SEKOM12krebos Opublikowano 19 Lipca 2018 #1 Opublikowano 19 Lipca 2018 Mam przed sobą decyzję o kupnie domu. Pośród wielu ofert najbardziej podoba mi się dom z ogrzewaniem olejowym. Z doświadczeń znajomych,którzy mają takie ogrzewanie wiem, że to dość duży koszt. Zastanawiam się nad tym czy warto przerabiać ogrzewanie na inne gazowe czy na kocioł z paliwem stałym? Jaki jest orientacyjny koszt? Czy to w ogóle ma sens?
sambor Opublikowano 19 Lipca 2018 #2 Opublikowano 19 Lipca 2018 Przeróbka zależy od kotła i jego mocy.
SEKOM12krebos Opublikowano 19 Lipca 2018 Autor #3 Opublikowano 19 Lipca 2018 Zakładam że 16kW wystarczy.
sambor Opublikowano 19 Lipca 2018 #4 Opublikowano 19 Lipca 2018 To nie tak Pytanie było jaki kocioł jest w domu który chcesz kupić? Do takiego kotła na olej można wstawić palnik na pellet ale trzeba wiedzieć czy ten palnik się zmieści.
SEKOM12krebos Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor #5 Opublikowano 20 Lipca 2018 Nie wiem jaki jest tam palnik. Pytanie jest orientacyjne. Gdyby się palnik nie mieścił i gdybym musiała wymienić kocioł, co jeszcze trzeba przerobić? Czy trzeba coś z kominem robić, jak trzeba przerabiać instalacje? I jakich kosztów można się spodziewać? Czy w ogóle opłaca się przerabiac itd?
teres Opublikowano 21 Lipca 2018 #6 Opublikowano 21 Lipca 2018 Osobiście proponowałbym to przerobić na gaz (jeśli tylko jest w pobliżu). Będzie zupełnie bezobsługowo (serwis raz na rok).
SEKOM12krebos Opublikowano 24 Lipca 2018 Autor #7 Opublikowano 24 Lipca 2018 Tak, jeśli się da to super. Tylko właśnie pytam o widełki cenowe. Jaki to koszt? Zupełnie się nie znam.
teres Opublikowano 25 Lipca 2018 #8 Opublikowano 25 Lipca 2018 Przyłącze gazu do skrzynki około 4 tys. zł (projekt, kier bud, gazownia) + przyłącz od skrzynki do domu. Kocioł koło 4-5 tys. zł, wkład spalinowy do komina (w zależności od długości) około 1 tys. zł albo wyrzut boczny przez ścianę (moc kotła do 21kW) koło 500 zł. Materiały licz jakieś 500-1000 zł + robocizna.
sambor Opublikowano 26 Lipca 2018 #9 Opublikowano 26 Lipca 2018 Widzę że kolega nisko szacuje - za takie ceny to mogę zlecać innym. Wg mnie kotłownia gazowa z przyłączem i kominem to ok 15-20 tys. Może się okazać że chwilowym najtańszym rozwiązaniem będzie grzanie tym co jest i po pierwszej zimie nabędziesz orientację o tym co i jak trzeba zrobić. Moim zdaniem najważniejsza jest izolacja cieplna budynku a źródło ciepła to sprawa drugorzędna.
teres Opublikowano 27 Lipca 2018 #10 Opublikowano 27 Lipca 2018 Ceny pewnie zależne od regionu. W moim są mniej więcej takie jak pisałem, zależy jeszcze jaka duża firma robi zlecenie (im większa tym drożej).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.