Janikp80 Opublikowano 1 Września 2018 #1 Opublikowano 1 Września 2018 Przymierzam się zakupić czujnik temp. zew. w celu sterowania procesem palenia i grzania na podstawie temp. zew. Proszę o poradę czyi jak to działa, na co zwrócić uwagę jak ogarnąć ten temat. Może ktoś wyjaśni czy lepiej sterować w tym przypadku mieszaczem (konieczny zakup siłownika do zaworu 4d) czy tak jak to opisują temperaturą kotła.
Gość Visitor1230 Opublikowano 1 Września 2018 #2 Opublikowano 1 Września 2018 Lepiej jest sterowac mieaszaczem. Sterujac tylko temperatura zadana kotla nie osiagniemy nic. Niektore sterowniki obslugujace pogodowke moga sterowac i jednym i drugim.
Janikp80 Opublikowano 1 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 1 Września 2018 Więc pozostaje jeszcze zakup siłownika. Ok, a jak to wszystko wygląda w praktyce? Rzeczywiście działa tak jak w instrukcji wraz ze spadkiem temp. za oknem steruję tak silownikiem by utrzymać temp wg. wcześniej ustalonej krzywej grzewczej?
Przemyslaw85 Opublikowano 1 Września 2018 #4 Opublikowano 1 Września 2018 U siebie mam tak podłączone gdzie to na podstawie krzywej konkretna temp płynie na mieszkanie.Jak dobrze wszystko podłączysz i ustawisz krzywą uzyskawszy zamierzony efekt.Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Gość robin60 Opublikowano 1 Września 2018 #5 Opublikowano 1 Września 2018 37 minut temu, Janikp80 napisał: Więc pozostaje jeszcze zakup siłownika. Ok, a jak to wszystko wygląda w praktyce? Rzeczywiście działa tak jak w instrukcji wraz ze spadkiem temp. za oknem steruję tak silownikiem by utrzymać temp wg. wcześniej ustalonej krzywej grzewczej? Działa to perfekcyjnie automatyce PLUM w innej nie zabieram głosu.
Janikp80 Opublikowano 1 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 1 Września 2018 Dokładnie mam sterownik Plum ecomax 910r. Więc na ten sezon przerobię tak by sterować temp zew. Dzięki za info.
Gość Visitor1230 Opublikowano 1 Września 2018 #7 Opublikowano 1 Września 2018 Jak juz koledzy wspomnieli to caly cwancig polega na ustawieniu odpowiedniej krzywej grzewczej. Druga wazna rzecz to stala praca pompki i zadnych obnizen nocnych jezeli byloby to spiete z regulatorem pomieszczeniowym. Dzieki tak prostym zabiegom przeczacym z pozoru zasadzie oszczednego grzania, zaoszczedzilem prawie 20 % opalu ogrzewajac ekogroszkiem.
Janikp80 Opublikowano 1 Września 2018 Autor #8 Opublikowano 1 Września 2018 Za dużo jak na raz, na razie siłownik i czujnik zewn. Regulator pokojowy, hmmm w dalszej perspektywie. Chodzi mi o dostosowanie mocy kotła i temp. na grzejniki zależnie od warunków na zewnątrz. Sterowanie temp wew. obecnie nie ma u mnie wskazań.
Gość Visitor1230 Opublikowano 1 Września 2018 #9 Opublikowano 1 Września 2018 Chyba nie mocy a temp. zadanej. I tu bym nie przesadzal. Niska zadana na kotle weglowym to sadza i rdza.
Janikp80 Opublikowano 1 Września 2018 Autor #10 Opublikowano 1 Września 2018 To wiem, nigdy nie zadaje mniejszej niż 60, czasem 58.
Gość Visitor1230 Opublikowano 1 Września 2018 #11 Opublikowano 1 Września 2018 Ja u siebie na weglu nie schodzilem ponizej 70. Po jedenastu sezonach tylko palnik okazal sie juz zlomem. Rdzy w kotle bylo tyle co nic.
krisgie Opublikowano 1 Września 2018 #12 Opublikowano 1 Września 2018 5 godzin temu, Janikp80 napisał: Regulator pokojowy, hmmm w dalszej perspektywie. Sterowanie temp wew. obecnie nie ma u mnie wskazań. Pewnie już wszystko o swoim sterze wiesz, ale w razie czego doczytaj czy ma on funkcję pracy pogodowo-pokojowej. moim zdaniem to lepsze rozwiązanie dające większą stabilność temp wew w przypadku nie trafionej krzywej, niespodziewanych dla sterownika zysków i strat ciepła itp, a całkiem możliwe że i dające dodatkowe oszczędności. Czyli ster kręci zaworem zgodnie z krzywą grzewczą i ew koryguje temp wody na instalację w górę lub w dół zależnie od odczytu temp wew.
Janikp80 Opublikowano 1 Września 2018 Autor #13 Opublikowano 1 Września 2018 Ale do tego konieczny jest pokojowy regulator? Muszę się w budżecie zmieścić przed sezonem grzewczym. Co do samej pracy sterownika to właśnie doczytałem w dtrce że ma funkcję pracy tak jak opisałeś.
krisgie Opublikowano 2 Września 2018 #14 Opublikowano 2 Września 2018 To już musisz dobrze doczytać co ster potrzebuje do takiej pracy. U mnie jest to zwykła czujka za parę zł bez żadnej elektroniki która tylko podaje odczyt do sterownika a on robi co trzeba.
Przemyslaw85 Opublikowano 2 Września 2018 #15 Opublikowano 2 Września 2018 U siebie od początku miałem sterowanie na podstawie krzywej + regulator pokojowy. Niestety były problemy gdy przez duże okno tarasowe 3x2.3m nagrzało mi parter a grzejniki ciągle ciepłe/gorące. Co dodatkowo podnosiło temperaturę. Dopiero po dołożeniu do kpl zaworów termostatycznych jest super. Gdy mi nagrzeje dół to termostaty zamykają przepływ. W efekcie zużywam mniej opału.Tak samo u góry. Mieliśmy często za ciepło. A przykręcenie zaworu zwykłego podnosiło zużycie opału bo wracała do kotła zimna woda.Mimo wszystko rozważ założenie termostatów.Nie jest to duży koszt o łatwiej ci będzie utrzymać zadają temperaturę. Po pierwszym sezonie się zwrócą.Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Janikp80 Opublikowano 2 Września 2018 Autor #16 Opublikowano 2 Września 2018 Ok, już wiem jak mogę usprawnić pracę kotła. Obecnie muszę zakupić : siłownik amr 343, czujnik temp. pogodowe, i termostat (wystarczy bistabilny zwykły za kilka złotych). Może ktoś ma coś z powyższych na sprzedaż?
Gość berthold61 Opublikowano 2 Września 2018 #17 Opublikowano 2 Września 2018 Ja dostałem czujniki pogodowe w zestawie a do głowy mi nie przyszło aby je montować może kiedyś a tak skrobnę raz na miesiąc zaworem od podłogówki i spoko .
Janikp80 Opublikowano 4 Września 2018 Autor #18 Opublikowano 4 Września 2018 W czym problem? Podłączyłem czujnik ct4-p pogodowa do sterownika ecomax 910r i zonk. Pokazuje mi temp. - 4 stopnie. Najciekawsze że jak podłącz ja w miejsce innego to pokazuje dobrze. Jak znów w sterownik podlacze w miejsce jej inny czujnik też daje - 4. Sterownik uwalony?
krisgie Opublikowano 4 Września 2018 #19 Opublikowano 4 Września 2018 Podejrzewam raczej niewłaściwy czujnik. Czujniki zew/spalin są zwykle na innym elemencie zbudowane.
Janikp80 Opublikowano 4 Września 2018 Autor #20 Opublikowano 4 Września 2018 Jaki kolwiek inny czujnik w te miejsce w sterowniku zachowuje się podobnie. Natomiast jak wepne czujke pogodową zamiast np czujnika temp. mieszczą to pokazuje dobrze.
Janikp80 Opublikowano 4 Września 2018 Autor #21 Opublikowano 4 Września 2018 Już wiem, krisgie miałeś rację. Doczytałem, do mojego sterownika idzie CT6-P czujnik. Ja zamówiłem ct4-p. Wiec tutaj pewnie jest zonk.
ww23 Opublikowano 6 Maja 2019 #22 Opublikowano 6 Maja 2019 Kolego Janikp80 czy mógłbyś mi zrobić fotki czujnika PT-4 P, oraz spisać numery z małego czujnika znajdującego się na płytce wewnątrz obudowy? Wyślij proszę na mail: witek1974@vp.pl.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.