Tabacman Opublikowano 26 Września 2018 #1 Opublikowano 26 Września 2018 Witam serdecznie mam problem z ustawieniem pieca kwm-sgr Pleszew Jarkot 25kw z sterownikiem argon3 . Powierzchnia grzewcza to około 190-200m Dom ocieplony styropian 10cm odległość domu od kotłowni około 30m poddasze użytkowe ocieplane wełną dach jak i podłoga Palnik ekoenergia pali na połowie od strony podajnika druga strona czarna dodatkowo nie dopala groszku i się skleja.. palnik nie uszczelniony i nie wiem uszczelniać czy nie bo czytam i opinie różne... obecne nastawy podawanie 10s przerwa 70 dmuchawa 20 bieg (maksimum to 50) nadmuch w podrzymaniu 15 przerwa w podtrzymaniu 15 krotność 03 nastawa 55 C chyba wszystko podałem jeżeli mógłby mi ktoś doradzić coś to z góry bardzo dziękuję jest to mój pierwszy taki piec a tu zima się zbliża...
shogunzlasa Opublikowano 27 Września 2018 #2 Opublikowano 27 Września 2018 Po pierwsze masz pewnie masz za duży piec, więc masz przesrane. Wypełnij:http://cieplowlasciwie.pl/ i wklej link z wynikiem. Po drugie wejdź na stronę: http://ekoenergia.eu/palnik-retortowy-producent/ i sprawdź którą masz wersje palnika. Jak włożyli Ci wersję 35kW to masz przesrane do kwadratu... Potem można coś kombinować.
Tabacman Opublikowano 27 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 27 Września 2018 Witam , podaje wynik lecz może być nie zbyt precyzyjny... i według niego piec jest za duży http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4h8z Palnik wersja 25kW Pozdrawiam
shogunzlasa Opublikowano 28 Września 2018 #4 Opublikowano 28 Września 2018 Masz przewymiarowany piec - tutaj jest główny problem. Ogólnie masz stosunek przerwa podawanie 1:7. Daj podawanie 4-5 sekund i moduluj tylko przerwą. czyli np. 5/40 (1:8). idziesz w dół bo daje za dużo węgla. Musisz dążyć do pracy na niskiej mocy - kocioł i tak da radę ogrzać dom bo jest za duży. Nadmuch też niżej. Jak się zrobi chłodniej to idziesz w górę 1:6 (5/30) 1:5 (5/25) i zwiększasz nadmuch. Pilnujesz kopca żeby się nie zapadał. Daj też większą krotność żeby palnik nie dostawał tyle węgla. Ustaw też histerezę CWU na 2 stopnie, żeby się częściej paliło. MUSISZ OBSERWOWAĆ PALENISKO i reagować. Kopiec za nisko - skróć przerwę, za wysoko i niedopalony - wydłuż. ZMIENIAJ TYLKO JEDEN PARAMETR (bo jak zmienisz 10/70 na 5/35 to niewiele zmieniłeś - dalej jest 1:7).
Tabacman Opublikowano 29 Września 2018 Autor #5 Opublikowano 29 Września 2018 Witam , zmieniając podawanie na 5s przerwę 60 s i zmniejszyłem nadmuch z 20 na 12 bieg , efektem było spadanie temperatury ...nie wiem może to przez opał jaki mam.. .Piec był kupowany u producenta więc oni tak doradzili że na taki metraż taki piec wystarczy... . Co do ustawień tych które podałeś spróbuję na innym opale np. z Castoramy , jak coś mogę później podesłać fotke jak się pali na palniku.
shogunzlasa Opublikowano 29 Września 2018 #6 Opublikowano 29 Września 2018 Zmieniles 1 do 7 na 1 do 12. Przegles pale. Tyle to za malo nawet czasem na sam bojler. Teraz masz za mala moc na palniku
Tabacman Opublikowano 30 Września 2018 Autor #7 Opublikowano 30 Września 2018 no to już jestem głupi ja się pochlastam zanim ten piec będzie chodził jak powinien , cały czas pół palnika pali... obecnie od wczoraj ustawienie 13s podawanie , przerwa 85 s nadmuch 20bieg tym razem zapewne za dużo podaje na długą przerwę...
YaroXylen Opublikowano 30 Września 2018 #8 Opublikowano 30 Września 2018 Witam Kolegów. A czy przyczyną tych problemów może być nieszczelny palnik(korona), ja bym od tego zaczął. Chwila roboty, a u niektórych użytkowników tych palników efekt wymierny. Pozdrawiam grono forumowiczów.
shogunzlasa Opublikowano 30 Września 2018 #9 Opublikowano 30 Września 2018 Do autora - miałeś grzebać jednym parametrem a kręcisz wszystkim jak kołowrotkiem... Albo stosujesz się do rad albo nie...
marcus312 Opublikowano 30 Września 2018 #10 Opublikowano 30 Września 2018 10 godzin temu, Tabacman napisał: cały czas pół palnika pali. Wygląda to tak że palnik sam podpowiada że jest o połowę za duży i pali tylko na połowie .
Tabacman Opublikowano 30 Września 2018 Autor #11 Opublikowano 30 Września 2018 Ja już kur...de nic nie wiem.... to co niby orły z Jarkotu mi wsadzili za duży palnik? Jak dzwoniłem do nich o poradę jakie parametry ustawić to szef powiedział tak : podawanie 18s przerwa 60s dmuchawa 12bieg nadmuch w podtrzymaniu 15s przerwa w podtrzymaniu 15min krotność 03 a na pytanie o pół palącym się palniku otrzymałem odpowiedź : weź pan na ręczną pracę i podpal... Ciul że mi nie dopala opału... co tam kopalnie chyba *** otworze... Więc jak mam teraz przestawić nie kręcąc jak kołowrotkiem? co 4 h jeden parametr zmieniać ? Ustawie jak mi radzą i zobaczymy Co jak spróbuję (pytam z ciekawości) 6s podawanie 50 przerwa będzie ok..? tylko ten palnik i nie dopał... :/ Przepraszam Panowie ale jak wspominałem w 1 poście jest to mój pierwszy sezon z takim piecem... i proszę o wyrozumiałość . Pozdrawiam
shogunzlasa Opublikowano 30 Września 2018 #12 Opublikowano 30 Września 2018 51 minut temu, Tabacman napisał: Więc jak mam teraz przestawić nie kręcąc jak kołowrotkiem? co 4 h jeden parametr zmieniać ? Ustawie jak mi radzą i zobaczymy Co jak spróbuję (pytam z ciekawości) 6s podawanie 50 przerwa będzie ok..? tylko ten palnik i nie dopał... :/ A skąd my to mamy wiedzieć? Sterownik robi co mu powiesz. Ale musisz mu powiedzieć co się dzieje w palenisku. Jak nie będziesz tam patrzeć i reagować na to co się dzieje to nigdy nie dojdziesz z tym ładu składu. Zamiast się napalać na jakieś ustawienia naucz się obługi - co się grzebie jak się dana rzecz dzieje w palenisku - a to masz opisane powyżej. Ustawiasz ręcznie ładny kopiec, nasypujesz w pracy ręcznej, dmuchasz, rozpalasz, dajesz ustawienia - czyli podawanie 5-6 sekund i jakaś przerwa powiedzmy 40. Nadmuch z 20% czyli tam 10 czy 12/50. Jak się kopiec zapada - skrócasz przerwe, jak się przesypuje wydłużasz i tadam - to jest cała regulacja Jak się zimno zrobi to nadmuch w górę i ustawiasz kopiec. OBSERWUJESZ PALENISKO. . Jak za chwilę napiszesz, że zmieniłeś podawanie z 5 na 10, z 10 na 13, z 13 na 8 itd to już Ci nic nie pomoże...
Pieklorz Opublikowano 30 Września 2018 #13 Opublikowano 30 Września 2018 Myślę że masz ten wiekszy palnik, fota by prawdę powiedziała. 1. Uszczelnic palenisko 2. Jak ten większy palnik, to instrukcja argon3 w dłoń i na za duzego trupa brucera czy wieksza ekoenergie masz w serwisowym dwie funkcje pozwalajace powalczyc o lepsze rozjażenie węgla na wielkiej japadze. Masz podbicie dnuchawy w biegach przy podaniu paliwa oraz wydłużebie czasu mocniejszego dmuchnięcia. Np. Robisz podbicie 5biegów i czas 12sekund podbicia... Reszta już w normalbym menu np. 7sek podawanie, 40sek pauza, dmuchawa 12bieg.
Tabacman Opublikowano 5 Października 2018 Autor #14 Opublikowano 5 Października 2018 Witam , dziś zabieram się za uszczelnienie palnika później rozpalę to dam fotę z efektu.
Tabacman Opublikowano 5 Października 2018 Autor #15 Opublikowano 5 Października 2018 Palnik uszczelniony sznurkiem z włókna szklanego ;) efekt pali cały palnik :D . Dziękuję za wszystkie rady na pewno z nich skorzystam ;)
YaroXylen Opublikowano 8 Października 2018 #16 Opublikowano 8 Października 2018 Witam Kolegę. Czy mógłbyś reszcie koleżeństwa pochwalić się wynikami (poprawą spalania). Może jakieś fotki i krótki opis, było by to ciekawe zakończenie rozwiązania problemu i pomocą dla wszystkich jej poszukujących w podobnym problemie. Pozdrawiam.YARO.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.