Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Nowej Instalacji Co Cwu ...

MjakMarek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku postu chciałbym Wszystkich serdecznie przywitać - jest to mój pierwszy temat na tym forum.

Zapewne jak wielu innych użytkowników tego forum stoję przed decyzją, wyborem instalacji CO, CWU. Jestem na etapie zamykania stanu surowego zamkniętego. W następnych miesiącach będę musiał wykonać instalację.

Parę informacji o budynku: bliźniak łączony garażem z poddaszem użytkowym. Planowane ogrzewanie to: podłogówka na całym parterze (70m2), plus grzejniki na poddaszu (8 grzejników na 60m2). Do tego instalacja CWU z zasobnikiem 150~200 litrów ( 2 łazienki plus kuchnia dla 3 osób ). Dodatkowo na parterze będzie kominek na drewno ( bardziej dla klimatu niż dla ogrzewania).

Zdecydowałem się na ogrzewanie gazowe, planuję zakupić kocioł firmy De Dietrich MCR3.

Napisałem ten temat, ponieważ proszę Was o ocenę i podpowiedzi w wykonaniu instalacji.

Instalację będzie wykonywał zaprzyjaźniony hydraulik, jednak „starej daty”. Dlatego zdecydowałem się napisać ten post, aby uniknąć nie potrzebnych problemów jeszcze na etapie planowania.

W skrócie o instalacji. Tak jak wspomniałem kocioł gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny z podłączonym zasobnikiem CWU. Oprócz tego z kotła energia w pierwszej kolejności będzie szła do sprzęgła a następnie do rozdzielacza. Z rozdzielacza dwa obiegi: jeden podłogówka (parter), drugi grzejniki (piętro).

Poniżej załączam schemat, rzeźbiony we własnym zakresie … bardzo was proszę o podpowiedzi czego w nim brakuje?

Kolejnym tematem, prośbą do Was jest podpowiedź odnośnie sterowania tą instalacją.

Widziałem wiele sterowników ale tak naprawdę nie wiem który wybrać, żeby nie potrzebnie przepłacać. To na czym mi najbardziej zależy przy wyborze sterowania to aby w przypadku ogrzania parteru kominkiem na drewno, obieg podłogówki wyłączył się przy zadanej temp i zostało same ogrzewanie poddasza.

Z góry dziękuje za podpowiedzi i pomoc … Marek.

post-78788-0-71220900-1522698025_thumb.jpg

Opublikowano

Do kotła gazowego stosuje się schematy referencyjne producenta , sprawdź na stronie producenta jaki powinien być twój schemat. - sprzęgło jest OK, grzejniki też, ale podłogówka jest źle.

Ponadto brak sterowania całością przez kocioł.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź ... co masz na myśli pisząc że podłogowe źle i brak sterowania pieca całością? Czegoś konkretnie brakuje?

Opublikowano

Jeśli chodzi o sterowanie instalacją / piecem , po dłuższych poszukiwaniach zdecyduję się na sterownik i-3 firmy TECH.

Dziś doszedł mi kolejny dylemat. A mianowicie czy wybrać piec z wyjściem na CWU, czyli MCR3 PLUS 24T czy może jednak piec z pojedynczym wyjściem energii jak MCR3 PLUS 24S. Za bardzo nie wiem jakie plusy / minusy ma każde z tych rozwiązań. Nie ma tu na myśli kosztów. Bo wiem że z pojedynczym wyjściem energii trzeba doinwestować w dodatkowy obieg za sprzęgłem … jeśli się nie mylę.

Co myślicie o takich rozwiązaniach ? Pozdrawiam

Opublikowano

witam ... dziękuje za podpowiedzi

Rozrysowałem schemat od nowe, uwzględniając komentarze. Proszę jeszcze raz o ocenę ... Pozdrawiam

post-78788-0-50892300-1522944726_thumb.jpg

Opublikowano

Drugi zawór zwrotny (ten przed pompą) w obiegu podłogówki  jest zbędny chyba ze masz ich za dużo i chcesz zwiększyć opór w OP Dodatkowe naczynie wzbiorcze do CO wg.mnie powinno być za sprzęgłem, w kotłach mniejszej mocy naczynie jest w kotle

post-32948-0-35061900-1522946004_thumb.jpg

Opublikowano

Kocioł De Dietrich MCR3. Skoro ma być CWU podłączone bezpośrednio pod kocioł to wersja Plus 24T.

Jeśli chodzi o sterownik to chciałem Tech i-2 ale zostało mi to odradzone wcześniej i teraz sam nie wiem :)

Opublikowano

Odpowiedź jest w poście #6.Przy zasobniku są źle namalowane zawory zwrotne choć strzałka jest dobrze, ale nie przepuszczą w tym kierunku)zawór zwrotny w obiegu cyrkulacji lepiej dać od razu za pompą CWU

ZZ są porawnie namalowane w obiegu grzejników i OP i tak samo powinny być w CWU

Kocioł powinien być sterowany pogodowo czyli powinien być czujnik zewnętrzny na północnej ścianie budynku

Opublikowano

Poprawię schemat i wrzucę jeszcze raz ale to później ...

Nie zrozumcie mnie proszę źle ... wasze uwagi są naprawdę cenne dla mnie ale mam jedno pytanie. Co do sterownika.

Z tego co się orientuję to połączenie między sterownikiem a piecem to jedynie styk bez napięciowy (zworka). Nie ma tam komunikacji RS czy jakiejś podobnej. Pozostała część sterownika kontroluję pracą pomp, zaworów itp. komunikując się z regulatorami pokojowymi (RS lub zwora).

Tak więc czy na pewno jest przymus aby kupować sterownik polecany przez producenta Kotła ? Tylko nie potraktujcie tego jako odrzucenie waszych propozycji a jako wolną dyskusję :) na forum.

Pozdrawiam Marek

Opublikowano

Tu nie ma o czym dyskutować - takie dyskusje były już wielokrotnie, wystarczy ich poszukać.

Sterowanie stykiem on/off nic nie daje, gdyż kocioł nie wie czy to awaria czy czy jakaś inna przypadłość.

W takim układzie nie ma oszczędności ani prawidłowej pracy.

Taki np Tech czy euroster nie powie kotłowi że ma obniżyć temp wody czy ją zwiększyć on jedynie może wyłączyć lub załączyć kocioł.

Oczywiście, że możesz dać takiego techa czy inne dziadostwo przeznaczone do kotłów na paliwa stałe ale nie licz na prawidłową oszczędną pracę w całym zakresie i pełne wykorzystanie możliwości kotła.

Do takiego techa to proponuję najtańszy kocioł na np 1500zł lub mniej - będzie wpełni budżetowo.

Opublikowano

Dzięki SAMBOR za wyjaśnienie ... byłem przekonany że sterowanie opiera się wyłącznie na "zworce" ... poczytałem więcej.

Wrzucam schemat po waszych komentarzach ... myślę że teraz powinno być OK.

post-78788-0-48665500-1523107852_thumb.jpg

Opublikowano

Obieg grzejników nie potrzebuje czujnika temp.natomiast czujnik na OP ma być na zasilaniu za pompą a nie na powrocie,należy zakupić sprzęgło aby miało tuleję na czujnik(choć nie każdy kocioł obsługuje sprzęgło wg.czujnika De Dietrich raczej nie ma wejścia na czujnik sprzęgła )

Potrzebny jest również termostat przylgowy zabezpieczający OP.

Instalacja przy zasobniku jest nie OK ma być cyrkulacja?

Opublikowano

Zasilanie w sprzęgle jest na górze a nie na dole.

Ponadto jeżeli te prostokąciki żółte to czujniki to są inaczej rozlokowane- czujnik CW jest w bojlerze, czujnik podłogówki jest za pompą, czujnik na powrocie CO nie jest potrzebny, czasem jak sterownik obsługuje daje się czujnik na górze sprzęgła 

Opublikowano

Instalacja przy zasobniku jest nie OK ma być cyrkulacja?

Czy masz na myśli że obieg do CWU nie jest konieczny w tym przypadku ?

Opublikowano

OK , schemat poprawiony ... jest to już wersja 4 :) 

Dziękuje wszystkim za pomoc i cenne komentarze. Poniżej finalny schemat. Na przełomie lipca / sierpnia będzie finalny montaż.

Pozdrawiam

post-78788-0-71410100-1523380739_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.