Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat instalacji - kilka pytań

LordFalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

W załączeniu jest skrócony schemat mojej instalacji.

Będę wymieniał kocioł na nowy węglowy z zasobnikiem i wymogiem 55*C na powrocie.

Planuję dołożyć do instalacji pompę obiegu kotłowego (zaznaczone w ramce z kropek).

Oraz znajomy instalator polecił mi założyć zawór bezpieczeństwa na wypadek zamarznięcia naczynia wzbiorczego (do tej pory zdarzyło się raz przy mrozach po -30*C)(znajduje się na nieocieplonym i nieogrzewanym poddaszu).
I tutaj moje pytanie w którym miejscu polecilibyście założyć zawór bezpieczeństwa?

Oraz drugie pytanie czy coś warto by było zmienić w obecnym układzie instalacji?

rysunek.thumb.jpg.eea622f9b1bfeece1408b872198527de.jpg

Opublikowano

Usuń także odpowietrznik automatyczny nad naczyniem.

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał:

Zaw bezpieczeństwa montuje się na górze kotła.

Pompę kotłową montuje się na powrocie zaraz za zaw 4D

Ok.

A pompa ładująca CWU może zostać tak jak jest? bo to jest część której nie muszę ruszać fizycznie z miejsca

A zawór bezpieczeństwa w jakiej pozycji zamontować, tzn w bok na trójniku, a rura bezpieczeństwa w górę czy zawór w górę a rura wtedy trójnikiem w bok?

Opublikowano

Pompa od CW jest OK.

A nad naczyniem zamiast tego odpowietrznika co go zakwestionował kolega daj do góry kawałek rurki wygiętego na końcu w fajkę do dołu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.