Skocz do zawartości
IGNOROWANY

orientacyjny koszt przerobienia ogrzewania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam przed sobą decyzję o kupnie domu. Pośród wielu ofert najbardziej podoba mi się dom z ogrzewaniem olejowym. Z doświadczeń znajomych,którzy mają takie ogrzewanie wiem, że to dość duży koszt. Zastanawiam się nad tym czy warto przerabiać ogrzewanie na inne gazowe czy na kocioł z paliwem stałym? Jaki jest orientacyjny koszt? Czy to w ogóle ma sens?

Opublikowano

Zakładam że 16kW wystarczy. 

Opublikowano

To nie tak

Pytanie było jaki kocioł jest w domu który chcesz kupić?

Do takiego kotła na olej można wstawić palnik na pellet ale trzeba wiedzieć czy ten palnik się zmieści.

Opublikowano

Nie wiem jaki jest tam palnik. Pytanie jest orientacyjne. Gdyby się palnik nie mieścił i gdybym musiała wymienić kocioł, co jeszcze trzeba przerobić? Czy trzeba coś z kominem robić, jak trzeba przerabiać instalacje? I jakich kosztów można się spodziewać? Czy w ogóle opłaca się przerabiac itd? 

Opublikowano

Osobiście proponowałbym to przerobić na gaz (jeśli tylko jest w pobliżu). Będzie zupełnie bezobsługowo (serwis raz na rok).

Opublikowano

Tak, jeśli się da to super. Tylko właśnie pytam o widełki cenowe. Jaki to koszt? Zupełnie się nie znam. 

Opublikowano

Przyłącze gazu do skrzynki około 4 tys. zł (projekt, kier bud, gazownia) + przyłącz od skrzynki do domu.

Kocioł koło 4-5 tys. zł, wkład spalinowy do komina (w zależności od długości) około 1 tys.  zł albo wyrzut boczny przez ścianę (moc kotła do 21kW) koło 500 zł.

Materiały licz jakieś 500-1000 zł + robocizna.

Opublikowano

Widzę że kolega nisko szacuje - za takie ceny to mogę zlecać innym.

Wg mnie kotłownia gazowa z przyłączem i kominem to ok 15-20 tys.

Może się okazać że chwilowym najtańszym rozwiązaniem będzie grzanie tym co jest i po pierwszej zimie nabędziesz orientację o tym co i jak trzeba zrobić.

Moim zdaniem najważniejsza jest izolacja cieplna budynku a źródło ciepła to sprawa drugorzędna.

Opublikowano

Ceny pewnie zależne od regionu. W moim są mniej więcej takie jak pisałem, zależy jeszcze jaka duża firma robi zlecenie (im większa tym drożej). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.