Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Wyborze Pieca Na Ekogroszek.

Snopek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

na prawde sie nie znam i od tego musze zaczac.

Potrzebuje kupic piec na ekogroszek bo teraz mam smieciucha i chce troche wygody i mniej smrodu.

Posiadam nieocieplony dom jednopietrowy, dom ma wymiary 11m na 9 i wysokosc 2,4m pietro i 2,3m parter.

W kazdym z pomieszczen sa grzejniki.

Szukalem czegos z 25kw bo mam spore straty ciepla a nie stac mnie na razie na ocieplenie...wole kupic piec zamiast 3 razy dziennie w zime rozpalac w piecu. W lato tez sie pali na wode bo grzalka za drogo wychodzi.

Zdobylem fundusze na piec 10tys i tyle moge przeznaczyc na sam piec, zmiana instalacji i koszt podlaczenia to oddzielna sprawa.

Nie wiem jaka firma, jaka klasa pieca bedzie najlepsza, jaki model i nawet to 25kw tez nie jestem pewny.

Piec chce kupic w maju czyli w zasadzie teraz.

Czy z rusztem zastepczym czy nie tez nie wiem...

Prosze o rady.

Ps: montaz samego pieca do instalacji robi firma odpowiedzialna za piec? I jego rozruch? Czy jest tez mozliwosc zeby taka firma mi wszystko przerobila ze starej instalacji czy brac hydraulika do tego ( w ogole nie wiem czy sie tym zajmuja producenci)

Opublikowano

Zacznijmy od orientacyjnego dobrania mocy kotła. Wypełnij   http://cieplowlasciwie.pl/

Opublikowano

Kocioł może i dobry, ale palnik do d.Szukał bym czegoś z np.ardeo iron,batory,sv-200.Wyślij emaila do http://www.kotly24.com/ znają się i dobrze ci doradzą.

Opublikowano

Zapytalem.

Jak palnik lipa to nad jakim sie zastanowic? Tam moze odpowiedza, moze nie...a tez widze, ze maja maly wybor, przynajmniej na stronie.

KLIMOSZ COMBI EKO 25 kW

Ten jest w czyms lepszy? O tysiac drozszy, czy to argument na plus nie wiem.

Gdybym sie znal to bym nie dal sobie ciemnoty wcisnac, a ze bladego pojecia nie mam to musze komus zawierzyc.

ZĘBIEC MERKURY 25 kW

Jeszcze jest taki i z linii Defro.

Ogniwo Eko Plus M 26 kW  albo ten nowszy model ogniwo
Opublikowano

Czy musi to być kocioł 5 klasy? Może taki?  http://www.sklep-witkowski.pl/pl/kotly-5-klasy/365-25-kw-kovert.html

Opublikowano

Nie musi. Ten ogniwo ma 5 klasy na pelet tylko a normalnie ma ruszt zapasowy, dobrze ja to widze i rozumiem?

kurde teraz czytam, ze nie ma...a ktos mi mowil przez telefon ze drewnem tez w nim mozna palic jakby co

Opublikowano

Wysłałem prywatną wiadomość sprawdź skrzynkę Ja osobiście brałbym kocioł z palnikiem sv 200 lub ardeo iron i sterownikiem SKZP-02. Takie jest moje zdanie.

Opublikowano

Najwyżej @Pieklorz poprawi :)

SV200 / SV200n są chyba do mniejszych kotłów

Cytując:

Sv200...... ma być do kotłów 10-13kW i w naszych warunkach zimowych najlepiej jak widełki spalania układają się od ok 10 do 35kg/24h
Sv200n .....fabrycznie spala dobrze od 12kg po 50kg/24h po dowierceniu 3rzędów do ok. 65kg/24h

Może SV300 o ile jest już dostępny :)

Opublikowano

Tak, koniecznie potrzebuje pieca 25kw, nawet lekko wiekszy by nie zaszkodzil bo mam ogromne straty ciepla.

Niby sie zdecydowalem na to ogniwo, ale pieckosztuje 8tys, a mam przeznaczone max 10...to nie chce zaoszczedzic by potem zalowac, a sa jeszcze pieco defro klimszak itp...ten ogniwo mi polecano bo niby na ekogroszek jeden z lepszych.

Jutro bym chcial podjac decyzje :/

Sprzedawca mi powiedzial, ze ten m 26 niczym sie nie rozni oprocz tego ze sie sam czysci, ale jak patrze to chyba mnie oszukal bo ten m 26 ma inny palnik chyba i jeszcze pare roznic. Warto doplacic czy nie?

Prosze tez o pomoc czy moze warto nad calkiem innym do tych 10k sie zdecydowac...

Opublikowano

Jak takie większe zapotrzebowanie i pod 24kW czy nawet 26kW ma podchodzić, to można z sv300 pv złożyć on ogarnie to bez zająknięcia.

Jak ktoś woli klasyczny palnik, to ewentualnie klaster5 23kW na palniku ardeo on daje radę pod 24kW pracować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.