Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z zapowietrzaniem się grzejników

djbicki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Witam wszystkich. Zacznę o tego że jest to mój pierwszy wpis na forum także proszę o wyrozumiałość. A mianowicie piszę tu z uwagi na to że mam problem z ciągłym zapowietrzaniem się trzech grzejników (2 x stalowe 30x1200 i 1 x aluminiowy 60x60) na pierwszej kondygnacji. w grzejnikach zamontowane są automatyczne odpowietrzniki, oraz zawory termostatyczne. Problem polega na tym jeżeli grzejniki odkręcone są na 5 i z kryzowane na powrocie na zaworze kulowym przedstawionym na zdjęciu grzejniki całe grzeją i nie ma powietrza. W momencie kiedy przykręcę termostaty na 3 i odczekam ok. 5 min i odkręcę z powrotem na 5 nagle słychać wodę i wylatuję powietrze z automatycznych odpowietrzników i tak w kółko. Natomiast kiedy przykręcę lub odkręcę mniej lub więcej zawór kulowy naglę w rurze na powrocie co idzie na pierwszym piętrze słuchać przelewającą się wodę a po wyłączeniu pompy słychać jak z rury powrotu zlewa się woda. Gdy taka czynność następuję idę na górę i przy zakręconych grzejnikach odpowietrzam rure powrotu na śrubunku przy grzejniki i wtedy wylatuje powietrze i jest ok. Przy każdej regulacji nachodzi powietrze. Co może być problemem ? Nadmieniam iż instalacja w tym roku przerabiali fachowcy a teraz rozkładają ręce i chcą mi montować na tej nitce co idzie o góry rozdzielacz dwójkę z automatycznym odpowietrznikiem i narażać mnie na dodatkowe koszty bez gwarancji sukcesu. Na dole wszystkie grzejniki grzeją super  problem tylko z tą górą. Bojler nie ma niestety automatycznego odpowietrznika na jego szczycie z uwagi na to że poprzedniemu lokatorowi tak ktoś zamontował bojler. Kocioł ma 12 kw firmy Dworek, pompa grundfos 40-stka, chodzi na 2 biegu, instalacja wykonana z rur pex 20 i 16 na zacisk, naczynie wyrównawcze jest od najwyższego grzejnika 1m. Proszę o jakąś poradę żeby ci fachowcy mogli to naprawić i zrobić te ciągłe się zapowietrzanie tej góry. pozdrawiam 

szkic centralnego.jpg

IMG_20180926_100339.jpg

IMG_20180926_100246.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, djbicki napisał:

w grzejnikach zamontowane są automatyczne odpowietrzniki

Jeżeli jest pompa na powrocie to tych odpowietrzników nie powinno być-tak myślę.

A też naczynie wyrównawcze jest trochę za nisko.

Opublikowano

A dlaczego nie moze byc odpowietrznikow? Zbiornik wyrownawczy jest maksymalnie ja moze byc powyzej jest dach a zbiornik na poddaszu w szafie aby nie zamarzal 

Opublikowano

Tam są 2 błędy

odpowietrzniki aut na powrocie -trzeba będzie je zakręcić, inaczej zaciągają powietrze, co sam opisujesz

drugi błąd to zbyt nisko naczynie wzbiorcze ,powinno być min 2m nad resztą instalacji

Opublikowano

5 lat użytkowalem na tym samych rurach ktore wykorzystali fachowcy i filtry jak patrzylem co rok czyste. Sprobuje wstawic ręczne odpowietrzniki jak mialem kiedys i zobacze czy to pomoze, zbiornik niestety wyzej nie moze byc praltycznie jest pod dachem. Przed przeróbka kotla wszystko chodzilo u gory lecz nie grzaly cale grzejniki na dole na w ostatnim pokoju teraz super. 

Opublikowano

Musisz dać ręczne odpowietrzniki i ustawić bieg pompy jak najniżej się da do prawidłowej pracy instalacji- możliwe że będzie potrzebna ponowna regulacja hydrauliczna całej instalacji.

Opublikowano

Regulacja hydrauliczna to kryzowanie, odpowietrzanie to inna broszka.

Musisz tak ustawić kryzy aby grzejniki grzały tak jak potrzeba przy najniższym biegu pompy.

Czyli pompa na 1 bieg czy co tam masz i ustawiamy najdalszy grzejnik - grzeje to to kręcimy tymi bliższymi pompy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.