Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę O Ocenę Schematu Instalacji

MACLATO89

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W domu chcę wymienić piec C.O.. Zakupiłem już piec na ekogroszek firmy GALMET EKO GT 17kW. Dom posiada około 100m2 do ogrzania (dach jest słabo ocieplony stąd taka moc, i jest zapas na rozbudowę o ewentualne poddasze).

Chciałbym, aby doświadczeni forumowicze wypowiedzieli się na temat mojego schematu instalacji, który chciałbym zastosować.

Obieg pieca DN40 (1,5cala) oraz zawór 4d 3/4'' (kvs=6,3) z siłownikiem (regulacja temp. na instalacji - sterownie pogodowe oraz ochrona powrotu - sterownik pieca pozsiada taką opcje).  Taki zawór wychodzi z doborów u wszystkich producentów, a nawet mniejszy. Sprawdzałem materiały firmy afriso, honeywell, esebe. Co o tym sądzicie, bo tu się właśnie pojawia dylemat, ponieważ spore grono ludzi montuje znacznie większe, sprajna opinia jest taka, że zawór 4D jak wyjście z pieca (mój Galmet ma 1,5").

Schemat instalacji w załączniku.

Nomogramy z doborem zaworu 4d firmy Honeywell również w załączniku.

Z góry dzięki za pomoc.

SCHEMAT INSTALACJI C.O.pdf

nomogram zawór 4d honeywell.pdf

Opublikowano

a nie będzie ten zawór 6/4 za duży tzn ciężki do wyregulowania, żeby zejść z temperaturą na instalacji??

I jak ma się do tego podejście producentów zawór odnośnie ich doboru??

Gość Digitrax
Opublikowano

Wywal 4D. Wstaw 3D 1 cal i za jego pomocą reguluj temperaturę obiegu CO. Pompę kotłową zainstaluj pomiędzy wyjściem a powrotem kotła. Proste, tanie i skuteczne rozwiązanie.

Opublikowano

Do zaworów 3d nie mam przekonania.

To jaka pompkę powinien zastosować w obiegu kotłowym. Rury na 1", zaś zawór 4d 3/4".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.