disaster Opublikowano 31 Marca 2018 #26 Opublikowano 31 Marca 2018 Możesz ten zawór swobodnie zamknąć. Większy problem polega na tym, że w razie zagotowania wody to wszystko skończy się tak:
buzzer11 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor #27 Opublikowano 31 Marca 2018 Weź nie strasz ;)))) Piec mam podpięty pod UPS`a. Może się woda zagotować jak zasilanie będzie cały czas? Zamknąć ten zawór nie mogę bo wtedy temp CWU mi spada i niestety już się nie podnosi. Wczorajszej nocy tak zostawiłem i rano temp CWU tylko 43st.
buzzer11 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor #28 Opublikowano 31 Marca 2018 @gmaj22 to teraz aby to było dobrze zrobione to wystarczyłoby przerobić instalację tak jak narysowałeś na zdjęciu? Z drugiej strony to używam już tej instalacji 4 rok a dopiero teraz zauważyłem że coś jest nie tak...;(
disaster Opublikowano 31 Marca 2018 #29 Opublikowano 31 Marca 2018 A masz ubezpieczenie domu? Jak masz to w przypadku awarii instalacji CO i tak ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, bo instalacja niezgodna z przepisami,
buzzer11 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor #30 Opublikowano 31 Marca 2018 Ubezpieczenie domu mam. Skąd mam wiedzieć czy ta instalacja jest zgodna z przepisami czy też nie.... Żaden hydraulik mi nie wystawi takiego zaświadczenia na piśmie. Co może spowodować instalacja zrobiona w taki sposób, jakie mogą być konsekwencje jej użytkowania?
gmaj22 Opublikowano 31 Marca 2018 #31 Opublikowano 31 Marca 2018 Zamknij zawór kulowy nad różnicowym, kilka razy stuknij czymś w ten mosiężny zawór zwrotny nad pompa CWU i sprawdż, czy strzałka na nim jest do góry? Potem, jak juz wcześniej wspomniałem górnym odpowietrznikiem odpowietrz zasilanie bojlera. Czarny kapturek na dolnym odpowietrzniku musi być zakręcony. Przebieg rur nie musi być taki jak na zdjęciu - to jedynie szkic "poglądowy". Moznaby to znacznie uprościć :) Ale podstawowa rzecz, to prawidłowe zabezpieczenie kotła i instalacji.
darek69 Opublikowano 31 Marca 2018 #32 Opublikowano 31 Marca 2018 A który to ten zawór zwrotny za pompą i jak go sprawdzić? Ten zawór nad pompą od CWU, sprawdź czy ma prawidłowy kierunek przepływu. Jeżeli zamkniesz zawór nad różnicówką i pompa pracuje to powinno grzać wodę jeżeli jest wszystko ok
disaster Opublikowano 31 Marca 2018 #33 Opublikowano 31 Marca 2018 Ubezpieczenie domu mam. Skąd mam wiedzieć czy ta instalacja jest zgodna z przepisami czy też nie.... Żaden hydraulik mi nie wystawi takiego zaświadczenia na piśmie. Co może spowodować instalacja zrobiona w taki sposób, jakie mogą być konsekwencje jej użytkowania? Prędzej czy później albo rozszczelnienie albo eksplozja. W DTR tego kotła jest napisane wprost: Kotły typu SKP 3D mogą być stosowane wyłącznie w instalacjach systemu otwartego zabezpieczonych zgodnie z PN-91/B-02413 – Ogrzewnictwo i ciepłownictwo. Zabezpieczenia instalacji ogrzewań wodnych systemu otwartego. Kotły SKP 3D można dostosować do instalacji systemu zamkniętego jedynie po zastosowaniu zewnętrznych urządzeń do odprowadzania nadmiaru ciepła Reasumując, oprócz teggo, że Twoje ubezpieczenie nie działa, to jeszcze z taką instalacją tracisz gwarancję na kocioł.
buzzer11 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor #34 Opublikowano 31 Marca 2018 Panowie, właśnie sprawdziłem i strzałka na tym zaworze jest do góry. Kapturek na dolnym odpowietrzniku dziś zakręciłem na max. Kapturek na górnym odpowietrzniku jest luźno tzn to jest jakiś tam automat że jak jest powietrze to się samo odpowietrza. @darek69 no i tu jest problem. Na noc był zawór zamknięty, ustawiona temp CWU na 50st, histereza CWU bodajże 3st. Wchodzę rano do kotłowni, pompka pracuje a temperatura tylko 43st ;(
buzzer11 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor #35 Opublikowano 31 Marca 2018 Kotły SKP 3D można dostosować do instalacji systemu zamkniętego jedynie po zastosowaniu zewnętrznych urządzeń do odprowadzania nadmiaru ciepła O jakie urządzenia może chodzić?
disaster Opublikowano 31 Marca 2018 #36 Opublikowano 31 Marca 2018 Ciekawe czy w ogóle jest kulka w środku. Może to ten błąd... Co do urządzeń: https://kotly.com.pl/produkt-wezownica-schladzajaca-wzs-2-do-kotlow-do-35kw-regulus-jbv-1701.html?l=pl https://kotly.com.pl/produkt-zawor-schladzajacy-dwufunkcyjny-regulus-dbv-987.html?l=pl to są pierwsze trafienia z google - nie mam nic wspólnego z firmą kotly.com.pl
darek69 Opublikowano 31 Marca 2018 #37 Opublikowano 31 Marca 2018 @darek69 no i tu jest problem. Na noc był zawór zamknięty, ustawiona temp CWU na 50st, histereza CWU bodajże 3st. Wchodzę rano do kotłowni, pompka pracuje a temperatura tylko 43st ;( A w czasie gdy ta pompka pracuje to rura która wchodzi na zasilanie wężownicy do bojlera jest gorąca? Jeżeli nie jest to spróbuj tak jak Ci napisał @gmaj22 popukać czymś w ten zawór. Jeżeli pompka jest sprawna i jest zasilona to powinna pompować wodę na wężownicę.
gmaj22 Opublikowano 31 Marca 2018 #38 Opublikowano 31 Marca 2018 Jesli zamkniety jest zawór nad różnicowym, to jakby go nie było (róznicowego). Podejrzewam, że dochodzi do zmieszania wody z powrotem grzejników jeśli: pompa c.o. stoi oraz mieszacz 3D jest w innej pozycji niż maksymalnie w prawo. Łatwo sie o tym przekonać, wyłączając pompę c.o. i przekręcając 3D do oporu w prawo, aby zamknać podmieszanie powrotu podłogówki. Jak juz wcześniej napisałem, masz skopane podłączenia powrotów i podmieszania c.o. oraz podłogówki, stąd tez wynikają problemy.
buzzer11 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor #39 Opublikowano 31 Marca 2018 @darek69 tak zawór ten też jest gorący
buzzer11 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor #40 Opublikowano 31 Marca 2018 Jesli zamkniety jest zawór nad różnicowym, to jakby go nie było (róznicowego). Podejrzewam, że dochodzi do zmieszania wody z powrotem grzejników jeśli: pompa c.o. stoi oraz mieszacz 3D jest w innej pozycji niż maksymalnie w prawo. Łatwo sie o tym przekonać, wyłączając pompę c.o. i przekręcając 3D do oporu w prawo, aby zamknać podmieszanie powrotu podłogówki. Jak juz wcześniej napisałem, masz skopane podłączenia powrotów i podmieszania c.o. oraz podłogówki, stąd tez wynikają problemy. Max w prawo na mieszaczu 3D to mam skale bodajże 10. Wtedy całe ciepło idzie na grzejniki. Czyli wychodzi na to że trzeba to poprawić tak jak narysowałeś i będzie dobrze? Kurcze co ja mam teraz temu hydraulikowi powiedzieć że źle zrobił po 4 latach używania...teraz to mnie przecież wyśmieje ;((( Ewentualnie kogoś innego tylko ile to może wszystko kosztować... Panowie powiedzcie mi proszę co to jest to czarne po środku (czarny kapturek) obok zegara gdzie pokazuje ciśnienie w układzie.
gmaj22 Opublikowano 31 Marca 2018 #41 Opublikowano 31 Marca 2018 Zgadza się :) Ale jeśli wyłączysz pompę c.o., wtedy nie idzie...chodzi o zamkniecie podmieszania z powrotu. Ta czynność dla sprawdzenia, czy wtedy przy zamkniętym zaworze za różnicowym, pompa cwu ładuje zasobnik do pełnej temperatury. Pompa podłogowa powinna w tym czasie pracować. PS: To czarne pośrodku to zawór bezpieczeństwa.
buzzer11 Opublikowano 31 Marca 2018 Autor #42 Opublikowano 31 Marca 2018 @gmaj22 zrobiłem test o którym napisałeś. Pompa co wyłączona, zawór odkręcony na max. Temperatura CWU podskoczyła do 54st. Dodatkowo na zaworze 3d koniec który jest połączony z powrotem zrobił się gooorący.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.