Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polecam Skam-PV bo mam porównanie z palnikami retortowymi i SV-200 to zupełnie inna liga.

Opublikowano (edytowane)

Z ociepleniem podłóg jest kicha. W części domu (kuchnia, korytarz, łazienka) są kafelki, pod którymi raczej nic nie ma, w pokojach dechy, na nich okleina i dywany. Pod spodem pewnie nawet trocin nie ma.

Myślałem o tym, żeby wziąć klastra z ironem, ale jestem w stanie poczekać na skampa, jeśli okaże się lepszym rozwiązaniem, ale chciałbym wybrać świadomie. Czym ten palnik rurowy powinien mnie przekonać do skampa?

Edytowane przez AFC
  • 2 lata później...
Opublikowano

Cześć. Ja chciałem się podpiąć, bo zastanawia mnie kocioł na ekogroszek i pellet. wiecie coś o tym? Włąśnie u Biadały coś takiego jest i już nie wiem czy lepiej to, czy zwykły peletowy. Będę wdzieczny za odpowiedź. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 9.09.2018 o 16:52, SUSPENSER napisał:

Ja bym tu polecił Skam-PV 20 bo da radę z niego wyciągnąć ponad 20 kW na dobrym ekogroszku, a i na 30% mocy wyniki ma bardzo dobre.

Możesz wyjąć zawirowywacze i płytę deflektora to spaliny będą wyższe i komina nie zajedziesz.

Ile w zeszłym sezonie spaliłeś i czego [drewno, węgiel] do ogrzania tego domu ?

Witaj, zauważyłem że te nowości 5 klasy to takie stare miałowce. Pozdrawiam

W dniu 14.09.2018 o 10:17, shogunzlasa napisał:

Sztoker ma sterowanie zaworem w sterowniku (COBRA) - IRYDy też mają, argos chyba nie.
Palniki są różne, ale są to konstrukcję pod klasę 5tą w przeciwieństwie do starych rozwiązań.
Sztoker ma palnik klepsydrowy - przypomina SV - wypycha opał wprost na palenisko które jest w kotle
SV - wypycha na palenisko które nie jest częścią kotła - tylko osobny palnik
Ardeo - działa jak typowa retorta stosowana od x lat - ślimak + kolano
Nie wiem który sprawdzi się u Ciebie najlepiej. Zależy też od opału. Możesz zapytać Pieklorza

Witaj, też szukam pieca i Sztoker ma dobrą opinię tylko ciężko jest go w kotłowni ustawić, może coś więcej napiszesz o Sztokerze.Pozdrawiam