bm33 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Witam wszystkich forumowiczów Przymierzam się do wymiany starego kotła na miał. Instalacja jest jeszcze stara z czasów kiedy nie było pomp i obieg był grawitacyjny. Teraz zakupiłem nowy kocioł z podajnikiem SKAM-P o mocy 20KW. Instalator twierdzi że wystarczy zawór 3D jeżeli jest zbiornik wyrównawczy na tej samej instalacji co grzejniki i nie można montować 4D. W gwarancji nie ma wymogu stosowania zaworu 4D lub dodatkowych pomp do ochrony powrotu. Czy ten schemat jest prawidłowy pomijając błędy w kolejnościach urządzeń? Instalator również nie zgodził się na zawory zamykające na zasilaniu i powrocie kotła jak było wcześniej. Z góry dziękuje za podpowiedzi.
odpowietrznik Opublikowano 6 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Układ jest niebezpieczny-nie może być żadnych zaworów na rurze do naczynia a u ciebie jest zawór różnicowy Kocioł powinien być chroniony przed korozją niskotemp.najlepiej pompą kotłową ewentualnie bez pompy kotłowej zamiast tego CWU na stałe co=temp.wody w zasobniku=temp.wody w kotle(można zamontowac zawór antypoparzeniowy) A jak myślisz z jakiego powodu producent zaleca montaż zaw.4D?
bm33 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Dziękuję za odpowiedź Specjalnie narysowalem zbiornik wyrównawczy przy grzejniku ponieważ jest to stara instalacja i nie ma rury bezpieczeństwa. W tej chwili nie możliwości zmiany. Zdaje sobie sprawę że 4D jest zabezpieczenia kotła i podnieść temperaturę powrotu. Nie zrozumiałem : CWU na stałe co=temp.wody w zasobniku=temp.wody w kotle
odpowietrznik Opublikowano 6 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 CWU na stałe czyli pompa od zasobnika chodzi cały czas zapewniejąc tym samym odpowiednią temp.powrotu do kotła.Minusem takiego rozwiązania jest zbyt wysoka temp.wody użytkowej.Jeżeli będą 3pompy w tym kotłowa to wszystkie obiegi będą sterowane niezależnie.Jak nie ma możliwości poprowadzenia bezpośrednio rury do naczynia wyrównawczego to można zainstalować pompę na powrocie z zaworem 3D (czyli podobnie jak było dotychczas)tylko wywalić ten zawór 2" z zasilania przynajmniej instalacja stanie się bezpieczna
bm33 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor #6 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Twoje rozwiązanie ma wadę, która uniemożliwia regulacji temperatury na grzejniki. Nie mam termostatów na grzejnikach. Z zaworem 3D mogę podnieść temperaturę na kotle i cwu a zarazem obniżyć na grzejniki jeżeli nie ma mrozów. Ten dodatkowy zawór na drugim moim rysunku to różnicowy. Dlaczego jest układ niebezpieczny? Jeżeli nie działa pompa to jest grawitacja.
sambor Opublikowano 6 Sierpnia 2018 #7 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zbiornik wyrównawczy musi być połączony z kotłem osobną rurą lub rurą zasilającą grzejniki ale bez armatury na tej rurze - czyli nie wolno dać zaw różnicowego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.