patrykoss8857 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Witam, powoli zbieram się do montażu centralnego ogrzewania. Zanim jednak cokolwiek zrobię, chciałbym się was zapytać odnośnie aktualnej instalacji ZWU. Kiedy podlewam ogród wężem 1/2", ktoś odkręci w domu wodę, dosyć znacznie spada mi ciśnienie. Co może być przyczyną? Pozdrawiam.
odpowietrznik Opublikowano 25 Kwietnia 2018 #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Przyczyną są zbyt małe przekroje rur.I kto robi na klejonce w dzisiejszych czasach ,to system porażka)
patrykoss8857 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Czyli co, za licznikiem lecieć calowymi rurami? Ps. Nie wiem kto robi w dzisiejszych czasach instalacje na klejonce. Ta instalacja jest stara i będzie zmieniona na pp
odpowietrznik Opublikowano 25 Kwietnia 2018 #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Średnica rury wody użytkowej zależy od tego ile przyborów ona zasila i ich rodzajów(bo przykładowo do pralki autom.PEX 16 jest za mały,powinien być fi.20)
patrykoss8857 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor #5 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Odpowietrznik, rozumiem co masz na myśli, ale logiczne zastosowanie znajduje tylko w 'instalaci wewnętrznej - w domu'. Ale nie rozumiem czemu w kranie na zewnątrz odrazu za licznikiem są takie spadki ciśnień.
krisb Opublikowano 25 Kwietnia 2018 #6 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 ...może przed licznikiem "coś" utknęło i blokuje! Masz zawór zwrotny, tez coś mogło się przykleić....Sprawdź w necie, jak powinno wyglądać takie przyłącze, bo faktycznie partyzantka, ale takie się kiedyś robiło!Filtr wstępny, reduktor ciśnienia, filtr dokładniejszy, albo bateria filtrów, zawór antyskażeniowy i takie tam plus licznik na konsoli i jakoś to będzie w kolejności i porządku!A masz zawór przy przyłączu na zewnątrz?
patrykoss8857 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor #7 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Rozumiem, ale nie wydaje mi się aby miało to zastosowanie w tym przypadku. Zauważ że woda na ogród jest na trójnik odrazu za wodomierzem. Odkrecenie kranu w łazience nie powinno powodować spadku ciśnienia w ogrodzie. Takie jest moje zdanie, ale post powstał po to abym poznał wasze. Zawór mam w ulicy.
krisb Opublikowano 25 Kwietnia 2018 #8 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 ....to troszkę inaczej działa....https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_ci%C4%85g%C5%82o%C5%9Bci_strugihttps://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_BernoulliegoMam nadzieję, że to Ci troszkę rozjaśni temat zachowania cieczy....I dobrze, że masz zawór w ulicy, bo to pewniejsze rozwiązanie od tego, które masz w budynku. Wymień choć zawór przed licznikiem na zasuwę, bo kulowe, często padają...Bezpieczniejsze są mosiężne zakończenia rur PE, przerabiałem na własnej skórze, piwnica po kostki wody....
patrykoss8857 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Autor #9 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 A gdybym odrazu za licznikiem zamontował trójnik i za trojnikiem zawory zwrotne to czy to by coś zmieniło? Jak rozwiązać mój problem przy założeniu że nie mam możliwości zmiany średnic rur? Klejonkę będę zamieniał na zgrzewy, ale tylko do momentu wejścia w ścianę, a raczej posadzkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.