SUSPENSER Opublikowano 15 Września 2018 #26 Opublikowano 15 Września 2018 Polecam Skam-PV bo mam porównanie z palnikami retortowymi i SV-200 to zupełnie inna liga. Cytuj
AFC Opublikowano 18 Września 2018 Autor #27 Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) Z ociepleniem podłóg jest kicha. W części domu (kuchnia, korytarz, łazienka) są kafelki, pod którymi raczej nic nie ma, w pokojach dechy, na nich okleina i dywany. Pod spodem pewnie nawet trocin nie ma. Myślałem o tym, żeby wziąć klastra z ironem, ale jestem w stanie poczekać na skampa, jeśli okaże się lepszym rozwiązaniem, ale chciałbym wybrać świadomie. Czym ten palnik rurowy powinien mnie przekonać do skampa? Edytowane 18 Września 2018 przez AFC Cytuj
Krychu Opublikowano 5 Października 2020 #28 Opublikowano 5 Października 2020 Cześć. Ja chciałem się podpiąć, bo zastanawia mnie kocioł na ekogroszek i pellet. wiecie coś o tym? Włąśnie u Biadały coś takiego jest i już nie wiem czy lepiej to, czy zwykły peletowy. Będę wdzieczny za odpowiedź. Cytuj
Mieszko001 Opublikowano 16 Lutego 2021 #29 Opublikowano 16 Lutego 2021 W dniu 9.09.2018 o 16:52, SUSPENSER napisał: Ja bym tu polecił Skam-PV 20 bo da radę z niego wyciągnąć ponad 20 kW na dobrym ekogroszku, a i na 30% mocy wyniki ma bardzo dobre. Możesz wyjąć zawirowywacze i płytę deflektora to spaliny będą wyższe i komina nie zajedziesz. Ile w zeszłym sezonie spaliłeś i czego [drewno, węgiel] do ogrzania tego domu ? Witaj, zauważyłem że te nowości 5 klasy to takie stare miałowce. Pozdrawiam W dniu 14.09.2018 o 10:17, shogunzlasa napisał: Sztoker ma sterowanie zaworem w sterowniku (COBRA) - IRYDy też mają, argos chyba nie. Palniki są różne, ale są to konstrukcję pod klasę 5tą w przeciwieństwie do starych rozwiązań. Sztoker ma palnik klepsydrowy - przypomina SV - wypycha opał wprost na palenisko które jest w kotle SV - wypycha na palenisko które nie jest częścią kotła - tylko osobny palnik Ardeo - działa jak typowa retorta stosowana od x lat - ślimak + kolano Nie wiem który sprawdzi się u Ciebie najlepiej. Zależy też od opału. Możesz zapytać Pieklorza Witaj, też szukam pieca i Sztoker ma dobrą opinię tylko ciężko jest go w kotłowni ustawić, może coś więcej napiszesz o Sztokerze.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi