Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana kotła na ekogroszek

bm33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów

Przymierzam się do wymiany starego kotła na miał. Instalacja jest jeszcze stara z czasów kiedy nie było pomp i obieg był grawitacyjny. 

62038369_kociomiaowy.thumb.png.9198e4cefa1e0d6d838a9fb620e6afde.png

Teraz zakupiłem nowy kocioł z podajnikiem SKAM-P o mocy 20KW.

Instalator twierdzi że wystarczy zawór 3D jeżeli jest zbiornik wyrównawczy na tej samej instalacji co grzejniki i nie można montować 4D. W gwarancji nie ma wymogu stosowania zaworu 4D lub dodatkowych pomp do ochrony powrotu.

Czy ten schemat jest prawidłowy pomijając błędy w kolejnościach urządzeń?

Instalator również nie zgodził się na zawory zamykające na zasilaniu i powrocie kotła jak było wcześniej.

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

1834863800_kociozpodajnikiemnaekogroszek.thumb.png.abfa41ab5ed33d35af67243c82070abb.png

Opublikowano

Układ jest niebezpieczny-nie może być żadnych zaworów na rurze do naczynia a u ciebie jest zawór różnicowy

Kocioł powinien być chroniony przed korozją niskotemp.najlepiej pompą kotłową ewentualnie bez pompy kotłowej zamiast tego CWU na stałe co=temp.wody w zasobniku=temp.wody w kotle(można zamontowac zawór antypoparzeniowy)

A jak myślisz z jakiego powodu producent zaleca montaż zaw.4D?

SKAM.jpg

kkk.jpg

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź 

Specjalnie narysowalem zbiornik wyrównawczy przy grzejniku ponieważ jest to stara instalacja i nie ma rury bezpieczeństwa. W tej chwili nie możliwości zmiany. 

Zdaje sobie sprawę że 4D jest zabezpieczenia kotła i podnieść temperaturę powrotu. 

Nie zrozumiałem CWU na stałe co=temp.wody w zasobniku=temp.wody w kotle

Opublikowano

CWU na stałe czyli pompa od zasobnika chodzi cały czas zapewniejąc tym samym odpowiednią temp.powrotu do kotła.Minusem takiego rozwiązania jest zbyt wysoka temp.wody użytkowej.Jeżeli będą 3pompy w tym kotłowa to wszystkie obiegi będą sterowane niezależnie.Jak nie ma możliwości poprowadzenia bezpośrednio rury do naczynia wyrównawczego to można zainstalować pompę na powrocie z zaworem 3D (czyli podobnie jak było dotychczas)tylko wywalić ten zawór 2" z zasilania przynajmniej instalacja stanie się bezpieczna

kkkk.jpg

Opublikowano

Twoje rozwiązanie ma wadę, która uniemożliwia regulacji temperatury na grzejniki. Nie mam termostatów na grzejnikach.

Z zaworem 3D mogę podnieść temperaturę na kotle i cwu a zarazem obniżyć na grzejniki jeżeli nie ma mrozów. 

Ten dodatkowy zawór na drugim moim rysunku to różnicowy. Dlaczego jest układ niebezpieczny? Jeżeli nie działa pompa to jest grawitacja. 

Opublikowano

Zbiornik wyrównawczy musi być połączony z kotłem osobną rurą lub rurą zasilającą grzejniki ale bez armatury na tej rurze - czyli nie wolno dać zaw różnicowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.