Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Cwu Poprawność Układu ?

Feru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam pytanie o poprawność wykonanej instalacji CWU do zbiornika 120L.  Właśnie wczoraj moje naczynie przeponowe postanowiło się odłączyć od układu ,czyli mała powódź :/ i wolę wiedzieć co ma być nim ktoś zacznie to poprawiać.  Dane które zebrałem to, na wejściu reduktor ustawione 4bar, na naczyniu OTTONE pisało chyba ciśnienie wstępne 3,5bar  max 8-12bar. Wstępnie czytając schematy mam pytania:

1. czy naczynie nie powinno być zainstalowane po stronie zasilania czyli zimnej wody, przed wejściem do zbiornika czy na końcu jak na foto ?

2. czy nie powinno też tam być przed zasilaniem zaworu bezpieczeństwa ?

3. przy zbiorniku 116L naczynie 8L wystarczy czy brać 12L ?

post-78722-0-47228800-1524914129_thumb.jpg

Opublikowano

Prawidłowo podłącza się w kolejności :

zasilanie z ZW, zaw odcinający, zaw zwrotny, zaw bezpieczeństwa 6bar,  naczynie - 8l wystarczy i dopiero wejście do bojlera.

Podłączenie naczynia na wyjściu gorącej wody może je zniszczyć.

Opublikowano

1)Naczynie powinno być zamontowane na zasilaniu zasobnika zimną wodą rurą 3/4" bo nawet samo naczynie ma gwint 3/4"

2)Przed naczyniem na dolocie zimnej wody powinien być zawór bezpieczeństwa zintegrowany z zaworem zwrotnym ale lepszym rozwiązaniem jest osobny zawór zwrotny jako pierwszy a za nim na trójniku zawór bezpieczeństwa 6bar i dalej naczynie przeponowe

3)Wystarczy 8l ale 12l nie zaszkodzi a różnica w cenie nie jest duża

4)Należy ustawić w naczyniu odpowiednie ciśnienie wstępne,przy wodzie z sieci i na reduktorze 4bar wstępne w naczyniu 3,8bar

Opublikowano

OK dzięki za podpowiedzi. Czyli brakuje mi zaworu bezp.

Zawór odcinający jest wcześniej, zawór zwrotny jest z tego co widzę,

post-78722-0-90294800-1524948030_thumb.jpg

pytanie czy jak zrobię naczynie za trójnikiem wejścia do zbiornika jak na zdjęciu to ma znaczenie, chyba nie bo nie jest przepływowe.

post-78722-0-04049500-1524948953_thumb.jpg

zawory bezp. mają większa średnicę wyrzutu niż wejścia dlaczego ?  wyjście odprowadzić do kanalizacji czy redukcja ciśnienia jest chwilowa.

jak bym chciał jeszcze zastosować manometr to po stronie zimnej czy ciepłej ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.