Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór DBV1 - czy montować?

EdytaMaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do kolegów obeznanych w temacie dwa pytania: czy w układzie zamknietym i przy walsnym ujeciu wody (studnia glebinowa, hydrofor w kotlowni) jest sens instalowania zaworu schladzajacego? Jeden lokalny instaltor proponuje jego instalacje, a dwoch innych uwaza, ze w przypadku braku pradu zawor nie spelni swojej roli. Prawo i wytyczne producenta nakazuja jego instalacje, ale tam zalozono, ze woda bedzie z wodociagu. Ja profilaktycznie wolalabym go miec.

Drugie pytanie dotyczny zaworu 3d. W hurtowni zaproponowano mi dwa rozne zawory, jeden o wspolczynniku Kvs 12, a drugi 4. Zakladam, ze potrzeuje tego drugiego? Lokalni instalatorzy robia oczy jak "pieciozlotowki", kiedy pytam o ten wspolczynnik, wiec wole dopytac tutaj:)

Opublikowano

W Twoim przypadku najbezpieczniej będzie rozdzielić kocioł od instalacji CO wymiennikiem ciepła. Podraża to inwestycję ale daje 100 % bezpieczeństwa.

Kvs zaworu zależy od tego co on będzie obsługiwał. Ten współczynnik dotyczy wartości nominalnej zaworu, czyli w pełni "otwartego" i przy spadku ciśnienia na zaworze 1 bar. Takiego spadku w Twojej instalacji nie osiągniesz.

Opublikowano

Do instalacji kotla skompletowalam ponizsze akcesoria. Ktorych nie potrzebuje, zeby podlaczyc kociol poprzez rozdzielenie obiegow, a co musze kupic?

- pompa Grundfos Alpha2 Auto Adapt

- pompa Grundfos Alpha2L x 2szt.

- Regulus DBV 1 zawór schładzający + reduktor

- Esbe VTC 511 zawór temperaturowy

- Esbe zawór 3d z siłownikiem

- RTL Honeywell prosty do podłogówki

- filtr wodny 2szt.

- zawór kulowy z dławikiem 5szt.

- zawór kulowy z filtrem 1szt.

- zawor mosiężny trzpień 1szt.

- zawór zwrotny 3/4

- grupa bezpieczeństwa 2,5bar

- naczynie przeponowe Reflex CWU 35l.

- naczynie przeponowe Reflex C.O. 12l.

- kompletny wkład kominowy ze stali 1.4404 L50

P.S. W ogole znane sa jakies przypadki ugotowania kotla pelletowego, czy to tylko ja mam pecha co do miejscowych instalatorow i zaden nie uprzedzil mnie o takiej ewentualnosci i nie zaproponowal rozdzielenia obiegow za pomoca wymiennika plytowego?

Opublikowano

Instalator ma rację, że w przypadku braku prądu taki zawór nie zadziała - pompa od hydroforu nie będzie tłoczyć wody, czyli nie schłodzisz kotła - stałopalnego/ekogroszek

Piszesz, że w twoim przypadku będzie kocioł na pellet. Więc przy braku prądu nie ma możliwości na zagotowanie wody w takim kotle.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, to i ja sie dopisze z tym zaworem DBV.

Czy do peleciaka jest on niezbędny?

Niby taki piec się nie zagotuje przy braku prądu, a jak prąd będzie a uszkodzi się jakiś czujnik czy inna elektronika, to zadziała STB i piec się wyłączy.

Na schematach wszędzie jest ten zawór schładzający, ale czy konieczny?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.