Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła w układzie zamkniętym

MacieyWr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, PioBin napisał:

Ale dla przykladu sa instalacje hybrydowe czyli wegiel + gaz lub pompa ciepla, buforowe, itd. Po co wkladac kociol w uklad otwarty jesli nastepnie i tak trzeba to zamknac. Nie wszedzie koszt instalacji otwartej to "tylko" zbiornik i rurka. Ten koszt to rowniez samo umieszczenie tego zbiornika w najwyzszym punkcie np. na strychu nieogrzewanym trzy kondygnacyjnego budynku.

Kazdy przypadek trzeba policzyc osobno. Nie ma jednej sprawdzonej metody dla wszystkich i wszystkiego.

Dokladnie. U mnie np. Mozna by bylo zrobic, ale jak kupowalem dom to byly juz zrobione tynki i gladzie i trzeba by bylo od nowa robic bruzdy pod pex i wyjsc jakos na poddasze. W zasadzie nie wiem jak, bo ostatni grzejnik mam pod skosem dachu...

Opublikowano

Może komuś się przyda moje doświadczenie. Posiadam bufor 3210 litrów i piec 110 litrów pojemności. Chciałem ustalić faktyczną objętość zbiorniczka wyrównawczego dla tych objętości. Temperatura początkowa to 14stopni , włączyłem pompę kotłową rozpaliłem piec i nagrzałem w 8-9 godzin do temperatury 96 stopni całą objętość bufora bez rozwarstwienia. W wyniku rozszerzania wody do beczki wylało się 127 litrów wody. Zrobiłem naczynie 150 litrów i tak już 13 sezon będzie.

Informacje szczegółowe zapisałem sobie tak dla potomnych. A inhibitor korozji wykonywałem sam, a było tego z 50 litrów.

Może się komuś przyda taka informacja. Pozdrawiam palących :-)))

Opublikowano

3300l x 4% = 132l - to wynik podgrzania od 10-90C , podgrzewałeś od temp pokojowej  czyli od 20C do 96C - wynik zgodny z teorią i praktyką.

Naczynie dobiera się większe aby w nim zawsze była woda.

Opublikowano

Kolego Sambor.

Wyszło troszkę mniej :-) ... gdyż zbiornik również się rozszerzył...wiadomo milimetry ...ale każdy milimetr więcej przy metrze kwadratowym przekroju do jeden litr więcej pojemności i o tyle zmniejsza się pojemność wodna naczynia...

Muszę Tobie powiedzieć że kiedyś wlazłem na drabinę zobaczyć coś tam i sam stwierdziłem że widać różnice w wysokości zbiornika nagrzanego na maksa po pracy izolacji lekko obcierającej o ścianę góra-dół. Zazwyczaj bufor ładuję 35-40 do 95. i na ścianie ślad jest około 5-7mm. Aby naładować do takiej temperatury bufor niestety ale musiałem oszukać troszkę czujniki w piecu bo wiadomo... alarmy sterownika.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja mam 140l na 4 osoby, ale jak temp. jest większa na zbiorniku to mniej jej schodzi i spokojnie mniejszy wystarczy

Opublikowano

A ile wytrzymuje woda w takim zbiorniku gdy jest podgrzana np do 60 stopni. Czy jak zagrzejemy ją do takiej temp raz na dwa dni to wystarczy? Zastanawiam się czy w okresie letnim jest sens utrzymywać włączony kocioł cały dzień czy wystarczy zagrzać wodę w bojlerze raz na dwa dni. Zagrzanie 200L to jest kilkanaście minut. 

Opublikowano

No u nas to samo... Jak nam hydraulik podsumował ile nas to będzie kosztowało i w zasadzie wszystko praktycznie z własnej kieszeni, to już chyba lepiej dopłacać do tej grzałki w boilerze...

Opublikowano

Pelletu nie będzie, bo w rejonie mam tańszy groszek (ok 850-900zł tona) dobrej jakości, a pelletu prawie 0. A jak jest to potwornie drogi i niewiadomego pochodzenia (średnio ok 1100zł tona)

Opublikowano

Witam

Jak to jest z układem zamkniętym i otwartym? Do ogrzewania gazem i olejem opałowym stosuje się układ zamknięty, a opalanie paliwami stałymi układ otwarty, z tym że do kotłów na pellet niektórzy też stosują układ zamknięty nawet producenci kotłów dają wybór.

Oczywiście wszystko zgodnie z PN.

Pozdrawiam.

Opublikowano

U nas na groszek też hydraulik poleca zamknięty. W hurtowni gdzie pytaliśmy się o kocioł, sprzedawca twierdzi, że też co raz więcej osób robi zamknięty na groszek. 

U nas dom był projektowany jakieś 15 lat temu i w projekcie jest olej. Nie chcemy oleju bo to się nie opłaca. To już lepiej byłoby poczekać na papiery od gazu (6-8 miesięcy). A, że za miesiąc powiększy nam się rodzina, to zaczyna nam się co raz bardziej spieszyć. Być może z czasem zrobimy sobie gaz, ale tą zimę trzeba jakoś grzać. 

Opublikowano

Możecie mi pomóc w jeszcze jednej kwestii ?

Moja kotłownia wygląda tak jak na zdjęciu. Jak daleko musiałby stać kocioł od komina, żeby wszystko było ok ? Raczej będę musiał przesuwać drzwi... 

Do tego jeszcze mam pytanie odnośnie samego komina. Komin z cegły ceramicznej kl.15 (to chyba zwykła cegła ?). Jaki musi być wkład do komina ? Przewód komina ma jakieś 25x25cm.

kotlownia1.JPG

Opublikowano

Kocioł wstaw jak na szkicu, drzwi mogą zostać jak są skoro od komina masz 85 cm, kwestia wybrania odpowiedniego kotła i wkład do komina możesz sobie odpuścić.

Chcesz zobaczyć jak to działa - podjedź do mnie i zobacz, od granicy Wrocławia to 10 minut jazdy.

Producent tanich pelletów jest np. w Środzie Śląskiej, ale w Allegro czy OLX też wielu się znajdzie więc pelletowca też bym brał pod uwagę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.