Konkol Opublikowano 14 Września 2018 #1 Opublikowano 14 Września 2018 Witam, mam problem z ustawieniami kotła ponieważ nie dopala węgla i słabo z temperatura spada poniżej nastawy. Duże spalanie opału.Nie wiem czy to normalnie dopiero niedawna mam ten piec. Parametry konfiguracyjne: - Nastawa kotła: 50°C - Czas podawania: 15sek - Czas między podawaniem: 00min 45sek - Wydajność dmuchawy: 3 bieg/12 - Czas przedmuchu w stanie podtrzymania: 40sek - Czas przerwy w podtrzymaniu: 35min - Krotność podawania w podtrzymaniu: 1 - Tryb pracy pomp: lato - Nastawa C.W.U: 45°C - Podajnik: właczony Parametry serwisowe: - Temperatura załaczenia pomp: 35°C - Czas odłaczenia pomp CO: 10min - Obniżenie kotła: 00°C - Wybór temperatury zadanej: tylko nastawa - Termostat pokojowy: Pilot - Czujnik pokrywy: wyłaczony - Ograniczenie minimalnej nastawy: 35°C - Obieg podajnika: wyłaczony - Temperatura wyłaczenia regulatora: 28°C - Czas do wyłaczenia regulatora: 15min. - Histereza kotła: 1°C - Zabezpieczenie kosza: czujnik - Czujnik kosza: 70°C - Czas podawania w awarii: 5min - Nadwyżka C.W.U: wyłaczona - Wybieg C.W.U: 3min - Moc biegu 11: 70% - Moc biegu 1: 10% - Typ podajnika: ślimak - Przysłona dmuchawy: Opał: Skarbek Wartość opałowa - pow. 28MJ/kg Zawartość popiołu - max 8% Zawartość wilgoci - 6-8% Spiekalność - 0-20 Uziarnienie - 8-25mm
szelest Opublikowano 14 Września 2018 #2 Opublikowano 14 Września 2018 Czas podawania: 5sek Czas między podawaniem: 00min 60sek Wypróbuj to
Konkol Opublikowano 14 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 14 Września 2018 Nie da sie ustawic 60sek max 59sek.
Konkol Opublikowano 14 Września 2018 Autor #5 Opublikowano 14 Września 2018 Kiedys miałem tak ustawione bo ktos mowił zebym zmienił na 5sek i ze ma sie zamknac w 60sek cały proces czyli Czas podawania: 5sek, a Czas miedzy podawaniami: 00min 55sek. i były spieki i sie załaczał czesto zeby podbic temperature bo spadała ponizej 50°C tak około 46,8°C
szelest Opublikowano 14 Września 2018 #6 Opublikowano 14 Września 2018 Jak spieki to doreguluj powietrze,i skracaj przerwę. 1. Nie kręcimy wszystkim w jednym czasie 2. Jeżeli paliwo nie jest dopalone, ale osiągamy zadaną - wydłuż pauzę dla 100%mocy 3. Jeżeli paliwo nie jest dopalone i nie osiągamy temp. zadanej - podnieś nadmuch 4. Jak paliwo się spieka, ale osiągamy zadaną - obniżamy nadmuch 5. Jak paliwo się spieka i nie osiągamy zadanej - skracamy pauzę podawania lub wydłużamy czas podawania 6. Jak popiół się zlewa tworząc spieki żużlowe - obniżamy nadmuch 7. Jak popiół generuje spieki koksowe - podnosimy nadmuch
Konkol Opublikowano 14 Września 2018 Autor #7 Opublikowano 14 Września 2018 Probowałem to w dzien jest w miare ok tylko wieczorem jak jest zimniej to wtedy znowu jest lipa. Jak wczoraj było 20°C na zewnatrz to dobił do 63.5°C a dzis juz jest 10°C i ledwo max.53.4°C
szelest Opublikowano 14 Września 2018 #8 Opublikowano 14 Września 2018 Jaki opał? Sadzę masz? Wygląda ,że za mało powietrza odsłoń trochę przysłonę i obserwuj.Widzę że polnik Ardeo obrotowy AZP-MR
Konkol Opublikowano 14 Września 2018 Autor #9 Opublikowano 14 Września 2018 Skarbek opisane w poscie wyzej, przysłona faktycznie jest mało tez wrzuciłem zdjecie do posta. Sadza osadza sie na sciankach kotła i to konkretnie bo raz na tydzien przy zasypywaniu czyszcze z grubej warstwy. A palnik to AR+
krisgie Opublikowano 14 Września 2018 #10 Opublikowano 14 Września 2018 27 minut temu, szelest napisał: 3. Jeżeli paliwo nie jest dopalone i nie osiągamy temp. zadanej - podnieś nadmuch Ze wszystkich wymienionych chyba obstawiałbym to co w cytacie. Mam to paliwo, nie spieka się i dopala do zera na dwóch różnych palnikach.
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Września 2018 #11 Opublikowano 14 Września 2018 Po pierwsze to czas odlaczenia pompy… Ustaw zeby pracowala na stale. Kociol bedzie mial stabilniejszy odbior . A temperature w pomieszczeniach skoryguj na grzejnikach. Odkrec i wyczysc wyczystke pod korona retorty. A zaczac trzeba od uszczelnienie korony palnika, jezeli to nie bylo dotad wykonane. Bez tego nie nalezy nawet uruchamiac kotla z nieobrotowa korona palnika. Ponizej instrukcja jak to nalezy wykonac. Silikon 1200 stopni. http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.htmloz Rozpal na recznym i ustabilizuj kopczyk na 3-4 cm ponad korone retorty. Potem automat. Podawanie 5 sek, przerwa zaleznie od wegla. Zacznij od 40 albo 50 sek. Powietrza niewiele. Tak zeby plomien nie byl kopcacy i leniwy. Ale tez i rwacy. Nieuszczelniona korona sprawia ze wegiel sie niedopala. A lewe powietrze ucieka dolem wychladzajac przy tym caly kociol. Masz jakies mieszacze na instalacji? Wrzuc foto albo schemat.
szelest Opublikowano 14 Września 2018 #12 Opublikowano 14 Września 2018 Visitor1230: To jest palnik z obrotem .
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Września 2018 #13 Opublikowano 14 Września 2018 Rzeczywiscie. Nie zauwazylem tej wajchy z boku na foto.
Konkol Opublikowano 14 Września 2018 Autor #14 Opublikowano 14 Września 2018 Pompa CO narazie nie jest używana, bo tylko ustawienie czasu odlaczenia tej pompy mam narazie chodzi w trybie lato z sama C.W.U. Obrotowa jest. Piec pracuje dopiero 1.5 miesiaca był wstawiony na miejsce smieciucha. Instalacji zdjecia porobie zaraz.
bonanza Opublikowano 14 Września 2018 #15 Opublikowano 14 Września 2018 Sam robiłeś instalację, bo wygląda niebezpiecznie.
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Września 2018 #16 Opublikowano 14 Września 2018 Brak zaworu mieszajacego np. 4D. Wtedy albo bedziesz jechal z temperatura kotla na 50 stopni i za piec lat go wyrzucisz na zlom. Albo bedziesz gotowal wode w grzejnikach. Proponuje wstawic wspomniany zawor najlepiej z silownikiem. I sterowac go pogodowo ze sterownika kotla. A jak sie nie da z kotla to wstawic osobny sterownik pogodowy zaworu np. Tech 431 N. Co do bezpieczenstwa w instalacji niech sie wypowiedza bardziej kumaci.
bonanza Opublikowano 14 Września 2018 #17 Opublikowano 14 Września 2018 Dokładnie. Nie chciałem poruszać tej kwestii. Bo warto określić, kto wykonał instalację? Jak sam, to ok. Uczymy się na błędach, ale jako instalator, to prokurator.
Konkol Opublikowano 14 Września 2018 Autor #18 Opublikowano 14 Września 2018 Dobiliście mnie bo akurat instalator a zapłaciłem za to nie mało. I u mnie z okolicy jest kilkanascie osob co tez tak maja zrobione i oni robili.
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Września 2018 #19 Opublikowano 14 Września 2018 Na youtubie masz zasade dzialania takiego mieszacza. Jak wspomnialem mozna na niego zalozyc silownik i temperature na grzejniki sterowac pogodowka. https://informatorbudownictwa.pl/porady/13179-zawory-trojdrogowe-lub-czterodrogowe-co-warto-wiedziec
Konkol Opublikowano 14 Września 2018 Autor #20 Opublikowano 14 Września 2018 Ale da sie u mnie jakims łatwym sposobem to zamontowac czy srednio?
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Września 2018 #21 Opublikowano 14 Września 2018 Dlaczego ma sie nie dac? Zasada jest prosta jak budowa cepa. Przy okazji mozesz sobie zrezygnowac z tej smiesznej kuli a pompe na obieg dac normalnie. A tak na powaznie to sa nie instalatorzy tylko skrecacze i spawacze rur. Jezeli zaczynasz kolego przygode z ekogroszkiem to pozwole sobie dac kilka rad. Po co masz poznawac niuanse takiego palenia przez pryzmat portfela. Zelazne zasady: 1 tylko suchy opal , nie stosowalem tego i stalowy zbiornik przegnil na wylot w piatym sezonie. podobnie bylo ze stalowzm slimakiem. ukrecil sie po prostu 2 wysoka temperatura zadana na kotle. 65 - 70 stopni. Nie boj sie ze wiecej spalisz. Za to w kotle nie znajdziesz rdzy 3 Jezeli slimak jest stalowy, po trzecim sezonie wymontuj go i ocen stan 4 zamontuj 4 D i steruj nim pogodowo 5 nie stosuj obnizenia nocnego temperatury w domu. Bedzie komfortowo i taniej 6 jak juz nauczysz sie palic w kotle, ustaw nizsza moc Ja na poczatku przygody z ekogroszkiem robilem wszystko na odwrot. Problemy byly jak wyzej opisane. Zuzycie wegla ponad 3 tony. Po po przeczytaniu tego co w linku ponizej, edukacji na forum, zastosowaniu mieszacza z pogodowka, spalanie spadlo przed termomodernizacja chawiry do 2.2 Tony http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-ogrzewac-by-sie-ogrzac/ Edit: Co jeszcze wazne to doplyw powietrza do kotlowni. Jak dobrze pamietam, to zeby spalic 1 kg wegla potrzeba 28 m szesciennych powietrza.
Konkol Opublikowano 14 Września 2018 Autor #22 Opublikowano 14 Września 2018 A dałoby sie zrobic tak zeby to chodziło narazie tak zeby nie trzeba było przerabiac bo to jest dopiero połtora miesiaca wiec teraz zaczynac wszystko od nowa przerabianie itd Bo tu jest najwiekszy problem z tym ze tutaj wiecej niz 63,5°C to cieżko jest a jak jest chłodno wieczorem to teraz jest taka lipa ze piec ustawiony na 50°C a z 10 razy jak nie wiecej musi podac zeby dobiło do tych 50stopni bo spada nawet do 46°C
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Września 2018 #23 Opublikowano 14 Września 2018 Nic nie musisz od razu przerabiac. Ustaw kociol tak jak bylo opisywane. W pierwszej kolejnosci musisz dojsc do ladu z palnikiem. A te spalanie to na jakim jest poziomie. Edit: Pewnie rozpalasz tylko na wieczor. I to co pisze Panczo. Dekiel do uszczelnienia silikonem 300 stopni.
panczo88 Opublikowano 14 Września 2018 #24 Opublikowano 14 Września 2018 Ewidentnie na zdjęciu widać przedmuch z pod tej klapki skręcanej na dwie śruby,wypadało by to uszczelnić.
Konkol Opublikowano 14 Września 2018 Autor #25 Opublikowano 14 Września 2018 Tak sprobuje jutro wezme. Wyczyszcze wszystko. Podawanie i przerwe juz ustawiłem Czas podawania: 5sek i Czas miedzy podawaniami: 55sek. Reszta jak w pierwszym poscie. Czy zmiejszyc do 40 i zwiekszac w zaleznosci od efektów. Bo chwile przed jest tylko zar to nie wiem czy tak ma byc czy poprostu ma byc płomien cały czas. Rozpalone jest cały czas. Tylko jak ustawie nastawe na powiedzmy 65°C to nie bedzie chodziło cały czas w fazie grzania? Co do spalania to z ok. 3worki 25kg na tydzien.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.