MACLATO89 Opublikowano 2 Maja 2018 #1 Opublikowano 2 Maja 2018 Witam. W domu chcę wymienić piec C.O.. Zakupiłem już piec na ekogroszek firmy GALMET EKO GT 17kW. Dom posiada około 100m2 do ogrzania (dach jest słabo ocieplony stąd taka moc, i jest zapas na rozbudowę o ewentualne poddasze). Chciałbym, aby doświadczeni forumowicze wypowiedzieli się na temat mojego schematu instalacji, który chciałbym zastosować. Obieg pieca DN40 (1,5cala) oraz zawór 4d 3/4'' (kvs=6,3) z siłownikiem (regulacja temp. na instalacji - sterownie pogodowe oraz ochrona powrotu - sterownik pieca pozsiada taką opcje). Taki zawór wychodzi z doborów u wszystkich producentów, a nawet mniejszy. Sprawdzałem materiały firmy afriso, honeywell, esebe. Co o tym sądzicie, bo tu się właśnie pojawia dylemat, ponieważ spore grono ludzi montuje znacznie większe, sprajna opinia jest taka, że zawór 4D jak wyjście z pieca (mój Galmet ma 1,5"). Schemat instalacji w załączniku. Nomogramy z doborem zaworu 4d firmy Honeywell również w załączniku. Z góry dzięki za pomoc. SCHEMAT INSTALACJI C.O.pdf nomogram zawór 4d honeywell.pdf
odpowietrznik Opublikowano 2 Maja 2018 #2 Opublikowano 2 Maja 2018 Na powrocie pomiędzy zaw.4D a kotłem musi być jeszcze jedna pompa
sambor Opublikowano 2 Maja 2018 #3 Opublikowano 2 Maja 2018 Lub zaw 4-D o średnicy 6/4" . Jak jednak dodatkowa pompa to nie potrzeba aż tak dużych średnic rur w obiegu kotłowym - wystarczy 1".
MACLATO89 Opublikowano 2 Maja 2018 Autor #4 Opublikowano 2 Maja 2018 a nie będzie ten zawór 6/4 za duży tzn ciężki do wyregulowania, żeby zejść z temperaturą na instalacji?? I jak ma się do tego podejście producentów zawór odnośnie ich doboru??
Gość Digitrax Opublikowano 2 Maja 2018 #5 Opublikowano 2 Maja 2018 Wywal 4D. Wstaw 3D 1 cal i za jego pomocą reguluj temperaturę obiegu CO. Pompę kotłową zainstaluj pomiędzy wyjściem a powrotem kotła. Proste, tanie i skuteczne rozwiązanie.
MACLATO89 Opublikowano 2 Maja 2018 Autor #6 Opublikowano 2 Maja 2018 Do zaworów 3d nie mam przekonania. To jaka pompkę powinien zastosować w obiegu kotłowym. Rury na 1", zaś zawór 4d 3/4".
odpowietrznik Opublikowano 3 Maja 2018 #7 Opublikowano 3 Maja 2018 Pompa 40ka Zastosuj zawór 1" są o tym samym Kvs co 3/4 będzie się łatwiej połączyć z pompą która ma półśrubunki 1" Tak na marginesie popieram antykoncepcję ;) Digiego 3D +pompa kotłowa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.