Gość witek1234 Opublikowano 10 Października 2018 #76 Opublikowano 10 Października 2018 Witaj druhu:) Jak zawsze rzeczowo i na temat. Tak, bufor to jest panaceum na problem Cichego, była o tym mowa. Zauważam że zaczynamy kręcić się dookoła rozpatrując ten problem na wszelkie możliwe warianty. Pora na wdrażanie tych pomysłów w życie. Który okaże się najtrfniejszy, wyjdzie po próbach . Powodzenia. :)
Gość Opublikowano 10 Października 2018 #77 Opublikowano 10 Października 2018 6 godzin temu, witek1234 napisał: Tak, bufor to jest panaceum na problem Cichego, była o tym mowa No nie wiem czy jest to wyjście patrząc na instalację,która już jest. Piec to jedynie 8kW,więc bufor w porywach 500-800l.Na grzejniki zimą idze 65°C,więc i tutaj kolejny minus. Bufor dobra sprawa w okresach przejściowych-według mnie. I tak cały czas myślę o regulacji mocy pieca w bardzo łatwy sposób montując kawał blachy w pionie od strony drzwi zasypowych-regulacja zależnie od pory roku.Takie pomysły laika :)
majmaj Opublikowano 10 Października 2018 #78 Opublikowano 10 Października 2018 Blacha zamiast szamoty w ten sposób ciekawy patent.
majmaj Opublikowano 10 Października 2018 #79 Opublikowano 10 Października 2018 Panowie podpiętek wszystko gra gdyby nie.... SPORY problem. Coś czego nie przemyślałem kompletnie. Nie mam gdzie umieścić czujnika temperatury od miarkownika! Dlaczego? Bo mam dwie osobne rury wyjściowe z pieca od bojlera i od obiegu na kaloryfery. Wiadomo nie mogę przyczepić czujnika do wyjścia na kaloryfery bo gdy będzie dogrzewać wodę na bojler to będzie temp na tej ruże spadać - i odwrotnie. Mój piec to elektromet eko kwr 15 strona z schematem w pdf: http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/411 ktoś ma jakiś pomysł? No ok po przeglądnięciu schematu mam pomysł, pkt. 17 manometr i termometr. Zdemontowałem górną klapę pieca i faktycznie tam jest jakaś rurka (która potem jest wyjściem z pieca do odpowietrzenia 16). W tą rurkę wchodzi miedziany przewód i na to wygląda że jest to czujnik. Wygląda na to że z tego miejsca są pobierane dane odnośnie temp kotła i przekazywane do sterownika reg 06. Jeśli doczepie czujnik tu gdzie zaznaczyłem myślicie że będzie ok? Pytam bo nie mam już opcji sprawdzenia....
Gość Opublikowano 10 Października 2018 #80 Opublikowano 10 Października 2018 @majmaj Będzie ok-obserwuj temp pieca i miarkownika (pewnie będzie różnica) i wtedy ustalisz przy jakiej temp ma zamykać miarkownik klapkę.
majmaj Opublikowano 10 Października 2018 #81 Opublikowano 10 Października 2018 Znalezione, dwa czujniki są dokładnie obok tego miejsca co zaznaczyłem. Jeden to elektroniczny od sterownika a drugi od zwykłego termometru. W to miejsce dam czujnik od miarkownika i jeszcze dzięki temu będzie idealnie ta sama temp na miarkowniku co i na sterowniku. Cytat Ale cwu grzejesz cały czas? Pompę od cwu i co masz osobno? Obecnie CWU mam jako priorytet - pierw grzeje bojler potem idzie na dom. Tak mam dwie pompy.
Gość Opublikowano 10 Października 2018 #82 Opublikowano 10 Października 2018 2 minuty temu, majmaj napisał: będzie idealnie ta sama temp na miarkowniku co i na sterowniku. Daj znać czy faktycznie będzie ta sama temp
majmaj Opublikowano 10 Października 2018 #83 Opublikowano 10 Października 2018 Dam znać, ale nie ma innej opcji skoro w tamtym miejscu są czujniki sterownika. Tutaj foty jak wygląda 3stopniowe uchylanie klapki. Jedyny problem to chyba faktycznie będzie zbyt mocne uchylenie przy rozpalaniu, będzie trzeba rozpalać przy odpiętym miarkowniku.
Gość Opublikowano 10 Października 2018 #84 Opublikowano 10 Października 2018 12 minut temu, majmaj napisał: ale nie ma innej opcji skoro w tamtym miejscu są czujniki sterownika Jest-niezbyt dokładny czujnik w kepasie,ale poobserwuj i daj znać. 12 minut temu, majmaj napisał: Tutaj foty jak wygląda 3stopniowe uchylanie klapki Ja stwierdzam po czasie,że to jednak jest nic nie warte,ponieważ według mnie pierwszy poziom zamknięcia powinien być przynajmniej 5°C przed zadaną bo kocioł zbyt szybko się rozpędza.Poza tym podczas palenia w zasadzie tylko jeden poziom otwarcia jest używany. 16 minut temu, majmaj napisał: zbyt mocne uchylenie przy rozpalaniu U mnie przy rozpalaniu jest o wiele mniejsza szczelina niż na 3 zdjęciu.I te odkręcanie miarkownika z pewnościa będzie Cię irytować. Zdaj relację po kilku paleniach. Pozdro
majmaj Opublikowano 10 Października 2018 #85 Opublikowano 10 Października 2018 Mam stary dom (80lat) komin bez wkładu i słaby ciąg kominowy to i powietrza więcej trzeba. Ta śruba to tylko na dziś. Docelowo będzie inne mocowanie, pewnie haczyk. W sumie jeśli stwierdze że za dużo powietrza zawsze mogę zmniejszyć wlot powietrza za klapką. To unister ani tyle wart bo otwiera na Maxa albo wcale. Dam znać. Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 10 Października 2018 #86 Opublikowano 10 Października 2018 @majmaj No w zasadzie dla mnie to bez znaczenia czy unister czy kepas bo w obu mam albo otwarta klapka albo zamkniętą.W unisterze jest płynne zamykanie/otwieranie klapki a w kepasie gwałtowne. No cóż,wybrałem epasa i muszę z tym żyć,aczkolwiek znając mnie pewnie zaraz coś przerobię by te otwarcia były mniejsze.Cena wygrała :) Mam prośbę. Mógłbyś sprawdzić czy da się ustawić przedmuchy w sterowniku co jaki czas i na jak długo-czy jest to jedna stała wartość?
majmaj Opublikowano 10 Października 2018 #87 Opublikowano 10 Października 2018 Da się ustawić obie te wartości. Obecnie mam co 5min na 15sek. To dawaj znać co tam wyjdzie z przeróbek. Ps. Wcześniej rozmawiałem z producentem tego miarkownika i kolejne wersje będą być może posiadać możliwość ustawienia szerokości szpar na danym stopniu uchyłu.
Gość witek1234 Opublikowano 11 Października 2018 #88 Opublikowano 11 Października 2018 Unister można tak wyregulować aby klapka otwierała się zawsze powiedzmy na 1cm. Zamiast linki jest łańcuszek i przy pomocy śruby rzymskiej super idzie to ustawić. Rozpalajcie z wyłączonym sterownikiem, śrubą na klapce ustawisz uchylenie klapki (stosunkowo male) nie musisz niczego innego robić. Nie wiem czy kepas ma możliwość dokupienia dodatkowego panelu pokojowego, ja taki sobie do Unistera dokupilem i mam podgląd oraz możliwość sterowania kotłem bez chodzenia do kotłowni.
majmaj Opublikowano 11 Października 2018 #89 Opublikowano 11 Października 2018 Ma możliwość dokupienia, bezprzewodowy chyba ok 100zł. Jestem dobrej myśli, tak na prawdę kwestia wyregulowania odpowiednio pierwszej szpary bo na tej najwięcej będzie pracował miarkownik.
majmaj Opublikowano 12 Października 2018 #90 Opublikowano 12 Października 2018 Dziś pierwszy test na drewnie, dobrze to działa miarkownik trzyma temp faktycznie +/- 1-2 C od tej ustawionej. Co do temperatury którą wskazuje miarkownik to tak: Sterownik reg 06 pokazuje 60C (na wyświetlaczu LED). Termometr z manometrem (taki zwykły okrągły) na sterowniku reg 06 pokazuje 56C. Miarkownik pokazuje 56C. Czujniki są w tych samych miejscach - który to poprawny wynik nie wiem :)
Gość Opublikowano 12 Października 2018 #91 Opublikowano 12 Października 2018 @majmaj A czujnik na miarkowniku szybko nabiera temperaturę czy te stopnie rosną powoli?
majmaj Opublikowano 12 Października 2018 #92 Opublikowano 12 Października 2018 Rosną tak samo jak i na tym z sterownika. 3C to nie problem, gorzej jak by było z 10.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.