Feru Opublikowano 28 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Witam mam pytanie o poprawność wykonanej instalacji CWU do zbiornika 120L. Właśnie wczoraj moje naczynie przeponowe postanowiło się odłączyć od układu ,czyli mała powódź :/ i wolę wiedzieć co ma być nim ktoś zacznie to poprawiać. Dane które zebrałem to, na wejściu reduktor ustawione 4bar, na naczyniu OTTONE pisało chyba ciśnienie wstępne 3,5bar max 8-12bar. Wstępnie czytając schematy mam pytania: 1. czy naczynie nie powinno być zainstalowane po stronie zasilania czyli zimnej wody, przed wejściem do zbiornika czy na końcu jak na foto ? 2. czy nie powinno też tam być przed zasilaniem zaworu bezpieczeństwa ? 3. przy zbiorniku 116L naczynie 8L wystarczy czy brać 12L ?
sambor Opublikowano 28 Kwietnia 2018 #2 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Prawidłowo podłącza się w kolejności : zasilanie z ZW, zaw odcinający, zaw zwrotny, zaw bezpieczeństwa 6bar, naczynie - 8l wystarczy i dopiero wejście do bojlera. Podłączenie naczynia na wyjściu gorącej wody może je zniszczyć.
odpowietrznik Opublikowano 28 Kwietnia 2018 #3 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 1)Naczynie powinno być zamontowane na zasilaniu zasobnika zimną wodą rurą 3/4" bo nawet samo naczynie ma gwint 3/4" 2)Przed naczyniem na dolocie zimnej wody powinien być zawór bezpieczeństwa zintegrowany z zaworem zwrotnym ale lepszym rozwiązaniem jest osobny zawór zwrotny jako pierwszy a za nim na trójniku zawór bezpieczeństwa 6bar i dalej naczynie przeponowe 3)Wystarczy 8l ale 12l nie zaszkodzi a różnica w cenie nie jest duża 4)Należy ustawić w naczyniu odpowiednie ciśnienie wstępne,przy wodzie z sieci i na reduktorze 4bar wstępne w naczyniu 3,8bar
Feru Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor #4 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 OK dzięki za podpowiedzi. Czyli brakuje mi zaworu bezp. Zawór odcinający jest wcześniej, zawór zwrotny jest z tego co widzę, pytanie czy jak zrobię naczynie za trójnikiem wejścia do zbiornika jak na zdjęciu to ma znaczenie, chyba nie bo nie jest przepływowe. zawory bezp. mają większa średnicę wyrzutu niż wejścia dlaczego ? wyjście odprowadzić do kanalizacji czy redukcja ciśnienia jest chwilowa. jak bym chciał jeszcze zastosować manometr to po stronie zimnej czy ciepłej ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.