestia pewnie jest ile trwa pierwsza chwila, a ile druga. Np.: są sobie równe, albo: jedna jest dwa razy dłuższa od drugiej... Ale nigdzie nie znalazłem opisu...
Rimowałs Opublikowano 4 Października 2018 #20 Opublikowano 4 Października 2018 Delta p1. Stała najniższa moc pompy. Delta p2. Stała średnia moc pompy Delta p3 lub p4. Maxymalna stała moc pompy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.