fwa Opublikowano 28 Lipca 2018 #1 Opublikowano 28 Lipca 2018 Witam. Poproszę uprzejmie o ocenę instalacji. Z dodatkowych informacji nie zawartych na rysunku to do sterowania pieca iSense oraz C-mix AD 290 plus czujnik pogodowy. Do przepchania wody w grzejnikach pompa Wilo Stratos autoadapt 25/1-4, do podłogówki Wilo Yonos Pico 25/1-4 ( chociaż może być potrzebna 6-tka). Sprzęgło 40 kW. Pozdrawiam serdecznie
sambor Opublikowano 28 Lipca 2018 #2 Opublikowano 28 Lipca 2018 2x źle -obieg CW za bojlerem nie potrzebuje pompy, jest ona potrzebna na cyrkulację Ponadto czy policzyłeś przekroje rur od podłogówki - mogą być mocna przymałe.
fwa Opublikowano 28 Lipca 2018 Autor #3 Opublikowano 28 Lipca 2018 Układ za bojlerem jest oczywiście do cyrkulacji. A ze średnicami jest tak, że w ścianach pod tynkami są już pexy 26x3 do rozdzielaczy na poddaszu i parterze. Resztę średnic można jeszcze dobrać. Pozostałych średnic nie liczyłem a wziąłem je z arkusza excelowskiego, do którego bodajże Ty szanowny forumowiczu dałeś linka. Bardzo chętnie bym te średnice policzył ale nie wiem jak.... Może jakieś naprowadzenie?
sambor Opublikowano 28 Lipca 2018 #4 Opublikowano 28 Lipca 2018 Dobierasz sam ale musisz znać przepływy Pex26 może być ok ale nie podałeś przepływów
sambor Opublikowano 28 Lipca 2018 #5 Opublikowano 28 Lipca 2018 Godzinę temu, fwa napisał: A ze średnicami jest tak, że w ścianach pod tynkami są już pexy 26x3 do rozdzielaczy na poddaszu i parterze. Resztę średnic można jeszcze dobrać. Pozostałych średnic nie liczyłem a wziąłem je z arkusza excelowskiego, do którego bodajże Ty szanowny forumowiczu dałeś linka. Bardzo chętnie bym te średnice policzył ale nie wiem jak.... Może jakieś naprowadzenie? No właśnie z tego arkusza wynikają minimalne ( zalecane ) średnice rur - masz moc, podłogówka ma zalecaną deltę 5C więc sobie wstaw i będziesz miał wyniki - to co na czerwono to nie jest zalecane, a u ciebie praktycznie wszystko jest na czerwono. Dla PEX26x3 - wychodzi 307 lub 357Pa strat liniowych przy zalecanych do 300Pa, dla odcinków CU22 podobnie, ale to małe piwo. Weźmiesz główną rurę na tapetę a tam jest potrzebna min rura Cu35 - jak masz ten arkusz to sobie sprawdź. Dodatkowo część zasilania do do dwóch rozdzielaczy ma być w Cu22 - to jakaś gruba pomyłka!
fwa Opublikowano 28 Lipca 2018 Autor #6 Opublikowano 28 Lipca 2018 Ok. Dzięki za naprowadzenie. Teraz to by wyglądało tak. I jeszcze jedno. Jeżeli z pieca jest wyjście 3/4 to od pieca do sprzęgła Cu22 a od sprzęgła na obwody Cu 35? Czy już od kotła Cu35?
sambor Opublikowano 28 Lipca 2018 #7 Opublikowano 28 Lipca 2018 Z kotła wyjdź Cu22 a od sprzęgła to już większa rura- pewnie to co już policzyłeś czyli Cu35 Popraw tą cyrkulację - wygląda jakby woda była brana z kotła - pompa i filtr przed pompą a nie za pompą.
odpowietrznik Opublikowano 29 Lipca 2018 #9 Opublikowano 29 Lipca 2018 Aby uniknąć tak "dużej"średnicy rury Cu35 można było zrobić na dwóch zaworach 3D ale wtedy było kupić jeżeli, już De Dietrich,to kocioł MCA .Nie potrzebujesz wtedy regulatora Cmix tylko dokupujesz płytkę elektr.+czujnik zaw.miesz.pakiet AD 249 i masz kompletne sterowanie dwoma obiegami z miesz.i jednym bezpośrednim. Na schemacie dwa zawory zwrotne mają zły kierunek przepływu ale myślę że to tylko błąd rysunkowy i w rzeczywistości będą zamontowane poprawnie
sambor Opublikowano 29 Lipca 2018 #10 Opublikowano 29 Lipca 2018 Z praktyki wiem że łatwiej jest `zrobić 2 komplety rur zasilających Cu28 niż 1 Cu35 - a cenowo wyjdzie na to samo. A te rury do kolektorów podłączyłbym od razu pod wyjście pompy , a między zaw 3-D a sprzęgłem dałbym Cu28, z resztą sprzęgło 40kW ma standardowo wyjście 1" Jeżeli pętle podłogi nie są większe niż 100m to pompa 25/40 wystarczy., wąskim gardłem może się okazać zaw 3-D - musi być 1" nie tylko na przyłączach ale też w środku..
odpowietrznik Opublikowano 29 Lipca 2018 #11 Opublikowano 29 Lipca 2018 Licząc przepływ "po forumowemu";) czyli 2l/min.(czego nie pochwalam ponieważ wyliczenia będą mocno przewymiarowane,w rzeczywistości sporo mniejsze ) przy 19pętlach wyniesie on 2280l/h .Przy tym przepływie pompa Wilo Yonos Pico 40ka będzie miała spadek ciśnienia ok.10 kPa(załącznik)co przy pętli 92m będzie za mało.Po drugie punkt pracy pompy nie powinien się znajdować pod koniec jej charakterystyki.Pozostaje mieć nadzieje że globalny przepływ będzie na tyle niższym poziomie że 40ka wystarczy.Osobiście dałbym 60kę
fwa Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor #12 Opublikowano 29 Lipca 2018 Po zmianach utworzyły się dwie grupy pompowe. Średnice 28 z wyjątkiem odcinków kocioł-sprzęgło i zawór 3d-rozdzielacz w piwnicy. W tym wypadku na poddasze 40 powinna uciągnąć. Właściwie to rozumuję? Sprawdziłem przepływy i suma daje 960l/h. I faktycznie jedyną "problemową" pętlą jest ta na parterze która ma 92m.
Gość Digitrax Opublikowano 29 Lipca 2018 #13 Opublikowano 29 Lipca 2018 Usilnie brniesz w koszt i zbędne wydatki. Do każdego z rozdzielaczy wykorzystaj tą rurę PEX 25 lub Cu28 ale wszystkie połącz w jednym punkcie bezpośrednio za pompą . Pamiętaj o tym by zawór 3D miał wewnętrzny przekrój 1cal tak jak wspomniał o tym Sambor. Do jednego grzejnika na poddaszu i w łazience wystarczy nawet Cu18 lub PEX 20. Tzn do pierwszego ciągniesz rurkę grubszą a za nim redukujesz do cieńszej i lecisz do kolejnego. Wyjście ciepłej wody ze zbiornika CWU nadal jest błędne. Zestaw mieszający do cyrkulacji winien wtłaczać wodę do zbiornika CWU poprzez króciec cyrkulacji , który znajduje się połowie wysokości zbiornika. Rurka cyrkulacyjna winna być podłączona do najdalszego punktu pobory wody np PEX 16.
fwa Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor #14 Opublikowano 29 Lipca 2018 Szczerze mówiąc to najbardziej odpowiada mi propozycja Odpowietrznika na jednej grupie pompowej zasilanej Cu35 - co z resztą na początku zakładałem (tzn. jedną grupę) właśnie dlatego aby układ był jak najprostszy i nie najdroższy. Dzięki Digitrax - faktycznie pompa w cyrkulacji nie na tej rurze.
sambor Opublikowano 29 Lipca 2018 #15 Opublikowano 29 Lipca 2018 Jak będziesz sam robił to ciężko będzie Cu35 polutować, chyba, że masz wprawę w pracy palnikiem
odpowietrznik Opublikowano 29 Lipca 2018 #16 Opublikowano 29 Lipca 2018 Rura Cu 35 powinna być lutowana lutem twardym,przynajmniej teoretycznie;)
fwa Opublikowano 30 Lipca 2018 Autor #17 Opublikowano 30 Lipca 2018 Dzięki Panowie! Kozakiem nie jestem i mam rozterkę.... Czy z Waszego doświadczenia nie prościej byłoby zrobić na PP stabi na odpowiednich średnicach (np 35x1,5->50x4,8)? Kocioł gazowy nie powinien zagotować rurek... ;)
Gość Digitrax Opublikowano 30 Lipca 2018 #18 Opublikowano 30 Lipca 2018 Zrób to na PEX ale zaciskanym prasą a nie skręcanym. Taniej i ma mniejsze opory przepływu. O wygodzie instalacji nie wspomnę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.