maciekchn Opublikowano 17 Września 2018 #1 Opublikowano 17 Września 2018 Witam Proszę o wyjaśnienie Czym się różni kocioł jedno od dwóch funkcyjnego kiedyś myślałem że jednofunkcyjny pełni rolę tylko ogrzewania domu a dwufunkcyjny jako druga opcja to grzewanie wody.
odpowietrznik Opublikowano 17 Września 2018 #2 Opublikowano 17 Września 2018 Dwufunkcyjny ogrzewa dom oraz grzeje wodę użytkową przepływowo(jak popularnie nazywany junkers) Jednofunkcyjny również ogrzewa dom a dla przygotowania wody użytkowej musi współpracować z zasobnikiem pojemnościowym,CWU grzeje w tzw.priorytecie czyli jeżeli dostanie sygnał że spadła temp.wody w zasobniku to ogrzewanie budynku stop a zawór w kotle przełancza na grzanie wody użytkowej do nastawionej na sterowniku temp.
maciekchn Opublikowano 17 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 17 Września 2018 No też tak myślałem , ale założyli mi jedno funkcyjny bez zbiornika (boiler) imergaz exa 24 i do tego i do tego ma być ...
maciekchn Opublikowano 18 Września 2018 Autor #4 Opublikowano 18 Września 2018 Czy to się sprawdzi ? Bo jeszcze nie podlączone
Ksieciunio Opublikowano 18 Września 2018 #5 Opublikowano 18 Września 2018 Musisz miec zbiownik CWU - boiler by miec ciepla wode z kotła jedno funkcyjnego.
maciekchn Opublikowano 21 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 21 Września 2018 Zmieniliśmy na exa28 dwu-funkcyjny
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.